Με αφορμή τη κυκλοφορία της ταινίας Tully με την Σαρλίζ Θερόν, αναρωτήθηκα πόσες ταινίες δείχνουν πραγματικά τις θυσίες μιας γυναίκας, σωματικά και ψυχολογικά, για να φέρουν στο κόσμο ένα παιδί και να το μεγαλώσουν. Η περίοδος της εγκυμοσύνης αλλά και η ευθύνη της μητρότητας, ταυτόχρονα με τις απαιτήσεις των υπόλοιπων ρόλων που αναλαμβάνει μία γυναίκα, επιφέρουν ένα κόστος το οποίο δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Το χαρμόσυνο-συνήθως- γεγονός μιας νέας ζωής γίνεται δεκτό με ανυπομονησία, εκπλήρωση, ευτυχία. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη, σκοτεινή και δύσκολη πλευρά, που δεν αγγίζεται σχεδόν ποτέ, ούτε από τη κοινωνία, ούτε, κατ’επέκταση, από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Γιατί, ασφαλώς, ο ρόλος της γυναίκας είναι η μητρότητα, σωστά;

Πώς μία γυναίκα μπορεί να μην είναι ευτυχισμένη, ενώ περιτρυγυρίζεται από τα παιδιά της; Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είναι θέμα αγάπης ή αχαριστίας. Είναι θέμα επιβίωσης και αυτοσυντήρησης. Η γυναίκα εξακολουθεί να αποτελεί ξεχωριστή οντότητα με ανάγκες και επιθυμίες. Δεν διαγράφεται ξαφνικά η προσωπικότητά της μπροστά στη νέα ταυτότητα της μητρότητας. Οι προσδοκίες του περιβάλλοντός της, όμως, την οδηγούν σε αμφισβήτηση, άγχος, κατάθλιψη, παραίτηση.

Εμείς, θα κάνουμε ένα πείραμα και θα δούμε πώς αποτυπώνεται αυτή η εμπειρία στον κινηματογράφο, και σε ποιους ρόλους τοποθετείται η γυναίκα, αλλά και η σχέση της με τον σύντροφό της.

Ταινίες που δεν χρυσώνουν το χάπι

Tully

Ο χαρακτήρας της Σαρλίζ Θερόν, μόλις έχει γεννήσει το τρίτο της παιδί κι είναι εξουθενωμένη, ψυχή τε και σώματι. Κι ενώ μετά δυσκολίας είναι κυρίαρχη του σώματός της, με τον θηλασμό, τις εξάψεις, τα παραπανίσια κιλά, πρέπει να φροντίσει το σπίτι, το σύζυγο τα παιδιά. Κι εκείνος γυρίζει σπίτι σε κατεψυγμένη πίτσα…Τέλεια, σωστά; Η ταινία δείχνει τη κατάρρευση της γυναίκας, αλλά και τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω της, χωρίς να καταδικάζει κάποιον. Και τότε, έρχεται μία νταντά να σώσει τη κατάσταση…

The Letdown

The Letdown (2017) Όχι μία ταινία, αλλά μία σειρά εφτά επεισοδίων που προβλήθηκε το φετινό χειμώνα. Και πάλι μία γυναίκα που νομίζει ότι η ζωή της θα είναι όπως ήταν πρίν το νέο μέλος. Ότι θα συνεχίζει να βγαίνει με τους φίλους της και να είναι συγκροτημένη και στυλιστικά στη πένα. Αλλά τελικά, σύζυγος, φίλοι και συγγενείς, μοιάζουν να μη συμμερίζονται τη πεποίθησή της. Από την άλλη, πηγαίνει σε γκρουπ υποστήριξης νέων μητέρων, όπου βλέπουμε τη διαφορά στις εμπειρίες καθεμίας και τη κριτική ανάμεσά τους: «Εγώ είμαι καλή μάνα, ενώ εσύ είσαι κακή»… Αξίζει.

 

 

 

What to Expect When you’re Expecting

Μία πιο χαλαρή ταινία και ιδιαίτερα εμπορική με «δυνατό» καστ (Τζενιφερ Λόπεζ, Κάμερον Ντίαζ, Ελίζαμπεθ Μπανκς). Εδώ βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα σε κάποιες χαρισματικές γυναίκες, οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη, παρά μόνο θετικά. Κι από την άλλη, υπάρχουν οι περιπτώσεις εκείνων που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, οι γυναίκες εκείνες που χάνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους λόγω του νέου ρόλου τους. Κι εκείνες «πρέπει» να ντρέπονται, γιατί η κοινωνία τους επιβάλλει να είναι ευτυχισμένες με τη κατάστασή τους και να δείχνουν λαμπερές. Όχι λοιπόν, η εγκυμοσύνη είναι προσωπικό μονοπάτι για τη κάθε γυναίκα, αλλά και για κάθε ζευγάρι.

