Τα χρώματα είναι μια λογικομαθηματική έννοια που το παιδί έχει τη δυνατότητα να μάθει πριν τα 3 έτη. Τα πρώτα χρώματα που εμπεδώνει το  παιδί είναι μπλε,πράσινο και κόκκινο. Ο καλύτερος τρόπος για να εμπεδώσει το παιδί τα χρώματα είναι να τα ταυτίσει με την καθημερινή ζωή.

Είναι ιδιαίτερο σημαντικό να ονομάζουμε στο παιδί και να υπενθυμίζουμε τα χρώματα που βλέπουμε στην καθημερινότητα μας.

Κάποιες άλλες δραστηριότητες είναι οι εξής:

  • Ταυτίστε αντικείμενα, φρούτα και λαχανικά από  την καθημερινότητα με χρώματα. Πχ: Το μήλο είναι κόκκινο, η μπλούζα σου είναι  πράσινη.
  • Παίξτε με τουβλάκια και μπάλες με το παιδί. Πχ:Ζητήστε του να μαζέψει  τις κόκκινες μπάλες ή να φτιάξει ένα πύργο με μπλε τουβλάκια
  • Χρησιμοποιείστε βιβλία.Διαλέξτε μαζί με το παιδί βιβλία που επεξεργάζονται τα χρώματα και διαβάστε τα.
  • Κατεβάστε ψηφιακές εφαρμογές.Υπάρχουν πολλές ψηφιακές εφαρμογές (apps) για τάμπλετ ή κινητά που σας δίνουν τη δυνατότητα να παίξετε με το παιδί σας και να του κεντρίσετε διαδραστικά το ενδιαφέρον,ώστε να μάθει τα χρώματα.
  • Ζωγραφική με  μαρκαδόρους,ξυλομπογίες, δαχτυλομπογιές.  Πάρτε  μεγάλες κόλλες χαρτί, (Α4) και ζωγραφίστε μαζί τους μαθαίνοντας τους παράλληλα και τα χρώματα.
  • Παίξτε με πλαστελίνη. Κάντε αυτοσχέδιες κατασκευές της επιλογής του παιδιού με χρωματιστές πλαστελίνες.
  • Ακούστε τραγουδάκια μαζί με το παιδί για τα χρώματα.

Μην ξεχνάτε ότι μέσω της επανάληψης  των δραστηριοτήτων εμπεδώνεται η δεξιότητα της εκμάθησης των χρωμάτων! Εάν ένα παιδί δυσκολεύεται να ξεχωρίσει συστηματικά τα ίδια χρώματα θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο σας ώστε να σας καθοδηγήσει, γιατί ίσως πάσχει από αχρωματοψία.

Η αχρωματοψία είναι,η διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων όπου συνήθως εντοπίζεται στη δυσκολία του παιδιού να διακρίνει το κόκκινο από το πράσινο.
είναι μία νόσος κληρονομική, προσβάλλει και τα δύο μάτια και δεν επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων.

Δεν θεραπεύεται όμως η διάγνωσή της από μικρή ηλικία είναι σημαντική διότι στη σχολική ηλικία γίνεται ευκολότερο στο παιδί να αντιμετωπίσει τις μαθησιακές δυσκολίες που βασίζονται στην αντίληψη των χρωμάτων. Τα παιδιά αυτά εκπαιδεύονται ανάλογα με τη σοβαρότητα της αχρωματοψίας για το πώς θα ξεχωρίζουν τα ρούχα τους ή τα πράγματά τους ή τα μολύβια τους κλπ.Τι δηλώνουν όμως τα χρώματα για το παιδί:

Κόκκινο: Η επιλογή στο κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. Ίσως η συνεχή προτίμηση του μπορεί να δείχνει θύμο. Γενικά είναι ένα χρώμα που θα μπορούσε να αποφεύγεται σε τοίχους, θρανία κτλ.

Πορτοκαλί: Η επιλογή του πορτοκαλί χρώματος εκφράζει άτομο με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό. 

Κίτρινο: Συνήθως το επιλέγουν άτομα με δυναμισμό, φιλοδοξίες, που τους αρέσει η έντονη δράση.

Μπλε: Η επιλογή στο χρώμα αυτό , δείχνει άτομο που έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Ροζ: Συνήθως είναι αγαπημένο των κοριτσιών, εκφράζει τη γυναικεία φύση αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

 Μαύρο: το προτιμούν τα εσωστρεφή παιδιά. Το χρώμα αυτό συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, καθώς και την επιθυμία περιθωριοποίησης. Για αυτό όταν ένα παιδί το προτιμά συνέχεια στη ζωγραφική θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

 Πράσινο: Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, και θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού. Τα παιδιά που το επιλέγουν έχουν επιμονή και υπομονή αλλά συνήθως είναι εσωστρεφή.

Παπαδοπούλου Ειρήνη

eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here