Αγαπημένες μου, ελπίζω να είστε όλες καλά. Και πάλι εδώ με ένα θέμα με το οποίο έχω ξανασχοληθεί. Έχω ξαναγράψει σχετικά με το τι σημαίνει για εμένα μεγαλώνω. Σκεφτόμουνα τελευταία ότι, εντάξει, μεγαλώνουμε. Σε όλους συμβαίνει! Γιατί να μην μεγαλώνουμε όμως πιο όμορφα; Γιατί να μην είναι η κάθε μέρα μας πιο γεμάτη με ουσία; Με ποιότητα; Με χαρά και πληρότητα;

Κατέγραψα λοιπόν και θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα, συμπεριφορές που απέβαλα από τη ζωή μου. Κάποιες έμαθα να τις αποχωρίζομαι γρήγορα και κάποιες τις δούλεψα περισσότερο. Άλλες μου τις προτείνανε πιο έμπειροι άνθρωποι και άλλες απλά, τις υιοθέτησα εκ’ του αποτελέσματος τους!

Θα έλεγα ότι δεν αφορά απαραίτητα μόνο γυναίκες το άρθρο αυτό, ούτε και μόνο γυναίκες άνω των 40. Απλά νομίζω ότι όσες διανύουμε αυτή την 4η 10ετία μας, καλό θα είναι να δοκιμάσουμε έστω και κάτι από την παρακάτω λίστα. Για δικό μας καλό, φυσικά. Και επειδή μιλάμε για συμπεριφορές, είναι φυσικό να μην είναι όλα κατάλληλα για όλες. Δοκιμάστε ότι εσείς νιώθετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε καλά. Δοκιμάστε το όμως.

Ποιος δεν το ξέρει; Οι 40άρες ίσον με δυο 20άρες, σωστά; Ολόσωστα! 
Πάμε λοιπόν στη λίστα των 20!

1.Το να διακατέχεσαι από ανεξέλεγκτο φόβο

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που λίγες φορές έχει βάση την πραγματικότητα. Αυτό το πρωτόγονο συναίσθημα, πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα πιο δημιουργικά συναισθήματα. Σίγουρα μπορείς στη φάση αυτή της ζωής σου να εκλογικεύσεις το συναίσθημα αυτό και από μόνη σου να ηρεμήσεις. Από εκεί και πέρα άρχισε να απολαμβάνεις ό,τι και αν είναι αυτό που σου προκαλεί φόβο και ανησυχία. Θα βιώσεις μεγάλη απελευθέρωση.

2.Το να συμπεριφέρεσαι ανόητα

Μεγάλη κουβέντα όλο αυτό. Τι σημαίνει για τον καθένα η λέξη «ανόητα». Εννοώ το να ενεργείς απλά, επειδή έτσι σου ήρθε. Επειδή έτσι σου βγήκε. Χωρίς να υπολογίζεις κανέναν και τίποτα. Από το να πεις ένα άκυρο αστείο, μέχρι το να σχολιάσεις το οτιδήποτε, χωρίς κανένα νόημα. Αυτό είναι για εμένα ανοησία μετά τα 40. Αν ακόμη δεν έμαθες να ξεχωρίζεις το γεγονός και το πως να το περιγράφεις αυτό όταν χρειάζεται, από την προσωπική σου άποψη, ε, κατά τη γνώμη μου, είναι ανοησία.

3.Το να επιτρέπεις τους άλλους να σε καθορίζουν

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Το ποια είσαι, το πως θα είσαι. Πως θα ζεις, πως θα κινείσαι, πως θα λειτουργείς. Το να μην έχεις ουσιαστικά αποκτήσει ακόμη τη δική σου ταυτότητα. Όλοι μας μέχρι κάποια ηλικία, υιοθετούσαμε συμπεριφορές άλλων. Ακολουθούσαμε μονοπάτια που μας έδειξαν ή άνοιξαν άλλοι. Κάπου όμως αυτό σταματάει. Έτσι πρέπει, τουλάχιστον. Πρέπει να μπορείς να έχεις τις δικές σου ιδέες. Να αναπτύξεις τα δικά σου συστήματα αξιών, πιστεύω κτλ. Πρέπει να μπορείς να ζήσεις τα δικά σου συναισθήματα. Να βιώνεις τις καταστάσεις και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να «αισθάνεσαι». Το ότι μεγαλώνεις και αποκτάς μια πιο σφαιρική άποψη για τα πράγματα, πρέπει να σου δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα, να μη φοβάσαι τα συναισθήματά σου. Η λογική που αναπτύσσεις θα πρέπει να σου επιτρέπει και να νιώθεις. Και κάθε φορά ανάλογα να πορεύεσαι.

