La la la la la la la  (… ) Freedom!!! Ακούγοντας στο κινητό μου αυτό το δυναμικό τραγούδι του Williams Pharrell, μου ήρθε στο νου η εξής απορία: Ποιος θεωρείται ελεύθερος άνθρωπος; Αν ρωτήσεις πολλούς ανθρώπους, θα λάβεις πολλές διαφορετικές απαντήσεις. Οι περισσότερες πάντως συγκλίνουν στα παρακάτω σημεία:

Ελεύθερος Άνθρωπος!!!

Ελεύθερος είναι αυτός που μπορεί να επιλέγει. Ελεύθερος είναι αυτός που είναι απαλλαγμένος από δεσμεύσεις -που δεν είναι “δέσμιος”. Αυτός, δηλαδή, που είναι αποδεσμευμένος από οτιδήποτε μπορεί να τον περιορίζει, είτε υλικό, είτε άυλο (κοινωνικά πρότυπα, διάφορες εξαρτήσεις, οικονομικές δεσμεύσεις, χρόνο κ.α.). Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται την έλλειψη υποχρεώσεων. Η ελευθερία δεν πρέπει να καταντά ασυδοσία. Είναι απαραίτητο να υπάρχει σεβασμός προς τον συνάνθρωπο («Η ελευθερία που ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων» Καντ).
Ακόμα και για την ίδια την ετυμολογία της λέξης «ελευθερία» οι απόψεις διίστανται. Μία από τις εκδοχές ως προς την ετυμολογία της λέξης, σύμφωνα με το «Ετυμολογικόν Μέγα», είναι ότι η λέξη «ελευθερία» προκύπτει από το “παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς”, δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί» (ἐλεύθω= έρχομαι/ πορεύομαι, ἐρῶ= αγαπώ -> έρως).
Επομένως, «ελεύθερος  άνθρωπος» θα λέγαμε ότι είναι αυτός που έχει επιλογές και δεν έχει σημαντικά εμπόδια στο δρόμο του που να τον δεσμεύουν και να τον περιορίζουν. Κι αφού έχει επιλογές και ο δρόμος είναι ελεύθερος από δεσμεύσεις, τι θα επιλέξει; Προς τα πού θα πάει; Προς τα εκεί που επιθυμεί/που αγαπάει.

 

Ο ίδιος ο Θεός μας έφτιαξε ελεύθερους! Κι αυτό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα τον αγαπήσουμε ή αν θα τον απορρίψουμε. Αγάπη είναι να κάνεις αυτόν που αγαπάς ελεύθερο. Να του δώσεις και την επιλογή να φύγει από κοντά σου, να κάνει λάθη και –αν θέλει- να επιστρέψει. Αυτή θα ήταν η ιδανική στάση ακόμα και των γονιών προς τα παιδιά τους, ή σε μια ερωτική σχέση και γενικά σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το ερώτημα είναι: Μπορείς να είσαι ψυχικά  υγιής όταν δεν νιώθεις ελεύθερος; Η ψυχική υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν αφορά μόνο στην απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής, αλλά περιγράφει μια κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο είναι λειτουργικό και μπορεί να αξιοποιεί τις ικανότητές του ώστε να αντεπεξέρχεται στην καθημερινότητα.
Στέρηση της ελευθερίας είναι η φυλακή. Και σε ψυχολογικό επίπεδο, αυτή η φυλακή μπορεί να είναι φτιαγμένη από κάγκελα φόβου, ανασφάλειας, από την προσπάθεια για συμμόρφωση με διάφορα κοινωνικά πρότυπα, από τα έξωθεν επιβεβλημένα «πρέπει» πολλά από τα οποία τα έχουμε εσωτερικεύσει και νομίζουμε πλέον ότι εμείς τα ορίσαμε, από την πρόθεσή μας να ευχαριστήσουμε ή να μην πληγώσουμε τους άλλους κ.α.
Υπάρχουν τρόποι να νιώσεις επιτέλους ελεύθερος; Ναι υπάρχουν. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:
  • Εκφράσου ελεύθερα

Η ελευθερία του λόγου, από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου. Νιώσε ελεύθερος να πεις τη γνώμη σου. Νιώσε ελεύθερος να ζητήσεις αυτό που θέλεις από τους άλλους με ωραίο τρόπο. Νιώσε ελεύθερος να πεις «όχι», όταν κάτι δεν θες να το κάνεις. Διεκδίκησε αυτά που θέλεις!
  • Αποδεσμεύσου από τα κοινωνικά πρότυπα

Ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που κάνει τα πράγματα που θέλει, χωρίς να τον νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Πόσο θαύμασα την ελευθερία της φίλης μου, που πήγε στον γάμο της άβαφτη, αφού αυτό την κάνει να νιώθει ελεύθερη! Φόρα ό,τι σε κάνει να νιώθεις ελεύθερη/-ος, κάνε κούνια στην παιδική χαρά αν αυτό θέλεις, κάνε ό,τι επιθυμείς και αγαπάς χωρίς να σε νοιάζει αν θα σε κουτσομπολέψουν! Σκέψου μόνο πόσο ωραία θα νιώσεις εσύ με αυτή την ελευθερία! Τα κοινωνικά πρότυπα είναι γεμάτα «πρέπει». «Πρέπει η νύφη να είναι μακιγιαρισμένη», «οι μεγάλοι δεν μπορούν να παίζουν σαν τα παιδιά, γιατί θα φανούν γελοίοι», «πρέπει τα εγγόνια να παίρνουν το όνομα του παππού ή της γιαγιάς», «η γυναίκα πρέπει να είναι καλή νοικοκυρά», «πρέπει να παντρευτείς και να κάνεις παιδί», «πρέπει να επιλέξεις ένα επάγγελμα με κύρος» και πολλά ακόμη «πρέπει». Ακόμα πιο δύσκολο να αποτιναχτούν από πάνω μας, είναι όταν αυτά τα έξωθεν επιβεβλημένα «πρέπει» έχουν εσωτερικευθεί, όταν δηλαδή τα έχουμε κάνει κτήμα μας και νομίζουμε ότι εμείς τα ορίσαμε. Ας κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα με τον εαυτό μας για να συνειδητοποιήσουμε ποια από αυτά τα «πρέπει» δυσκολεύουν τη ζωή μας, δεν μας ταιριάζουν, μας περιορίζουν και μας αποπροσανατολίζουν από αυτά που όντως επιθυμούμε να κάνουμε.
ελεύθερος
  • Απελευθερώσου από το φόβο της απόρριψης

Πολλές φορές κάνεις πράγματα (π.χ. δυσκολεύεσαι να πεις «όχι») μόνο και μόνο από το φόβο να μη σε απορρίψουν. Όταν δίνεις μεγάλη σημασία στα σχόλια των άλλων για εσένα, αναγκάζεσαι να προσέχεις πάντα τις κινήσεις σου και το τι λες κ.λπ. ώστε να γίνεσαι αρεστός στους άλλους. Έτσι όμως δεν θα νιώθεις ελεύθερος να κάνεις και να πεις αυτά που πραγματικά θες και δεν θα είσαι ο εαυτός σου!
Όλοι έχουμε την ανάγκη να ενταχθούμε σε μια ομάδα και να μας αγαπούν. Όμως να θυμάσαι: Αυτοί που σε αγαπούν πραγματικά θα σε αποδεχτούν όπως ακριβώς είσαι, άνευ όρων!
  • Απελευθερώσου από διάφορες φοβίες

Αν για παράδειγμα φοβάσαι τα αεροπλάνα, αυτό σε περιορίζει και στερεί την ελευθερία σου να πας εκεί όπου επιθυμείς. Εξίσου περιοριστική είναι και η αγοραφοβία και γενικά οι διάφορες φοβίες που μπορεί να σε βασανίζουν. Επισκέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να ξεπεράσεις τις διάφορες φοβίες σου που νιώθεις ότι σου στερούν την ελευθερία σου.
  • Απελευθερώσου από διάφορες εξαρτήσεις

Αναζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να ξεπεράσεις τις διάφορες εξαρτήσεις σου. Πώς να νιώσεις ελεύθερος όταν το μυαλό σου είναι συνέχεια δεσμευμένο στη σκέψη «θέλω να καπνίσω», «θέλω κάτι να φάω» κ.λπ.; Οι διάφορες εξαρτήσεις σε περιορίζουν από φυσικές και άλλες δραστηριότητες.
  • Απελευθερώσου από διάφορους πρακτικούς περιορισμούς

Προσπάθησε, όσο γίνεται, να απαλλαγείς από τους καθημερινούς πρακτικούς περιορισμούς της ελευθερίας σου. Βρες έξυπνες λύσεις για να εξοικονομήσεις χρόνο, χρήμα και οτιδήποτε άλλο πρακτικό μπορεί να περιορίζει την ελευθερία σου. Υπάρχουν πολλές λύσεις. Αρκεί να έχεις πάντα ως στόχο το πόσο όμορφα και πόσο ελεύθερος θα νιώσεις χωρίς αυτούς τους περιορισμούς και να μην επικεντρώνεσαι στην ύπαρξή τους γκρινιάζοντας απλώς χωρίς να αναλαμβάνεις δράση!

ελεύθερος

  • Και για το τέλος…

Δυνάμωσε τη φωνή στο τραγούδι «Freedom» του Williams Pharrell, τραγούδα αυτή την «κραυγή» μαζί του και τόλμα να κάνεις τα παραπάνω βήματα ή οτιδήποτε άλλο νιώθεις ότι θα σε κάνει ελεύθερο άνθρωπο και θα συμβάλλει στην ψυχική σου υγεία, πάντα με σεβασμό στην ελευθερία του άλλου. Γιατί, όπως λέει κι ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία!»
Προηγούμενο άρθροCinematic Vacation Guide vol.2: Ιρλανδία
Επόμενο άρθροΛόγος περί έρωτος!!!
Γεια σας! Είμαι η Ελεάνα Τσακιροπούλου, έχω σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι Φιλόλογος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων. Είμαι καλλιτεχνικός τύπος και άτομο γεμάτο ιδέες! Παιδί στην ψυχή και στην εμφάνιση (καθώς μικροδείχνω πολύ), με θετική στάση για τη ζωή, ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία! Η ατάκα μου είναι: «Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν στη ζωή, και πάντα για το καλό μας!». Ονειρεύομαι έναν κόσμο με περισσότερη και ουσιαστική ευτυχία και αγάπη και έχω βάλει ως σκοπό της ζωής μου, όσο και με όποιον τρόπο μπορώ να συμβάλλω κι εγώ σ’ αυτό. Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών και κατοικώ στην πανέμορφη Παιανία! Δεν θέλω να σας κάνω απλά παρέα. Θέλω να σας κινητοποιήσω και να συμβάλλω, όσο μπορώ, στην ευτυχία σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here