Γιώργος Χ. Θεοχάρης
 
Ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης γεννήθηκε στη Δεσφίνα της Φωκίδας. Είναι ποιητής, Διευθυντής Έκδοσης του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Εμβόλιμον», το οποίο εκδίδεται απ’ το 1988 στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και μετείχε στη σύνταξη της έντυπης εφημερίδας Book Press. 
Ποιήματά του, δοκιμιακά κείμενα καθώς και λογοτεχνικές κριτικές, δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, ισπανικά και αλβανικά. Το 2011 βραβεύεται με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού Μαρτυρίας, για το βιβλίο ιστορικής έρευνας «Δίστομο 10 Ιουνίου 1944 – Το Ολοκαύτωμα».
 

Σήμερα ο Γιώργος Χ. Θεοχάρης είναι διαδικτυακά κοντά μας.

 
  •            Μόλις κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Εμβόλιμον» με αφιέρωμα στον ποιητή Ηλία Κεφάλα, πείτε μας δυο λόγια γι’ αυτό;

 
Πρόκειται για το διπλό τεύχος Νο 83-84 και περιέχει κείμενα προσέγγισης στην ποιητική ενός καλού ποιητή και δοκιμιογράφου της λεγόμενης Γενιάς του 1970, ο οποίος μάλιστα ζει και δημιουργεί εκτός Κέντρου, στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στο χωριό Μέλιγος Τρικάλων. Το αφιέρωμα αυτό συναριθμείται στους τόμους που έχουμε αφιερώσει, από το 1994, στο έργο των ποιητών Γιάννη Πατίλη, Γιώργου Μαρκόπουλου, Γιάννη Βαρβέρη, Αντώνη Φωστιέρη, Θανάση Βενέτη, Μάρκου Μέσκου, Νίκου Καρούζου, Νίκου – Αλέξη Ασλάνογλου, Κώστα Θ. Ριζάκη, καθώς και στο έργο του Κώστα Γεωργουσόπουλου. Με το τεύχος αυτό το περιοδικό, που έχω την τιμή να διευθύνω, μπαίνει στον τριακοστό χρόνο έκδοσής του κι αυτή η μακροημέρευση δεν μπορεί παρά να με κάνει να χαίρομαι, όπως και τους συνεργάτες μου της Συντακτικής Επιτροπής, αλλά και εκείνους που το υπηρέτησαν στην πρώτη δεκαετία της έκδοσής του. Μιλάμε για 11.000 περίπου σελίδες κατατεθειμένης λογοτεχνικής ύλης, αυτές τις τρεις δεκαετίες. Δεν είναι και λίγο…
 
  •  Σε τι πιστεύετε ότι μπορεί η ποίηση να βοηθήσει στην εποχή μας;

 
Η ποίηση, σε κάθε περίοδο της παρουσίας του ανθρώπου, ήταν το μέσο εκείνο με το οποίο οι άνθρωποι εκφράστηκαν, άπλωσαν τη δημιουργική τους δυνατότητα σε στίχους, πριν ακόμη κι από την ανακάλυψη της γραφής, και τραγούδησαν τις χαρές τους, έκλαψαν τις πίκρες τους, μοιρολόγησαν τους νεκρούς τους, εξέφρασαν τον έρωτά τους, έψαλαν την πίστη τους. Όλες αυτές οι ψυχικές εκφράσεις του ανθρώπου είναι ποίηση. Τα Ομηρικά έπη, η αρχαία Τραγωδία και Κωμωδία, το Δημοτικό τραγούδι, τα Μοιρολόγια, οι εκκλησιαστικοί Ύμνοι, είναι ποιητικός λόγος. Και βέβαια είναι και η λόγια Ποίηση. Έτσι, λοιπόν, και σήμερα με την ποίηση, στις όποιες εκφράσεις του ποιητικού λόγου, παρηγορείται κι ανασαίνει, ως ένα σημείο, ο πιεσμένος άνθρωπος από την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες, και μέσα από την ποίηση καταγράφεται, σε έναν βαθμό επίσης, η Ιστορία της δύσκολης εποχής μας.
 
  •       Πιστεύετε ότι η νέα γενιά διαβάζει ποίηση;

 
Υπάρχει μια νέα γενιά ποιητών που πριν γράψει διάβασε. Μιλάμε για νέα παιδιά μορφωμένα, πολύγλωσσα, εξοπλισμένα με γνώσεις πολύ περισσότερες και επαρκέστερες σε σχέση με τη δική μου γενιά. Νέοι που μπορούν με ευχαίρεια και διαβάζουν ξένη ποίηση στο πρωτότυπο. Νέοι που έχουν ήδη δημιουργήσει ομάδες γύρω από λογοτεχνικά περιοδικά και εκδόσεις που οι ίδιοι διακονούν. Είμαι πολύ αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι μεγάλος αριθμός νέων σήμερα και διαβάζει και γράφει ποίηση. Άλλωστε ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, όπου και οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να βρουν και να ξεχωρίσουν την καλή ποίηση, μέσα από τον υπολογιστή τους, καθώς πληθαίνουν οι ψηφιοποιήσεις αρχείων και λογοτεχνικών περιοδικών του 20ου ακόμη και του 19ου αιώνα.
 
 
  •        Έχει κάνει καλύτερη τη ζωής σας η συναναστροφή με το βιβλίο κι αν ναι με τι τρόπο;

 
Το βιβλίο είναι καταφυγή, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ψυχαγωγία και γνώση. Η ζωή μου είναι, εκ νεότητος, συνυφασμένη με το βιβλίο και, ναι!, είναι όμορφη ζωή, αφού δεν υπάρχει ημέρα, ακόμη και όταν δυσκολίες είναι παρούσες, που να μην κατέφυγα στο τυπωμένο χαρτί.
 
 
  •     Θα μας πείτε και δυο λόγια για την έκδοση της οποίας είχατε την επιμέλεια «Ποιήματα 2016»;

 
Πρόκειται για την ετήσια έκδοση της Κοινωνίας των (δε)κάτων και του λογοτεχνικού περιοδικού (δέ)κατα που διευθύνει ο ποιητής Ντίνος Σιώτης. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί ένας τόμος με την επιλογή, από δύο κάθε φορά ανθολόγους, των αντιπροσωπευτικότερων ποιημάτων από τις συλλογές που εκδόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο. Για τα ποιήματα του 2015 και γι’ αυτά του 2016, για την επιλογή δύο ετών δηλαδή, ανθολόγοι ήμασταν εγώ και ο ποιητής και θεατρικός κριτικός Κωνσταντίνος Β. Μπούρας. Ελπίζω να κάναμε καλές επιλογές και να μην αδικήσαμε κανενός την άξια γραφή, πάντα βέβαια μέσα στα δεσμευτικά πλαίσια που θέτει ο εκδότης, από πλευράς έκτασης της έκδοσης.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here