4.Το να κρατάς θυμό

Σίγουρα καμία χρησιμότητα, σε καμία ηλικία. Πόσο μάλλον όταν έχεις περάσει τα 40 σου! Πιο ανούσιο, κενό, άχρηστο συναίσθημα από αυτό, δεν υπάρχει. Αν ακόμη δεν έχεις μάθει να αναγνωρίζεις το τι είναι αυτό το συναίσθημα και το πόσο κακό σου κάνει, δεν είναι κακό το να ζητήσεις βοήθεια. Μάθε να εξωτερικεύεις όλο αυτό εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που σε βοηθάει. Διαφορετικά εισπράττουν άδικα αυτή τη συμπεριφορά άνθρωποι του περιβάλλοντός σου. Πολύ άδικο.

5.Η μόνιμη αυτοκριτική και υπερανάλυση

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Σίγουρα είναι πολύ χρήσιμο το να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Το να ελέγχουμε ουσιαστικά τον εαυτό μας. Δείχνει και ότι ξέρουμε που πηγαίνουμε και το τι πραγματικά θέλουμε. Όμως, το να γινόμαστε εχθροί του ίδιου μας του εαυτού, δεν βοηθάει καθόλου. Σκέψου τι πήγε στραβά και οδήγησε τον εαυτό σου στη λύση. Μην κάθεσαι και αυτοχαρακτηρίζεσαι και κάνεις σενάρια τα οποία δεν βοηθάνε σε τίποτα. Δες το γεγονός. Τελεία. Μπορείς να διορθώσεις κάτι; Κάντο. Δεν μπορείς; Προχωράς με λίγη περισσότερη Σοφία.

6.Το να κάνεις πράγματα από υποχρέωση

Ε, όχι βρε παιδί μου. Γιατί να κάνεις πράγματα από υποχρέωση; Όχι! Αν δεν έμαθες ακόμη να λες ΟΧΙ και να το εννοείς φυσικά και να μην ταράζεσαι, χρειάζεσαι δουλειά. Αν το ΟΧΙ σου υπάρχει τόσο στο λεξιλόγιό σου όσο και στην καθημερινότητα σου, πολύ ωραία. Είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Σταμάτα να ξοδεύεις χρόνο και χρήματα άσκοπα. Όχι, για «υποχρεώσεις». Αν το κάνεις και δεν έχεις βάλει την καρδιά σου σε αυτό, άστο εντελώς και μην ασχολείσαι.

7.Οι άχρηστες επενδύσεις

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να «πληρώνει» για πράγματα εντελώς άχρηστα τα οποία κουβαλάς από το παρελθόν σου. Τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο. Εκείνο το εξοχικό που ποτέ δεν πας. Το αυτοκίνητο που δεν κινείς ποτέ. Συσκευές γενικότερα που δεν χρησιμοποιείς. Η φιλική σχέση που έχασε κάθε ουσία. Η συνδρομή σε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείς. Από το γυμναστήριο μέχρι το οτιδήποτε. Ξεκαθάρισε όλα αυτά από τη ζωή σου και σταμάτα τα περιττά έξοδα. Μάθε να παίρνεις μόνο ότι χρειάζεσαι και αυτό που παίρνεις μάθε να το αξιοποιείς στο μέγιστο.  Και πάρε απόφαση επιτέλους ότι, τα πράγματα δεν σε κάνουν ευτυχισμένη. Οι άνθρωποι και οι εμπειρίες σου μαζί τους, ναι!

