Ο χυμός των κράνμπερι φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης προστατεύει από τις ουρολοιμώξεις. Αυτό κυρίως οφείλεται στη αλλαγή της συμπεριφοράς κάποιων των βακτηρίων, όπως αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά, διαπίστωσαν τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες και μειώνουν την παραγωγή ουρεάσης από αυτά. Η ουρεάση είναι ένα ένζυμο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην μολυσματικότητα των ουρολοιμώξεων, γράφουν στην «Καναδική Επιθεώρηση Μικροβιολογίας» (CJM).
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός των κράνμπερι μπορεί να αποτρέψει την ουρολοίμωξη καθώς τα κράνμπερι εμποδίζουν τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροποιητικής οδού, χάρη σε μία ομάδα χημικών ουσιών που διαθέτουν (λέγονται προανθοκυανιδίνες ή PACs).
Η νέα μελέτη έδειξε ότι η σκόνη των κράνμπερι εμποδίζει τον πρωτέα mirabilis (Proteus mirabilis) να δημιουργήσει αποικίες και να κολυμπήσει μέσα στην ουροποιητική οδό. Ο πρωτέας mirabilis είναι ένα βακτήριο που προκαλεί κυρίως εξωνοσοκομειακές ουρολοιμώξεις.
κράνμπερι
Η κίνηση των βακτηρίων αποτελεί βασικό μηχανισμό για την εξάπλωση της λοίμωξης, καθώς τα βακτήρια πρέπει να κολυμπούν για να εξαπλωθούν στην ουροποιητική οδό αλλά και να γλιτώσουν από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα ευρήματα της πρώτης μελέτης «υπογραμμίζουν τον ρόλο που παίζει η κατανάλωση κρανμπερι στην πρόληψη των χρόνιων ουρολοιμώξεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και των δύο μελετών δρ Νάταλι Ταφένκγι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του McGill, με ειδίκευση στα βιοκολλοειδή όπως αποκαλούνται οι ιοί, τα βακτήρια κ.τ.λ.
«Ετησίως καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 150 εκατομμύρια κρούσματα ουρολοίμωξης και η συνήθης θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η αυξανόμενη αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά καθιστά σημαντικό να βρεθεί μία εναλλακτική λύση», πρόσθεσε.
«Πολύς κόσμος συγχέει τα κράνμπερι με τα κράνα και τα μύρτιλα, αλλά πρόκειται για διαφορετικά φυτά», λέει. «Οι έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων έχουν ως πρώτη ύλη το κράνμπερι, διότι φαίνεται να υπερτερεί ως προς την δράση του απέναντι σε αυτές».
Τόσο ο χυμός cranberry όσο και τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το εκχύλισμά του σε διάφορες μορφές (κάψουλες, δισκία, σκόνη κ.α.), είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τρόποι μη-φαρμακευτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, με μεγάλο ποσοστό γυναικών να αναφέρουν ιδιαίτερα θετικές εμπειρίες από τη χρήση τους. Ωστόο υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις με αντικρουόμενα συμπεράσματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως συμβαίνει με όλα τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα ή βότανα. Αν λαμβάνετε φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο και ιδιαίτερα αντιπηκτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.
*Η επιστημονική ονομασία του κράνμπερι είναι Vaccinium macrocarpon.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here