Οι εννέα Μούσες

Εκ παιδιόθεν, άκουγα τη ρήση «οι μισοί Έλληνες είναι συγγραφείς και οι άλλοι μισοί πρόεδροι». Από τότε έχουν βγει κι άλλα για να χωρίζουν τους Έλληνες σε μισούς και μισούς – πότε, άλλωστε, ήταν διαφορετικά. «Οι μισοί Έλληνες και το κράτος κλέβουν τους άλλους μισούς», «οι μισοί Έλληνες γράφουν ποίηση και οι άλλοι μισοί δεν διαβάζουν» και παρόμοια. Αλλά εγώ θ’ ασχοληθώ με την παλιά καλή ρήση. Όλα τ’ άλλα είναι απομιμήσεις.

Το τι γίνεται από νέους συγγραφείς στο χώρο του θεάτρου είναι άλλο πράγμα. Ξαφνικά μας έχουν πνίξει. Ο καθένας έχει μια έμπνευση και πιστεύει πως έχει και το ταλέντο της συγγραφής. Επειδή ξέρει να γράφει, να χρησιμοποιεί τα σημεία στίξης και να χωρίζει το κείμενο σε σκηνές. Κι αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα έργα νέων συγγραφέων είναι αποτυχίες. Και το λέω μετά λόγου γνώσης, αφού πρώτα, έχω παρακολουθήσει τέτοιου είδους παραστάσεις και τ’ αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό.

Κι αναρωτήθηκα

Ψάχνοντας για έμπνευση

Τι είναι αυτή η έμπνευση κι από που έρχεται; Ο όρος συνδέεται συχνά με τη δημιουργικότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες σκέφτηκαν ότι η έμπνευση προέρχεται από τις «Μούσες». Έχοντας την ανάγκη να την προσωποποιήσουν δημιούργησαν μια μούσα για κάθε τέχνη. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, η έμπνευση κάποιων μπορεί να προέρχεται από όνειρα, οράματα ή ακόμα και θεούς και θεές.

Οι σημερινοί άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι εμπνέονται από «κάπου» έξω από τον εαυτό τους. Μουσικοί, καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργικοί άνθρωποι μπαίνουν σ’ ένα «άχρονο φάσμα», όπου η έμπνευση τους έρχεται ελεύθερα. Έχω ακούσει να λένε πως χάνουν από λεπτά έως ώρες μέσα σ’ αυτό το «φάσμα» όπου δε θυμούνται, συνειδητά, πως δουλεύουν. Και πως οι καλύτερες δημιουργίες τους συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων.

Η έμπνευση συμβαίνει αυθόρμητα

Pedro Almodóvar:Kika

Χωρίς πρόθεση. Επομένως, είναι πιθανό να αισθανθείς σαν κάτι να σου συμβαίνει, ενστικτωδώς, αντί για κάτι που επιλέγεις ή σχεδιάζεις να ζήσεις. Μπορεί να είναι μια εμπειρία πέρα ​​από τα συνηθισμένα, καθημερινά γεγονότα. Με την εμφάνισή της να νιώσεις δέος και να συνδεθείς με μια ισχυρή πηγή ενέργειας. Να έχεις μια αίσθηση βεβαιότητας και κατανόησης των πραγμάτων γύρω σου και ξαφνικά να αντιληφθείς νέες δυνατότητες.

Η έμπνευση είναι πιθανό να σε οδηγήσει σε κάποια σκόπιμη δράση. Να σε παρακινήσει να δημιουργήσεις κάτι νέο. Μπορεί να επιτύχεις κάτι που προηγουμένως, θεωρούσες απίθανο ή αδύνατο και να μεταμορφώσεις την αντίληψή σου για τις ικανότητές σου. Η έμπνευση κι η καινοτομία είναι συγγενείς. Μα πέρα απ’ όλ’ αυτά η έμπνευση πρέπει να ‘χει σύμμαχο τη γνώση, την εμπειρία και το σεβασμό στην Τέχνη που ακολουθείς. Κι όσο ελεύθερη κι αν είναι η Τέχνη έχει κανόνες. Όπως υπάρχουν κανόνες στο σύμπαν για να λειτουργεί σε αρμονία. Κι αν η έμπνευση σε οδηγεί σε κάποια αυθαιρεσία, ο μόνος δρόμος για να γίνει ο κανόνας του έργου σου είναι να την υπερασπιστείς με πάθος –όχι με λόγια, αλλά πάνω στο έργο σου.

Η έμπνευση είναι ευεργετική. Μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης, να ανεβάσει τη διάθεσή μας και να μας δώσει μια αυξημένη αίσθηση του σκοπού.

Γράφω επειδή το φάντασμα, επειδή χτες, επειδή σήμερα, επειδή δεν ξέρω, επειδή ο έρωτας, επειδή η νύχτα.
(Oscar Hahn, 1938-, Χιλιανός ποιητής)

Φωτεινή  Βαμβούκη
Ηθοποιός
Θ. Συγγραφέας
artcult.gr

Προηγούμενο άρθροΜικρά tip για να κερδίσουμε λίγο χρόνο!
Επόμενο άρθροΦλεβίτες στα πόδια! Θεραπείες στο σπίτι!
Γεννήθηκα κάποιον Ιούλιο στην Αθήνα. Λάτρεψα από νωρίς το Θέατρο και κατόπιν το γιο μου. Σπούδασα στη δραματική σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη, έκανα κι ένα πέρασμα απ’ τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο τμήμα της Θεατρολογίας και άρχισα να δουλεύω: στο θέατρο ως ηθοποιός, στα πάρτυ ως κλόουν, να διδάσκω υποκριτική σε ιδιαίτερα μαθήματα, να κάνω μαθήματα ορθής ανάγνωσης και εκφοράς του λόγου, να γράφω θεατρικά έργα και να παίζονται σε σκηνές της Αθήνας, να σκηνοθετώ, να δουλεύω στο Αθηναϊκό παιδικό κανάλι «smile» για 5 χρόνια, εμπρός και πίσω απ’ την κάμερα… ουφ! Κουράστηκα! Γι’ αυτό και ίδρυσα το Θεατρικό εργαστήρι «Art Cult theatrical studies» με 17 σεμινάρια θεάτρου, αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here