Ως χορεύτρια παραδοσιακών χορών για πάνω από μια δεκαετία, με μεγάλη αγάπη στο κεφάλαιο που λέγετε παράδοση, δεν γινόταν να μην αναφερθώ σε αυτό και το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι για ένα παιδί.

«Βάζοντας»  τα παιδιά μας στην παράδοση, αναπτύσσονται οφέλη και δεξιότητες σε αυτά καθώς έχουμε και την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί τους όμορφες στιγμές.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή!

Ο χορός είναι τέχνη η οποία καλλιεργεί σώμα και νου. Ο παραδοσιακός χορός είναι το μέσο για την διατήρηση της παράδοσης του λαϊκού πολιτισμού. Μέσα από τα μαθήματα χορού, το παιδί μαθαίνει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου του. Μαθαίνει τον χορό, την προέλευση του, γιατί χορεύετε έτσι, τι σημασία έχει, τι συμβολισμό, ποιο έθιμο και γιατί έχει συνδεθεί με αυτό το χορό.

Η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί παραδοσιακούς χορούς είναι τα 5 έτη. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί το παιδί να  συνεργάζεται  με τον δάσκαλο χορού, αλλά και να αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτό που του διδάσκεται. Υπάρχουν και τμήματα σε κάποια χορευτικά για μικρότερα παιδάκια που κυρίως κάνουν μουσικοκινητική! (θα μιλήσουμε γι’ αυτό σε επόμενο άρθρο) και παιχνίδια. Όμως, τα βάζουν από νωρίς στο πνεύμα της ομαδικότητας και της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

Ένα παιδί με την συμμετοχή του σε μια ομάδα παραδοσιακών χορών συμβάλει στη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας του.  Αυτός είναι και λόγος προτείνεται  ανεπιφύλακτα ως εκπαιδευτικό “εργαλείο”.

Ενδεικτικά:

  • Μαθαίνει να λειτουργεί συλλογικά. Ο κυκλικός χορός που κρατάμε σφιχτά ο ένας το χέρι του άλλου ενσαρκώνει το συλλογικό πνεύμα. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι ανήκει σε ένα σύνολο με αμοιβαιότητα.
  • Μαθαίνει αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχο
  • Εκτονώνεται Ψυχικά και συναισθηματικά
  • Βελτιώνει την στάση του σώματος καθώς και την αντοχή
  • Κοινωνικοποιείται κάνοντας φιλίες
  • Εκφράζεται μέσα από την κίνηση, το ρυθμό και το χορό

Παράλληλα έρχεται σε επαφή με  την παραδοσιακή μουσική, το παραδοσιακό τραγούδι και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Γνωρίζει πολιτιστικά στοιχεία και τοπικές κουλτούρες όλων των περιοχών τις Ελλάδας και συμμετέχει σε παραστάσεις και αναβιώσεις εθίμων.

Τα παιδιά συμβάλουν στην διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και δημιουργούν έναν «δεσμό» μεταξύ τους, πιστέψτε με, πολύ δυνατό που δεν σπάει εύκολα..

Το καλύτερο από όλα,  για εμένα φυσικά, είναι ότι και εμείς μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την υπέροχη εμπειρία μαζί με τα παιδιά μας. Έχω καμαρώσει πολλές μανούλες, αλλά και μπαμπάδες να χορεύουν με τα παιδιά τους και περιμένω κ εγώ την δική μας στιγμή!

Μοιραστείτε μια υπέροχη κοινή δραστηριότητα με τα παιδιά σας, περάστε τους ένα όμορφο μήνυμα και γίνεται μαζί τους οι συνεχιστές της παράδοσης μας.

Καλούς Χορούς!!

Προηγούμενο άρθροΗ μαγεία του χιονιού!!!
Επόμενο άρθροΤι είναι το Θέατρο
Με λένε Χαρά και είμαι χαρούμενη μαμά και σύζυγος 2 υπέροχων αντρών! Είμαι δασκάλα πιάνου, μέλος ερασιτεχνικής ομάδας θέατρου, ομάδας παραστάσεων παραδοσιακών χορών, πρώην μέλος Φιλαρμονικής και γενικότερα αγαπώ πολύ τις τέχνες και τις «ακολουθώ». Όταν δεν τρέχω να προλάβω τον γιό μου και τις καθημερινές υποχρεώσεις, θα με βρείτε να αναζητώ δημιουργικά πράγματα να κάνω για τον εαυτό μου, μα πάνω από όλα μαζί με την οικογένεια μου! Μαζί, θα εξερευνήσουμε όλα όσα μπορεί να κάνει μια μανούλα μαζι με τα παιδιά της, για την ίδια.. και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here