8.Το να ακυρώνεις ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνείς

Έχω ξαναγράψει για αυτό. Μάθε να ακούς τους ανθρώπους γύρω σου και να σέβεσαι την άποψη τους. Ναι, αυτή τη διαφορετική από τη δική σου. Μάθε από τη διαφορετικότητα. Δες το θετικό της διαφωνίας. Γίνε λίγο περισσότερη γενναιόδωρη σε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους. Μην αναιρείς τα παραπάνω. Απλά μάθε τι έχει όντως ουσία και σημασία για εσένα. Δεν τα ξέρεις όλα. Πάρτο και αυτό απόφαση.

9.Το να είσαι δέσμιος ενός «ελαττώματος» σου

Σίγουρα όλοι έχουμε κάτι επάνω μας που δεν μας αρέσει. Και σίγουρα όσο πιο νέοι είμαστε τόσο αυτό μας επηρεάζει με τρόπο που μπορεί ακόμη και να δυσκολεύει τη ζωή μας. Όσο μεγαλώνουμε όμως οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με τον εαυτό μας. Με το σωματότυπό μας. Με το δέρμα μας. Με τη συνολική εξωτερική εικόνα μας. Να μας αγαπήσουμε και να μας αποδεχτούμε. Αυτό είμαστε εξωτερικά. Και σε όποιον αρέσουμε. Αν δεν αρέσουμε όμως πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό, δυσκολεύουμε χωρίς λόγο τη ζωή μας. Κοιτάξου στον καθρέφτη και απλά χαμογέλα στη γυναίκα απέναντί σου. Πέρα από αυτό που βλέπεις, είσαι και πολλά πολλά άλλα που δεν φαίνονται στον καθρέφτη. Αυτό κράτα.

10.Το να παίρνεις τον εαυτό σου πολύ στα σοβαρά.

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Στα 40 σου, ακόμη και αν εσύ η ίδια δεν ασχολείσαι με γάμους, βαφτίσεις κτλ, έχεις αρχίσει σίγουρα να ασχολείσαι με πιο ζόρικα πράγματα, όπως ίσως οι ασθένειες, τα νοσοκομεία και ναι…οι κηδείες. Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσεις να απολαμβάνεις περισσότερο την χαλαρή πλευρά των πραγμάτων και να μη ζορίζεσαι για πράγματα που δεν χρειάζεται. Ξεκίνα με το να χαλαρώσεις λίγο με τον εαυτό σου. Μην τον παίρνεις και πολύ στα σοβαρά. Μην πιστεύεις στο καθετί. Και μη σε νοιάζει καθόλου για το τι λένε οι άλλοι. Και γιατί να σε ενδιαφέρει ..ειλικρινά…

11.Το να παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά.

Δεν αξίζει καθόλου, πίστεψέ με. Θα πρέπει να έχεις ήδη τη «σοφία» του να μπορείς να διαχειρίζεσαι τέτοιες καταστάσεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και προχώρα παρακάτω. Το να προσπαθείς να είσαι κάποια άλλη από αυτή που είσαι για να αρέσεις σε τι σε ωφελεί; Να είσαι εσύ και μόνο εσύ.Άκου προσεκτικά αυτό που έχουν να σου πουν και αξιοποίησε το ανάλογα. Απλά μην κολλάς.

12.Το να ακολουθείς τη μόδα

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Ποια μόδα; Ποιος την ορίζει και γιατί; Άσε τα πειράματα για τις μικρότερες ηλικίες. Βρες το τι σε εκφράζει και το πως αισθάνεσαι άνετα εσύ. Προσωπικά φτιάχνω μόνη μου πολλά από αυτά που χρησιμοποιώ, όπως τα κοσμήματά μου, τις κρέμες σώματός μου κτλ..εγώ αποφασίζω. Δεν ακολουθώ καμία μόδα. Και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να αγχώνεται για κάτι τέτοιο.

13.Το να παραμελείς την υγεία σου

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Η υγεία σου είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχεις. Μπορείς να είσαι υγιής και να μεγαλώνεις όμορφα. Μην αμελείς λοιπόν το test ΠΑΠ  σου. Ούτε τις μαστογραφίες σου. Ούτε τους υπερήχους σου. Κάνε έναν γενικό αιματολογικό έλεγχο τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Πήγαινε στον καρδιολόγο. Δεν είναι αστείο όλο αυτό. Βάλτο στο πρόγραμμα. Και προσπάθησε να τρέφεσαι πιο υγιεινά. Και ναι, ένταξε κάποιο πρόγραμμα άθλησης στο πρόγραμμά σου. Κάτι που να το κάνεις ευχάριστα….

