Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό εφόδιο για την εκπαίδευση των παιδιών. Τα Αγγλικά αποτελούν την πρώτη επιλογή. Η αγγλική είναι η διεθνής γλώσσα της επικοινωνίας, και μιλιέται σχεδόν από το ένα τέταρτο των κατοίκων του πλανήτη. Είναι επίσης η γλώσσα των υπολογιστών και της τεχνολογίας.

Η Κατερίνα Τόκα, καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας και πρώην ιδιοκτήτρια Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών υπογραμμίζει τα βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξουν οι γονείς:

Πότε πιστεύετε, ότι πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδί Αγγλικά;

Η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί τα Αγγλικά (εκτός σχολείου), είναι περίπου στα 7 με 8 έτη. Αυτό γιατί σε αυτή την ηλικία το παιδί έχει κατανοήσει την βασική δομή της πρότασης και της σύνταξης. Δεν αποκλείεται βέβαια και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει πιο νωρίς, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με τη μορφή παιχνιδιού.


Κατά τη γνώμη σας, είναι καλό να μιλάνε οι γονείς στο παιδί Αγγλικά από πολύ μικρή ηλικία, για να συνηθίσει στο άκουσμα τους;

Εάν μιλάμε «σωστά» αγγλικά και είμαστε σίγουροι, μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά μέσα από το παιχνίδι. Υπάρχει πάντα το ρίσκο, ένα παιδί να έχει αρνητική αντίδραση και να κουραστεί, εάν αισθανθεί ότι προσπαθούμε να του μάθουμε κάτι. Ούτως ή άλλως τα παιδιά μοιραία έρχονται σε επαφή με τα αγγλικά, γιατί τα βλέπουν και τα ακούν πλέον παντού: ταμπλετ, you tube, παιχνίδια. Έχουν δηλαδή ήδη τα ακούσματα.


Πότε είναι καλό να ξεκινήσει η εκμάθηση της δεύτερης ξένη γλώσσας;

Κατά τη γνώμη μου, καλό είναι να μην αγχώνονται οι γονείς με την δεύτερη γλώσσα από πολύ νωρίς. Ένα παιδί που κάνει ήδη αγγλικά, μπορεί να ξεκινήσει από το γυμνάσιο μια δεύτερη γλώσσα. Το σημαντικό είναι να πάρει τις σωστές βάσεις της πρώτης γλώσσας. Η σωστή γνώση της πρώτης γλώσσας, βοηθάει στην εκμάθηση της δεύτερης.


Πώς μπορούν οι γονείς να επιλέξουν ανάμεσα στο φροντιστήριο και στα ιδιαίτερα μαθήματα;

Το κάθε ένα έχει τα θετικά και τα αρνητικά. Σίγουρα πρώτα οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του παιδιού τους. Το φροντιστήριο ευνοεί την ομαδικότητα και την δημιουργικότητα κυρίως στις μικρές ηλικίες. Είναι πιο δύσκολο να βαρεθεί ένα παιδί, όταν είναι μέλος μια ομάδας. Από την άλλη, εάν έχουμε να κάνουμε με ένα συνεσταλμένο παιδί, τα ιδιαίτερα είναι πιο κατάλληλη λύση.

Η κυρία Τόκα τονίζει, ότι αυτό που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι να αποκτήσουν τα παιδιά κίνητρο και να καταλάβουν πόσο πολύ θα τους χρησιμεύσει μια ξένη γλώσσα σε πράγματα που τους αφορούν και τους αρέσουν (π.χ περιοδικά, ταινίες, μουσική). Με αυτόν τον τρόπο δεν θα βαρεθούν, θα συμμετέχουν ευχάριστα και ενεργητικά στην διαδικασία των μαθημάτων και κυρίως δεν θα μισήσουν την γλώσσα.

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μια σίγουρη επένδυση για το μέλλον των παιδιών σας. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάτε, ότι στις μικρές ηλικίες τα παιδιά πρέπει πάντα να έχουν χρόνο για παιχνίδι. Πρέπει να έχουν χρόνο ακόμα και για να βαρεθούν και να κουραστούν! Δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρουν οι γονείς τα δικά τους άγχη στα παιδιά, υπερφορτώνοντας το καθημερινό τους πρόγραμμα. Η ξεγνοιασιά και η ανεμελιά είναι τα βασικά συστατικά μιας καλής παιδικής ηλικίας.

Γι’ αυτό επενδύστε στις γλώσσες, αλλά επενδύστε έξυπνα, σωστά και χωρίς να χάνουν τα παιδιά σας την ελευθερία τους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικη τοποθέτηση της κυριας Τόκα στο θεμα αυτό… η αλήθεια ειναι πως ο γιος μου ειναι 4 χρονών και ηδη στον παιδικο τους μαθαινουν λεξουλες στα αγγλικά…. μια πρωτη επαφη ειναι οκ αλλά οχι κατι παραπάνω! Μπράβο κυρια Αναγνωστου για το άρθρο σας!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here