Ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης, είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την φωτογραφία ερασιτεχνικά. Συνεργάζεται με νέα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με την προώθηση-προβολή προ’ι’όντων μέσα από  το Instagram. Αποφάσισα να μπω και εγώ σε αυτό τον ρόλο και θα σας αποκαλύψουμε χρήσιμα tips και προσωπικά του μυστικά!!!
1) Σε πλησιάζει μια κοπέλα που θέλει να ασχοληθεί με την προώθηση στο Instagram. Πώς ξεκινάει η συνεργασία σας;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να δούμε και οι δυο αν το ύφος της φωτογράφισης μας ταιριάζει. Και όταν λέω ταιριάζει, εννοώ πολύ απλά αν μας αρέσει. Για μένα το σημαντικότερο πράγμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Όταν συμβαίνει αυτό, βγαίνει στο αποτέλεσμα, με ότι και αν ασχολείσαι. Το δεύτερο βήμα είναι να αποκτηθεί εμπιστοσύνη. Στις μέρες μας, η καχυποψία είναι αναμενόμενη και δικαιολογημένη. Στην αρχή η αλήθεια είναι ότι δύσκολα επιτυγχάνεται αυτό. Πλέον όμως, κάποιος/α βλέποντας τη δουλειά μου είτε στο Instagram, είτε στην ιστοσελίδα μου, με εμπιστεύεται αρκετά εύκολα και νομίζω δικαιολογημένα.
Αυτό που θεωρώ ότι έχω κερδίσει μέσα από τη φωτογραφία, είναι οι φιλίες. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει πρώτα να γίνεις φίλος με τον άνθρωπο που θα συνεργαστείς, ώστε ακόμα και πάνω στη δουλειά, να περνάς καλά.
2) Πως στήνεις την φωτογράφιση σας;

Δεν υπάρχει “οδηγός” για το πως στήνω μια φωτογράφιση. Το καλό με τις αγορές μέσω διαδικτύου είναι ότι τα περιφερειακά μιας φωτογράφισης είναι τόσο προσιτά πλέον, που και να μην υπάρχει εξωτερικός χώρος ο οποίος θα ταιριάζει στην περίσταση, υπάρχει η δυνατότητα γρήγορης διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου, με φορητό εξοπλισμό. Υπάρχουν όμως τόσα μέρη εκεί έξω, τα οποία είτε δεν τα ξέρουμε, είτε επειδή τα βλέπουμε κάθε μέρα, δεν μας εντύπωση πλέον, που με μια απλή έρευνα (με καθαρό μάτι), βρίσκεις εύκολα το ιδανικό περιβάλλον για αυτό που θες.
Σίγουρα πριν από μια συνεργασία όμως, θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.  Για το “στήσιμο” κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης, έχω μια αρχή (την οποία φιλότιμα προσπαθώ να ακολουθώ). Δεν θέλω να δίνω αυστηρές οδηγίες στο μοντέλο. Θεωρώ ότι όταν ένας άνθρωπος πάει να αναπαράγει πιστά παίρνοντας οδηγίες, κάτι που δεν βγαίνει από μέσα του, αυτό θα φανεί στη φωτογραφία. Αλλά και να μην φανεί σε άλλους, δεν με ενδιαφέρει. Μπορώ να το ξεχωρίσω εγώ και άρα δεν θέλω να το κάνω. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνω κάποιες προτάσεις / “μικρο-διορθώσεις” σε επίπεδο λεπτομερειών, αλλά σίγουρα προτιμώ να αφήνω το μοντέλο να στηθεί μόνο του και μετά να κάνω εγώ αυτό που πρέπει (σε επίπεδο κάδρου, φωτισμού κλπ), ώστε να αναδειχθεί αυτό που αξίζει να αναδειχθεί.
 3) Τι είδος φωτογράφισης προτιμάς εσύ σαν φωτογράφος;

Προσωπικά και μιλώντας για εξωτερική φωτογράφιση, έχω μια προτίμηση στα εγκαταλελειμμένα κτήρια, γιατί ακόμα και σε μια “ψυχρή” διαφημιστική φωτογράφιση, δίνουν έναν συναισθηματικό τόνο. Πιο συγκεκριμένα τώρα, η φωτογράφιση που θεωρώ ότι μου ταιριάζει, είναι κυρίως πορτραίτα και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο. Όταν λέμε εσωτερικό χώρο, να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοούμε στούντιο. Ένα κλιμακοστάσιο, ένα απλό δωμάτιο, μια πολυθρόνα σε ένα χώρο που τον έχω σκοτεινιάσει τεχνητά, ακόμα και ένα ασανσέρ, αρκούν. Το πλεονέκτημα στον εσωτερικό χώρο, είναι ότι δεν σε νοιάζει αν έξω είναι μέρα ή νύχτα, βρέχει ή χιονίζει, έχει κόσμο ή είναι ερημιά, γιατί έχεις εσύ τον απόλυτο έλεγχο του χώρου και κυρίως του φωτισμού (εδώ βγαίνει το “control freak” που κρύβω μέσα μου). Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι ότι δεν υπάρχει “θόρυβος” με την ευρεία έννοια (είτε οπτικός είτε ηχητικός), κάτι που βοηθάει την επικοινωνία με το μοντέλο. Εσύ φτιάχνεις το περιβάλλον, το κλίμα, την διάθεση και γενικά δεν σε ενδιαφέρει τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη. Η πιο dark φωτογράφιση που έχω κάνει μέχρι τώρα, σε διαβεβαιώνω ότι πίσω από τις ψυχεδελικές φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια της έβγαλε πολύ γέλιο (τόσο που ακόμα και οι πόζες με το γέλιο έβγαζαν ακόμα βαθύτερη “ψυχασθένεια”!!!).
4) Τι θα πρότεινες στα νέα κορίτσια που θέλουν να ξεκινήσουν να κάνουν φωτογραφίσεις για το Instagram, χωρίς να είναι μοντέλα;

Να το δοκιμάσουν ανεπιφύλακτα. Όχι απαραίτητα με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά κυρίως για να έχουν μια διέξοδο από την καθημερινότητα. Η δημιουργία γενικά λοιπόν, είναι ο ωραιότερος τρόπος να περάσεις την ώρα σου και πίστεψέ με, το έχουμε όλοι ανάγκη. Το συναίσθημα του να βγάζεις (είτε από τη μεριά του φωτογράφου, είτε από την μεριά του μοντέλου) μετά από 3-4 ώρες απασχόλησης, έστω και μια φωτογραφία που θα προκαλέσει θετικά, είναι απερίγραπτο. Και για μένα, ακόμα καλύτερο είναι το γεγονός, όταν άνθρωποι που έχω φωτογραφίσει, βλέπω ότι δέχονται θετικά σχόλια “ανεβάζοντας” τις φωτογραφίες στο Instagram.
Αλλά και στην περίπτωση που το βλέπουν ως πιθανή επαγγελματική αποκατάσταση, ποιος είναι σήμερα ευκολότερος, ταχύτερος, φθηνότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος “διασποράς” του ταλέντου ενός ανθρώπου από το Instagram;
Άρα, όπως και να το βλέπουν, ακόμα και σαν δοκιμή, που ξέρεις….μπορεί να γίνει το μαγικό “κλικ”…..
IG: ymarkantonakis
WEB: https://ymarkantonakis.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here