 

Η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία και οι συνέπειες

 

Juno

Αποτέλεσμα εικόνας για Juno Νομίζω πως οι πάντες γνωρίζουν αυτή τη ταινία. Ίσως είναι ο ρόλος που έκανε την Έλεν Πέιτζ υπολογίσιμη πρωταγωνίστρια. Είναι μία άκρως αληθινή και γλυκιά ταινία, που είναι απόλαυση να τη παρακολουθείς. Ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους που δεν γνωρίζουν ακόμη πώς να αυτοπροσδιοριστούν, αλλά που ο θεατής δεν καταδικάζει γιατί είναι αθώος. Μία οικογένεια που στηρίζει. Και μία κοπέλα που κοιτά τη κατάσταση στα μάτια και αποφασίζει. Μία γυναίκα από την άλλη, ανήμπορη να κυοφορήσει. Κι οι δύο αυτές γυναίκες συμμαχούν να βοηθήσουν η μία την άλλη.

 

 

 

Unexpected

Σχετική εικόνα

Τι συμβαίνει ξαφνικά όταν καθηγήτρια και μαθήτρια έρχονται αντιμέτωπες με το ίδιο δίλημμα, αλλά από διαφορετικές θέσεις; Δύο απρόοπτες εγκυμοσύνες, που εγείρουν δυσκολίες η καθεμία για διαφορετικό λόγο. Θα εγκαταλείψει τη καριέρα της η καθηγήτρια για να μεγαλώσει το παιδί της στο σπίτι; Πώς θα καταφέρει η νεαρή να σπουδάσει, να δουλεύει και να μεγαλώσει και το μωρό; «Δεν θέλω όλη η ταυτότητά μου να είναι η μαμά κάποιου. Και νιώθω τόσο ένοχη για αυτό» αναφέρει η καθηγήτρια, κι έτσι συνοψίζει το δίλημμά της.

 

For Keeps

Αποτέλεσμα εικόνας για For Keeps Σε αντίθεση με το Juno, εδώ έχουμε ένα νεαρό ζευγάρι, τρελά ερωτευμένο, που αψηφούν γονείς κι αποφασίζουν να παντρευτούν και να μεγαλώσουν μόνοι τους το παιδί τους. Τι γίνεται, όμως, όταν ξαφνικά βρίσκεσαι στη πραγματική ζωλη, πρέπει να δουλέψεις, να στερηθείς και να ξεχάσεις τη ζωή που ήξερες μέχρι τότε; Αρκεί ο εφηβικός έρωτας; Η αγαπημένη Μόλυ Ρινγουολντς σε μία ακόμη ταινία που προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

 

Riding in Cars with Boys

Σχετική εικόνα Βασισμένη στην αυτοβιογραφία της Μπέβελυ Ντονόφριο, η ταινία αφορά τα όνειρα και τις βεβιασμένες, επιπόλαιες κινήσεις. Όταν η πρωταγωνίστρια είναι ιδιαιτέρως περίεργη με τα αγόρια, το αποτέλεσμα έρχεται εννιά μήνες μετά*. Κι εκείνη πρέπει να μάθει τον ρόλο της συζύγου και μητέρας. Για πόσο, όμως, θα κρατήσει το όνειρο; Και τί θα γίνει όταν θα αποκτήσει δικά της θέλω; Η ταινία καλύπτει τα έτη 1961 με 1986 και κυκλοφόρησε το 2001.

*Παρατηρήσατε πως, για ακόμα μία φορά, υπαίτιος της εγκυμοσύνης είναι η γυναίκα; Εκείνη επέτρεψε να γίνει αυτό, εκείνη είναι χαμηλών ηθών, εκείνη δεν πρόσεξε. Ο άντρας είναι άνευθ ευθύνης, γιατί είναι άντρας και το αρσενικό αυτό ξέρει να κάνει, να κατακτά. Πολύ συχνά μάλιστα, φτάνουνε στο σημείο να πούμε ότι η γυναίκα προκάλεσε, παραπλάνησε, δελέασε. Πόσος πατριαρχισμός; Θυμώνω.

