Η στιγμή που η γυναίκα μπαίνει στο ‘κλάμπ’ της μητρότητας  είναι και η πιο καθοριστική στη ζωή της. Μία νέα περίοδος ξεκινάει με νέους προβληματισμούς και ανησυχίες, διαφορετική καθημερινότητα και γενικά ακολουθεί  ένα μαγικό αλλά και δύσκολο ταξίδι. Η ανάγκη της να κάνει το καλύτερο δυνατό για το μικρό πλασματάκι που εξαρτάται από εκείνη, συχνά την οδηγεί στο να παραμελεί τις προσωπικές τις ανάγκες, καθώς και την εμφάνισή της.
Θεωρεί πως αν αφιερώσει τον ελάχιστο χρόνο για την ίδια, αυτομάτως θα προσδιοριστεί αρνητικά ως γονέας από τους γύρω της καθώς και από τον ίδιο της τον εαυτό. Αυτή είναι η λανθασμένη εντύπωση των περισσοτέρων (νέων κυρίως) μανάδων. Κοντά  σε αυτό βέβαια συνυπολογίζεται και η ανασφάλεια που υπάρχει πως κανείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί τόσο καλά όσο η ίδια η μητέρα. Οπότε η καθημερινότητά της περιλαμβάνει μια συνεχή υπερπροσπάθεια να είναι τέλεια σε όλα.

Παρόλα αυτά οι ψυχολόγοι τονίζουν πως για να υπάρχει μια ισορροπία στην επικοινωνία και τη σύνδεση μητέρας-παιδιού, θα πρέπει και η ίδια να είναι χαλαρή και να νιώθει άνετα με τον εαυτό της. Να μην αισθάνεται ενοχές αν χρειαστεί καμιά φορά να αναθέσει τη φροντίδα του μικρού της σε κάποιον δικό της άνθρωπο, για να βγει μια βόλτα, ή να περιποιηθεί τον εαυτό της μέσα στο σπίτι (ναι ακόμα και αν μιλάμε μόνο για ένα ζεστό μπάνιο χωρίς βιασύνη), ή ακόμα και να κοιμηθεί για να ξεκουραστεί. Τα παιδιά έχουν αντίληψη από πολύ μικρά και μπορούν να νιώσουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Καταλαβαίνουν την κούραση και την πεσμένη διάθεση και αντιδρούν με εκνευρισμό.

Έχουν ανάγκη να βλέπουν ένα ήρεμο, καθαρό και χαρούμενο πρόσωπο που θα παίζει μαζί τους με ανανεωμένη δύναμη. Να νιώθουν πως η αγκαλιά της μαμάς είναι το καταφύγιο τους. Για αυτό μη φοβάστε να αγαπήσετε και τον εαυτό σου εκτός από το παιδί σας.
Προηγούμενο άρθροΣχέσεις και έρωτας
Επόμενο άρθροΧριστούγεννα: Προτάσεις για Παιδικά δώρα
Είμαι η Σοφία Γεωργιάδου. Γεννήθηκα τον Φεβρουάριο του 1988 στην όμορφη Θεσσαλονίκη . Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Νοσηλευτικής του Α.Τ.Ε.ΙΘ. Εργάστηκα σε πολλούς κλάδους μέσα στα χρόνια, με επικρατέστερο αυτόν της Οδοντιατρικής ως βοηθός. Ασχολήθηκα στο παρελθόν με τους παραδοσιακούς χορούς και την κολύμβηση . Αγαπώ από πολύ μικρή το διάβασμα καθώς επίσης και το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είμαι ευτυχισμένη μαμά μιας υπέροχης μικρούλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here