Παιδικό δωμάτιο

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των παιδιών μας. Τις περισσότερες φορές διαφωνούν για το αν πρέπει να μοιράζονται κοινό χώρο. Άλλες φορές –εφόσον έχει το καθένα το δικό του- μαλώνουν για το ποιο έχει το μεγαλύτερο ή το ωραιότερο δωμάτιο. Αυτό όμως που θεωρώ πως πρέπει να κατανοήσουμε τόσο εμείς όσο και εκείνα, είναι πως τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το μοιράζονται τον προσωπικό τους χώρο με τα αδέρφια τους.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΕΣΙΜΟ

Τα μικρά μας χρειάζονται χρόνο για να δεθούν μεταξύ τους και να αναπτυχθεί  το αίσθημα της αγάπης και της στοργής. Οπότε το να συμβιώνουν στον ίδιο χώρο, να κοιμούνται, να παίζουν, είναι πολύ βασικός παράγοντας στη επίτευξη αυτού του στόχου. Μαθαίνουν να βασίζονται το ένα στο άλλο και νιώθουν περισσότερη ασφάλεια για να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο και όχι στων γονιών τους.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ

Ο άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι πως η συνύπαρξη τους στον ίδιο χώρο τα βοηθάει ώστε να μάθουν να μοιράζονται. Ότι υπάρχει εκεί μέσα είναι δικό τους εξ’ ημισείας και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν και να πράξουν ανάλογα. Παραμερίζουν τον εγωισμό τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αρμονική συνύπαρξη τους, αλλά και την γενικότερη κοινωνικοποίηση τους. Άλλωστε τα παιδιά γαλουχούνται από πολύ μικρή ηλικία και το να καταλάβουν ότι πρέπει να προσφέρουν και στον διπλανό τους-πόσο μάλλον στον αδερφό/η τους-είναι από τα σημαντικότερα ‘διδάγματα’. Επίσης μαθαίνουν σιγά σιγά να φροντίζουν και να διατηρούν τον δικό τους χώρο και εφόσον το κάνουν μαζί, γίνεται πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο.

Θα έρθει εννοείται η ώρα που θα χωριστούν στα δωμάτια τους -αν φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα- όμως ας τους δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν μια ‘όμάδα’… Να καταλάβουν πόσο τυχερά είναι που έχουν το ένα το άλλο και εμείς αυτά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here