Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι γονείς είναι έτοιμοι να πάρουν δώρα για τα παιδιά τους!Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά μας, έχουν ανάγκη καταρχάς την παρουσία μας, την αγάπη μας και ύστερα τα δώρα!Επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές υποχρεώσεις και είναι καλό να αποφεύγουμε τις συγκρίσεις.Υπάρχουν όμως παιχνίδια που προσφέρουν ταυτόχρονα διασκέδαση και μάθηση;
H απάντηση είναι φυσικά ναι!
Επίσης θέλω να τονίσω ότι είναι καλό να αποφεύγουμε τις υπερβολές στα δώρα γιατί ας θυμόμαστε  πως τον άλλον χρόνο μπορούμε να μην έχουμε λεφτά για πολλά δώρα και να κακοφανεί στο παιδί.
Κάποια κατάλληλα παιχνίδια ανά ηλικία που προάγουν την μάθηση και συγχρόνως  τη διασκέδαση είναι:

3-6 ετών:

Κατασκευαστικά παιχνίδια : Κάποια  κατασκευαστικά παιχνίδια, είναι η πλαστελίνη, ο πηλός, τα lego, τα playmobil,τα κυβάκια, παζλ (έως 15 κομμάτια), τα παιδικά εργαλεία, ενσφηνώματα.
Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και παζλ που προωθούν το γνωστικό κομμάτι καθώς το παιδί μέσα από αυτά μπορεί να μάθει τα χρώματα, τα ζώα, τα σχήματα και τα μεγέθη.
Παιχνίδια που προωθούν το συμβολικό παιχνίδι όπως: Κούκλες, τρενάκια, αυτοκίνητα, κουκλόσπιτα. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια το παιδί μιμείται και οργανώνει τη θέση του στον κόσμο μας!
Επιπλέον μια καλή επιλογή για αυτήν την ηλικία είναι τα παραμύθια όπως και το πρώτο ποδήλατο που θα βοηθήσει στις κινητικές δεξιότητες του παιδιού.
6-9 ετών:
Επιτραπέζια παιχνίδια: Τα επιτραπέζια παιχνίδια προάγουν τη μάθηση μέσω βιωματικού και διασκεδαστικού τρόπου.
Κάποια προτεινόμενα είναι το:
  • Σκραμπλ,όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα, κρεμάλα, πυργόλεξο, ταμπού, Τριβιάλ. Τα συγκεκριμένα επιτραπέζια δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να μαθαίνουν καινούριες λέξεις με σωστή ορθογραφία και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους.
  • Σκορ 4, μικρές αγορές,domino,monopoly,φιδάκι, Ούνο, γκρινιάρης. Εισάγουν μαθηματικές έννοιες καθώς το παιδί χρειάζεται να αναγνωρίζεις αριθμούς (πχ:πετώντας το ζάρι) και εισάγουν έννοιες πρόσθεσης-αφαίρεσης αφού το παιδί μαθαίνει να ανεβοκατεβαίνει στο ταμπλό.

Τέλος, σε αυτήν την ηλικία το παιδί ανακαλύπτει τις κλίσεις του, ίσως ένα μουσικό όργανο η μια μπάλα να το βοηθούσε!9-12 ετών:

Παιχνίδια που αυξάνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση προσοχής. Κάποια από αυτά είναι: Βrainbox, σκάκι, «μάντεψε ποιος», Τζένγκα, χάλι γκάλι, «κατσαριδοσαλάτα» κτλ

Επιπρόσθετα και σε αυτήν την ηλικία τα επιτραπέζια είναι μια καλή επιλογή.

Μια λύση, εάν αρέσουν στα παιδιά τα βιβλία είναι η νεανική λογοτεχνία. Σε αυτήν την επιλογή, μπορεί το παιδί να πάρει μέρος.Επιπλέον το tablet είναι ένα ελκυστικό δώρο σε αυτήν την ηλικία, αλλά θα πρέπει να έχετε συζητήσει πριν το αγοράσετε το χρονικό όριο της παραμονής του παιδιού.
Εφηβεία
Η εφηβεία είναι ίσως η πιο δύσκολη ηλικία για επιλογή δώρων αφού συνήθως οι νεαροί μπαίνουν στον κόσμο των ενηλίκων.
Κάποιες επιλογές μπορεί να είναι: Σετ περιποιήσεως, τα αγαπημένα τους παπούτσια, κάμερα,ipod,νεανική λογοτεχνία, μια βραδιά στον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Ας θυμόμαστε πως τα Χριστούγεννα είναι ένας διαφορετικός τρόπος μάθησης μέσω εικόνων, γεύσεων, συζητήσεων, κατασκευών και μουσικής!

Καλές γιορτές!!

 

Παπαδοπούλου Ειρήνη

eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here