Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για το πόσο επιβλαβής είναι η έκθεση στον ήλιο για το δέρμα μας. Μια ισορροπημένη όμως έκθεσή μας στις ακτίνες του, μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.
Πριν μιλήσουμε για τα οφέλη αυτά στο δέρμα μας,καλό θα ήταν να είμαστε ενημερωμένοι για τις ευεργετικές ιδιότητές του ήλιου στο σύνολο της υγείας μας.
Χαμογελάστε!
Το φως του ήλιου προκαλεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται σεροτονίνη. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την καλή ψυχική μας υγεία, την αύξηση της διάθεσης και λειτουργεί αποτρεπτικά για πολλές μορφές κατάθλιψης. Απ’ την άλλη  όταν βρισκόμαστε σε σκοτεινό περιβάλλον, πυροδοτείται στον εγκέφαλό μας μια άλλη ορμόνη, η μελατονίνη που σχετίζεται με τον ύπνο. Κρατά τον οργανισμό μας σε μια μορφή καταστολής. Η έκθεσή μας λοιπόν μακριά από το φως του ήλιου μας κάνει…κοιμισμένους και χωρίς ενέργεια!
Βιταμίνη D!
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο ήλιος στα επίπεδα της βιταμίνης D. Πρόκειται για τη βιταμίνη που μεταξύ άλλων βοηθά τα κόκαλα και τις αρθρώσεις μας να παραμένουν υγιεί. Η μη επαρκής πρόσληψή της αποτρέπει την πλήρη απορρόφηση του ασβεστίου και έχει αρνητικά αποτελέσματα στην πυκνότητα της οστικής μάζας. Η έκθεση στο ηλιακό φως δίνει τη δυνατότητα της παραγωγής βιταμίνης D, όπου το σώμα την αποθηκεύει και τη χρησιμοποιεί αργότερα.
Το φως του ήλιου επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική θεραπεία και για νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης κ.α.
info: Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο για 5 έως 15 λεπτά την ημέρα είναι αρκετή για να προσλάβει ο οργανισμός μας τη βιταμίνη D που χρειάζεται.
Τα οφέλη στο δέρμα μας
Αξιοθαύμαστα είναι τα οφέλη που επιφέρει στο δέρμα μας η έκθεσή μας στον ήλιο. Οι χρυσές ακτίνες του μπορούν να βοηθήσουν στην ίαση δερματικών παθήσεων όπως:
  • ψωρίαση
  • έκζεμα
  • ίκτερο
  • ακμή
Ο δερματολόγος μας μπορεί να μας κατατοπίσει για τους χρόνους και τους τρόπους που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο σωστά για την κάθε μια δερματική πάθηση.
Τι γίνεται με τη γήρανση;
Συνήθως ο ήλιος κατηγορείται για τη γήρανση του δέρματος, τις ρυτίδες και την ξηρότητα. Στην πραγματικότητα όμως ο ένοχος είναι ο συνδυασμός της ηλικίας με την έκθεση στον ήλιο τις λεγόμενες «ακατάλληλες ώρες». Οι δερματολόγοι με τον όρο «φωτογήρανση» δεν απαγορεύουν την ηλιοθεραπεία, αλλά συστήνουν να περιορισθεί η έκθεσή μας στις ακτίνες, τις ώρες που οι δείκτες UVB βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Με τη σωστή αντηλιακή προστασία λοιπόν και στα επιτρεπτά πλαίσια το δέρμα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!
info:Οι καλύτερες ώρες για ηλιοθεραπεία είναι 8-12 το πρωί ή 5-8 το απόγευμα.
Μη φοβάστε το μελάνωμα!
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος. Ακούσατε πολύ σωστά! Η ασφαλής έκθεση στη υπεριώδη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος (UVB) μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος!
Ακμή…τέλος!
Συνηθίζουμε να αφήνουμε τον ήλιο να «λούζει» το σπίτι μας, ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον του από βλαβερούς μικροοργανισμούς. Ακριβώς το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το δέρμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία «σκοτώνει» όλους τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα μας. Ακόμη επαναφέρει την παραγωγή σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Απολαύστε ένα δέρμα χωρίς σπυράκια!
Ζούμε στην πιο ηλιόλουστη χώρα του κόσμου! Αφήστε τον ήλιο να μπει στο σπίτι και στην ψυχή σας, χειμώνα και καλοκαίρι!
Σας φιλώ και…
                     stay tuned!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here