Φρέντυ Μέρκιουρι


Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 1964 . Πήγε σχολείο στη Ινδία, σ’ ένα αγγλικό οικοτροφείο όπου μετά από παραίνεση του δ/ντη, ο οποίος διέκρινε το μουσικό του ταλέντο, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Στα 12 του προσχωρεί στο μουσικό συγκρότημα The Hectics το όπου παίζει κυρίως μουσική σε σχολικές παραστάσεις.

Queens:

Σπούδασε γραφιστική και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα με το συγκρότημα Wreckage.
Η ίδρυση των Queen έγινε τον Απρίλη του 1970. Τα πρώτα τους άλμπουμ δεν έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία όμως λίγο πριν την κυκλοφορία του A night at the opera οι Queens εμπιστεύονται για πρώτη προσωπική ακρόαση τον Βρετανό μουσικό παραγωγό και φίλο τους Kenny Everett. 
Εκείνος θεωρεί το κομμάτι μεγάλη επιτυχία και χωρίς να ζητήσει την άδειά τους παίζει το τραγούδι στο ραδιόφωνο όσο πιο πολλές φορές μπορεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα δισκοπωλεία να γεμίσουν κόσμο που ζητούσε ένα τραγούδι που δεν είχε κυκλοφορήσει καν. Το τραγούδι αυτό είναι το Bohemian Rhapsody, το οποίο παντρεύει την όπερα με τη ροκ. Λόγω της πρωτοτυπίας του το κομμάτι έμεινε για 9 βδομάδες στην κορυφή των charts της Αγγλίας.

 Οι Queen έχουν πια καθιερωθεί. Το επόμενο άλμπουμ A day at the race έχει επίσης αρκετά στοιχεία οπερετικών φωνητικών.Ακόμη πιο ψηλά έφτασαν με το άλμπουμ που ακολούθησε News of  the world απ’ το οποίο βγήκαν και οι διαχρονικές επιτυχίες We will rock you & we are the Chambions. Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ακολούθησαν τα άλμπουμ Jazz και the game. Οι πειραματισμοί του συγκροτήματος με άλλα είδη μουσικής ήταν φανερός.
Αυτό έγινε πιο έντονα με την κυκλοφορία του άλμπουμ Hot space στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Οι Queen άλλαξαν το παρουσιαστικό τους αφήνοντας πίσω το glam στυλ και προσαρμόστηκαν στο κλίμα της εποχής. Λίγο αργότερα έγραψαν τη μουσική για το Flash the works.
Οι Queen αν και δεν διαλύθηκαν, άφησαν περιθώρια για προσωπικές εμφανίσεις. Ο Φρέντι Μέρκιουρι στην πρώτη του προσωπική δουλειά μετά το άλμπουμ Mr bad guy συνεργάστηκε με τη την ντίβα Μονσερα Καμπαγιέ. Η εκτίμησή του για τη Μονσερά Καμπαγιέ, για το κοινό της όπερας αλλά και ο φόβος του ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία του δουλειά έκανε τον Μέρκιουρι να δώσει τον καλύτερό του εαυτό σ΄αυτό το άλμπουμ.

 
 

 Οι φήμες ότι ο Μέρκιουρι έπασχε από  AIDS κυκλοφορούσαν έντονα, αν και ο ίδιος τις διέψευδε. Παρόλο που στα video clips του εμφανιζόταν δυνατό και ενεργητικός, η διαφορά στην εμφάνισή του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Το συγκρότημα το 1991 κυκλοφορεί το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο Innuendo. To τελευταίο τραγούδι είναι το διαχρονικό The show must go on.

Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρευε… οι φήμες γινόταν όλο και πιο έντονες. Ήταν 23 Νοεμβρίου όταν ο Φρέντι Μέρκιουρι παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ότι έπασχε απ’ τη νόσο HIV.  Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα πέθανε στο σπίτι του. Μαζί του ήταν συνεχώς οι γονείς του, η πρώην σύντροφός του Mary Austin, ο Jim Hutton, και ο επί 6 χρόνια σύντροφός του, ο Peter Freeston.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here