Where the Heart is

Σχετική εικόνα Βασίζεται στο ρομαντικό μυθιστόρημα της Μπίλυ Λετς, το οποίο εκδόθηκε το 1995. Με πρωταγωνίστρια τη πανέμορφη, γλυκύτατη νεαρά Νάταλι Πόρτμαν, η ταινία αφηγείται την ιστορία μίας 17χρονης που εκαταλείπεται έγκυος από το αγόρι της σε ένα σούπερ μάρκετ. Η κοπέλα, χωρίς να έχει εναλλακτική, κρύβεται στο κατάστημα και μένει εκεί έως ότου γεννάει, γεγονός που τραβά τα βλέμματα της δημοσιότητας. Πώς η Νοβαλί, θα εκμεταλλευτεί τη κατάσταση προς όφελός της;

 

 

Η εγκυμοσύνη στον γάμο

She’s Having a Baby

Σχετική εικόνα Ξαφνικά το βιολογικό ρολόι της γυναίκας σου, αρχίζει να χτυπάει, απαιτώντας ένα γλυκό, μικρό, τρυφερό κι αφράτο μωρό στην αγκαλιά της. Πώς αντιδράς εσύ; Ποιά η εξέλιξη της μεταξύ σας σχέσης μέσα στο διάστημα της εγκυμοσύνης; Μία πολύ ωραία ταινία, κι όχι τόσο γνωστή στα μέρη μας, με τον τρομερό Κέβιν Μπέικον, στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Nine Months

Σχετική εικόνα Σε αντίθεση με τη προηγούμενη ταινία, όλοι μας λίγο ή πολύ, έχουμε δει τη ταινία με τον Χιου Γκραντ και τη Τζούλιαν Μουρ, όπου βρίσκονται απρόοπτα αντιμέτωποι με μία εγκυμοσύνη. Η αντίδραση του πατέρα είναι αξιολάτρευτη, σε αυτού του στυλ ρόλου που ο Γκραντ ξέρει πολύ καλά να αποδίδει. Μία πλήρως ευχάριστη ταινία, που στο τέλος σε κάνει να χαμογελάς.

 

Father of The Bride 2

Σχετική εικόνα Η επιτυχία της πρώτης ταινίας, προφανώς θα επέφερε κι ένα σίκουελ, το οποίο φέρνει τον μπαμπά της νύφης αντιμέτωπο με δύο εγκυμοσύνες: της κόρης του αλλά και της γυναίκας του. Μάνα και κόρη λοιπόν, περνάνε μαζί αυτό το ταξίδι και ταλαιπωρούν με τις διαθέσεις τους, τον πατέρα/σύζυγο. Η ταινία, πέρα από γέλιο προσφέρει μία ματιά στο πιο όμορφο παιδικό δωμάτιο που μπορεί να υπάρξει:

 

Look Who’s Talking

Αποτέλεσμα εικόνας για john travolta look whos talking Δεν θα γινόταν να μιλάγαμε για το θέμα της μητρότητας, χωρίς να αναφέρουμε αυτή τη ταινία. Κι αν παράλληλα αποτελεί μια άκρως ρομαντική κωμωδία, δεν φέρουμε καμιά αντίρρηση, αν είναι να απολαμβάνουμε τον νεαρό, μεστωμένο παρόλα αυτά, Τραβόλτα.

Αν δεν θυμάστε περί τίνος πρόκειται, η Κίρστι Άλεϊ μένει έγκυος και τη μέρα του τοκετού τρέχει μόνη της στο νοσοκομείο. Με ταξί. Και ποιος της κρατάει το χέρι; Ο ταξιτζής. Όχι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο μεστωμένος που αναφέραμε πριν. Ε, και δεν θέλει πολύ, σπεύδει να βοηθήσει στα.. οικογενειακά βάρη!

