Πολλές χώρες γιόρτασαν πρόσφατα την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιά (21 Ιανουαρίου).  Η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι θεσμοθετημένη επισήμως από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Παρ’ όλα αυτά, πολλά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο την υιοθετούν και την γιορτάζουν.

Πολλοί ειδικοί ιατροί και επιστήμονες έχουν κάνει λόγο για τις «ευεργετικές» ιδιότητες της αγκαλιάς. Μια αγκαλιάς, που όσο απλή κι αν είναι σαν κίνηση, κρύβει μέσα της τόσα πολλά συναισθήματα.

Η επιστήμη της χημείας δίνει τη δική της εξήγηση:

Πώς ωφελούν οι αγκαλιές τα παιδιά;

  • Επηρεάζεται θετικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Ενισχύεται η φυσική ανάπτυξη των παιδιών.
  • Τα παιδιά ωθούνται στο να αποκτήσουν μελλοντικά περισσότερη αυτοπεποίθηση.
  • Βελτιώνεται η αντίληψη των παιδιών ως προς την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων

Αγκαλιά και νεογέννητα

Η αγκαλιά παίζει καθοριστικό ρόλο στα νεογέννητα. Αποτελεί την αντίδραση στο κλάμα του μωρού, το οποίο δεν έχει άλλο τρόπο να επικοινωνήσει με τους γονείς του. Η αγκαλιά, του δίνει τη σιγουριά, ότι το «σήμα» που στέλνει βρίσκει άμεση ανταπόκριση. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται σιγά – σιγά η σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού προς την μητέρα και τον πατέρα. Μια σχέση που είναι σημαντική για την ανάπτυξή του σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Η σημασία της φυσικής επαφής

Η φυσική επαφή είναι πολύ σημαντική για ένα παιδί. Του δίνει την δυνατότητα να αποκωδικοποιεί τα συναισθήματα και κυρίως να αντιλαμβάνεται τη σημασία της εκδηλωτικότητάς τους. Η περίφημη «γιαγιά της οικογενειακής θεραπείας», η Virginia Satir έχει επισημάνει, πόσο απαραίτητη είναι η αγκαλιά στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τη Satir, η αγκαλιά, στην παιδική ηλικία, προσφέρει μεγάλη συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη.

Αν αναρωτιέστε λοιπόν πότε και πόση αγκαλιά είναι αρκετή για τα παιδιά, η απάντηση είναι εύκολη: όσο περισσότερο αγκαλιάζετε και εκδηλώνετε τα συναισθήματά σας στα παιδιά, τόσο το καλύτερο!

Κι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες!

Μερικές φορές, μια σιωπηλή αγκαλιά είναι τα καλύτερο πράγμα για να πεις!!!

– Ανώνυμος –

Προηγούμενο άρθροΆγγιξε – Άλλαξε…
Επόμενο άρθροΣχέσεις και διαδίκτυο
Είμαι η Ελένη Αναγνώστου και κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ με ειδίκευση στην πολιτισμική διοίκηση και επικοινωνία. Εργάζομαι ως σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων και παράλληλα διδάσκω σε σχολές μαθήματα σχετικά με την επικοινωνία και την δημοσιογραφία. Αγαπώ το διάβασμα, την μουσική και τις βόλτες στην παραλία με τις κόρες μου. Είμαι η μαμά της Μαρινέλλης και της Αριάδνης. "I welcome every day with love and joy"

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here