αυτοέκφραση και συγγραφή

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας, είναι να τις γράψουμε .Αυτό μπορεί να είναι ένα ημερολόγιο, ένα ποίημα , ένα βιβλίο , ακόμα και κάποιες λέξεις σε ένα χαρτάκι.

Η αυτοέκφραση μέσα από το γράψιμο έχει αποτελέσει θεμελιώδες στοιχείο ακόμα και για την ψυχολογία. Και αυτό γιατί είναι ένας βάσιμος τρόπος να καταλάβεις κάποιος πως αισθάνεται και από πού πηγάζουν αυτά τα συναισθήματα που έχει.

Άλλωστε ο κύριος λόγος που θα γράψουμε είναι είτε επειδή θέλουμε να γράψουμε κάτι πραγματικά ευχάριστο είτε επειδή έχουμε την ανάγκη να διοχετεύσουμε κάπου τον θυμό μας ή την απογοήτευση μας.

αγαπημένο μου ημερολόγιο…


Θεραπευτική γραφή στη ψυχολογία

Η θεραπευτική γραφή τελεί αυτό ακριβώς που λέει και το όνομα της. Στόχος είναι μέσα από το εκ προθέσεως γράψιμο ή και το προγραμματισμένο γράψιμο για να επέλθουν επιθυμητά αποτελέσματα στην θεραπεία. Είναι σύνηθες μέσω σε περιπτώσεις κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες ,κτλ. Ένας τρόπος κοινώς ,ώστε να αναγνωρισθούν , να εκτονωθούν και κατόπιν να περιοριστούν τα αρνητικά συναισθήματα του ατόμου.


Εκφραστική γραφή στη ψυχολογία

Η εκφραστική γραφή πολλές φορές γίνεται ασυνείδητα. Το άτομο έχει την ανάγκη να διοχετεύσει με έναν προσβάσιμο τρόπο τα συναισθήματά του ώστε να αισθανθεί καλύτερα. Είναι μια προσπάθεια να αποτυπωθούν οι σκέψεις και ίσως  να διατηρηθούν και ανέπαφες με την πάροδο του χρόνου. Και ίσως ένας τρόπος να δούμε τα πράγματα λίγο πιο αποστασιοποιημένα , σαν να μην αφορούσαν τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υποστηρικτές της εκφραστικής ψυχολογίας υποστηρίζουν ότι ένα άτομο καταφεύγει σε αυτήν όταν

  • Έστω και ασυνείδητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του
  • Θέλει να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και να δει τι κάνει λάθος
  • Θέλει να αναπτύξει την διαίσθησή του
  • Όταν θέλει να εκφράσει τα συναισθήματα του χωρίς να πληγώσει τους γύρω του
αγαπημένο μου ημερολόγιο…


Κλείνοντας  

 Η θεραπευτική ή εκφραστική γραφή είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας και με τον εσωτερικό μας κόσμο. Φυσικά και δε σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κάποιον να μας επιβλέπει θα έλεγα. Είναι κάτι που μπορεί ο καθένας μας να κάνει . Να ξεκλέψει λίγο χρόνο από τη καθημερινότητα του  για να εκφράσει τα συναισθήματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here