 

Ξαφνική μητρότητα

Knocked Up

Αποτέλεσμα εικόνας για Knocked Up Μία ταινία-σκάνδαλο καθώς επέφερε σιγά-σιγά τη πτώση της νούμερο ένα πρωταγωνίστριας της εποχής, Κάθριν Χέιγκλ. Η ταινία δεν έχει κάτι σκανδαλώδες, αλλά οι μετέπειτα συνεντεύξεις της πρωταγωνίστριας που κατέκρινε τη ταινία ως στερεοτυπική και μισογυνιστική, συνέβαλε στην αρνητική εντύπωση της ηθοοποιού, η οποία συμπεριφερόταν με τον ίδιο τρόπο και σε άλλα πρότζεκτς (στο Γκρέυς Ανάτομυ, για το οποίο είχε τρεις υποψηφιότητες εκ των οποίων μία νίκη στις Χρυσές σφαίρες, είχε πει ότι δεν της δινόταν δυνατό και σοβαρό σενάριο…). Anyway. Η ταινία αφορά μία ξέφρενη, αλλά απρόσεχτη νύχτα, η οποία οδηγεί σε εγκυμοσύνη από έναν σχετικά άγνωστο άντρα. Που θα οδηγήσει, λοιπόν, όλο αυτό;

Waitress

Σχετική εικόνα Μένεις έγκυος από τον σύζυγό σου. Αυτός ωστόσο, είναι ανεπρόκοπος, κι εσύ δεν θέλεις ένα παιδί μαζί του. Κι ύστερα, επισκέπτεσαι το γιατρό σου κι είναι το κάτι άλλο…

 

 

 

 

 

Life as We Know it

Αποτέλεσμα εικόνας για Life as We Know it Ξανά η Κάθριν Χέιγκλ εδώ, σε έναν ρόλο αναδόχου μητέρας, μετά το τροχαίο της φίλης της, όπου της αφήνει τη κόρη της. Το ίδιο υπεύθυνος ορίζεται κι ο φίλος του, επίσης εκλιπόντος, συζύγου ο οποίος είναι κάθε άλλο παρά κάτάλληλο υλικό πατρότητας. Τι θα γίνει ανάμεσά τους και πώς θα αντιμετωπίσουν την νέα αυτή κατάσταση;

 

 

 

 

 

 

Baby Boom

Αποτέλεσμα εικόνας για baby boom movie Μία ταινία που όταν την είχα δει, την είχα καταευχαριστηθεί. Πρώτα απ’όλα παίζει η Νταϊάν Κίτον. Τι άλλη δικαιολογία θες; Δεύτερον, έχει να κάνει με μία νέα αρχή, σε έναν καινούριο τόπο, κάτι που προσωπικά με ξετρελαίνει. όπως και στη προηγούμενη ταινία, η πρωταγωνίστρια αναλαμβάνει τη κόρη μίας αποθανούσας, μακρινής ξαδέρφης. Μία γυναίκα καριέρας, πώς θα τα καταφέρει;

 

 

 

 

 

 

Μητρότητα νέας τεχνολογίας

Baby Mama

Αποτέλεσμα εικόνας για Baby Mama Καθαρή κωμωδία, με τις φίλες και ινδάλματα της κωμωδίας, Τίνα Φέυ και Έιμυ Πόελερ. Μία εύπορη κυρία, ανήμπορη όομως να κυοφορήσει, προσπαθεί να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Κάπου εκεί όμως, στηρίζεται μία απάτη…

The Back-up Plan

Σχετική εικόνα Η πρωταγωνίστρια αποφασίζει ότι είναι πολύ αργά να περιμένει τον έρωτα για να απολαύσει τη μητρότητα. Ενώ λοιπόν, προσφεύγει στη λύση της εξωσωματικής, ο έρωτας παρουσιάζεται…

 

 

 

 

The Switch

Αποτέλεσμα εικόνας για The Switch Αλίμονο! Ρομαντική κωμωδία χωρίς Τζένιφερ Άνιστον γίνεται; Όχι. Εδώ τη βλέπουμε με τον επιτυχημένο και χαρισματικό κωμικό Τζέισον Μπέυτμαν ως κολλητό της φίλο, να επιχειρεί επίσης την εξωσωματική, με ένα μικρό πρόβλημα. Λόγω μέθης, το «δώρο» χύνεται, κι ο Μπέυτμαν σπεύδει να το γεμίσει…Και τα χρόνια περνάνε…

 

Expecting

Αποτέλεσμα εικόνας για expecting movie 2013 Όταν βρίσκεσαι έγκυος χωρίς να το έχεις προγραμματίσει, ενώ οι προσπάθειες της φίλης σου για σύλληψη αποτυγχάνουν συνεχώς, η απόφαση δεν είναι δύσκολη. Το μωρό θα βρει την αγάπη σε ένα άτομο που εμπιστεύεσαι. Σωστά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here