σχολική
Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά. Είναι η εποχή που οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο του να ξυπνήσουν τα παιδιά τους και να τα ετοιμάσουν για το σχολείο, όσο αυτά παρακαλάνε για πέντε λεπτά περισσότερου ύπνου. Η εποχή που τα παιδιά μεταβάλουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους για το επόμενο καλοκαίρι. Η εποχή που.. οι τελειόφοιτοι μετράνε ανυπόμονα τη στιγμή που επιτέλους ( ; ) θα πουν το τελευταίο αντίο με τα σχολικά θρανία, ύστερα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Κατά πόσο όμως αυτός ο συλλογισμός είναι ορθός;
σχολική
Δε θα το κρύψω. Ήμουν και εγώ ανάμεσα σε αυτούς. Πέρσι τέτοια εποχή σκεφτόμουν μόνο πώς θα είμαι του χρόνου τέτοια εποχή. Όντας μαθητής της 3ης Λυκείου και έπειτα από ένα καλοκαίρι με καθημερινά μαθήματα και προπονήσεις, αδημονούσα να έρθει το πέρας των πανελλαδικών εξετάσεων όσο το δυνατόν συντομότερα. Άρα και της τελευταίας μου σχολικής χρονιάς. Άλλες προσωπικές δυσκολίες, πιο σοβαρές από τον θεσμό των πανελληνίων, έκαναν αυτήν την επιθυμία μου εντονότερη.
Το μείζον ερώτημα όμως είναι το ακόλουθο: δώδεκα χρόνια μαθητής, τα αξιοποίησα εγώ και ο κάθε εγώ στο έπακρον; Δεν μεταφέρω τη συζήτηση μόνο στον τομέα » διάβασμα » , αλλά περισσότερο στον τομέα » αναμνήσεις ». Το διάβασμα είναι αναμφίβολα πάρα πολύ σημαντικό. Παρόλα αυτά, είναι επίσης αδιαμφισβήτητο πως μονάχα οι γνώσεις δεν απαρτίζουν τον άνθρωπο. Μόλις 18 χρονών και έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με γνώσεις και πτυχία που δεν είναι » άνθρωποι ». Το ζητούμενο λοιπόν είναι, φτάνοντας ο έφηβος στο τέλος της σχολικής του πορείας, να έχει συνδυάσει » διάβασμα » και » αναμνήσεις » .
σχολική
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Τα χρόνια και οι στιγμές περνάνε υπερβολικά γρήγορα. Σαν χθες θυμάμαι τον πρώτο μου αγιασμό στο δημοτικό. Χθες έξι χρονών, σήμερα δεκαοχτώ. Είναι συχνό φαινόμενο να βιώνουμε μία κατάσταση και να μην αναγνωρίζουμε τη σημασία που θα έχει αυτή για εμάς λίγα χρόνια αργότερα. Γιατί να φτάσουμε στο σημείο να πούμε : ξέρεις, ήθελα να ζήσω περισσότερες στιγμές στη σχολική/φοιτητική και γενικά στη ζωή. Έργο μας επομένως είναι να τονίσουμε στα παιδιά μας, στα αδέλφια μας, στους φίλους μας, πόσο σημαντικό είναι να αρπάζουν τη ζωή και να τη στύβουν. Να μην αφήνουν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Και όλα αυτά, με αφορμή την καθιερωμένη έναρξη της σχολικής χρονιάς.
σχολική
Αγαπητέ αναγνώστη, φρόντισε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή που ζεις. Την κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζεις. Πάψε να περιμένεις μια ζωή την Παρασκευή, το καλοκαίρι ή τον έρωτα. Μόνο έτσι θα βγεις νικητής στο παιχνίδι της ζωής. Ξέρεις πόσοι θα ήταν ευγνώμονες να βρίσκονταν στη θέση σου; Η ταπεινή μου γνώμη; Εσύ που δίνεις πανελλήνιες, απόλαυσε αυτή τη μοναδική εμπειρία που επρόκειτο να γευτείς στον μέγιστο βαθμό. Συμπεριφέρσου σαν μαθητής που θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – και μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις κάνοντας πράγματα που δε συμβαδίζουν με την ηλικία σου. Εσείς που έχετε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, βεβαιωθείτε πως οι αναμνήσεις που τους χαράσσονται στο τέλος της ημέρας είναι θετικές. Και να θυμάστε : » σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός » ( Κ. Π. Καβάφης).
Καλή σχολική χρονιά σε όλους με πολλές επιτυχίες !!
σχολική

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here