14.Το να νιώθεις άσχημα μέσα σου για τις επιτυχίες των άλλων

Ό,τι και να θεωρείς «επιτυχία» στον άλλον. Δεν έχει νόημα, αλήθεια κανένα. Άσε τους άλλους να κάνουν τη ζωή τους όπως τη σχεδίασαν και κοίτα τη δική σου. Αν όντως θέλεις περισσότερα από τον εαυτό σου, από τη ζωή σου, δούλεψε για αυτά!!! Μην αναβάλλεις πράγματα που πρέπει ή θέλεις να κάνεις. Βάλε πρόγραμμα. Κυνήγα το όνειρό σου.

15.Το να θεωρείς δεδομένες τις ανθρώπινες σχέσεις

Και τις ερωτικές. Και τον σύντροφό σου, επίσης. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να δουλέψεις για τις σχέσεις με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν, άστο καλύτερα. Μπορεί σε άλλες ηλικίες να έπαιξες πολλά παιχνίδια. Μεγαλώνοντας όμως θα πρέπει να καταλάβεις ότι, οι σχέσεις θέλουν δουλειά. Με αγάπη. Και υπομονή. Όχι, δεν λέω να πιέζεσαι, ούτε να καταπιέζεσαι. Αν δεν σου βγαίνει, άστο. Αλλά αν σε ενδιαφέρουν οι άνθρωποι, να ασχοληθείς μαζί τους. Και δεν χρειάζεται να χτίσεις τείχη γύρω από τις πολύ στενές σου σχέσεις. Μάθε να απολαμβάνεις και τους καινούργιους ανθρώπους που θα συναντήσεις στη ζωή σου. Αυτό κάνω εγώ.

16.Το να τρως και να πίνεις πολύ

Γιατί; Δεν χρειάζεται. Τόσο όσο. Ξέρεις πλέον ότι δεν χρειάζεται να μην ελέγχεις τον εαυτό σου για να είσαι καλά, να νιώθεις έτσι και να περνάς καλά, επίσης. Ίσα ίσα, νηφάλια θες να είσαι. Μάθε αυτό που τρως και πίνεις να το απολαμβάνεις. Να το χαίρεσαι και να ξέρεις ακριβώς το πόσο χρειάζεσαι.

17.Το να είσαι κακή…στο κρεβάτι

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Εντάξει, μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά αν στα 40 μας δεν ξέρουμε τι θέλουμε και πως να περνάμε καλά, κάτι χάσαμε στην πορεία.

18.Τα αχρείαστα δράματα στις σχέσεις σου

Ανούσιες συμπεριφορές. Λεκτική βία, θυμός, απειλές και όλα αυτά τα αχρείαστα πράγματα γιο να είσαι ή να μην είσαι στη ζωή κάποιου. Μην ζορίζεις πλέον τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Ότι είσαι για εσένα, θα σε βρει. Κυνήγησε αυτό που θες…φυσικά, αλλά μάθε και πότε πρέπει να σταματάς. Ακολούθα το ένστικτό σου. Αν δεν έχεις μάθει ακόμη να το ακούς, δούλεψέ το. Δεν κάνει σχεδόν ποτέ λάθος. Σε εμένα δεν κάνει ΠΟΤΕ λάθος.

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

19.Το να μην απολαμβάνεις το φλερτ

A Woman’s Life – Γυναίκα ετών 40 – 20 συμπεριφορές που πρέπει να αφήσεις πλέον πίσω σου!

Νομίζω επίσης μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά αν δεν μπορείς να απολαύσεις μια όμορφη κουβέντα που θα σου πουν, ένα ιδιαίτερο χαμόγελο, ένα αθώο αλλά ζεστό άγγιγμα, επίσης κάτι έχασες στην πορεία. Δεν συμβαίνει ούτε σε όλους ούτε κάθε μέρα, αλλά νομίζω στην ηλικία μας μπορούμε να καταλάβουμε πότε συμβαίνει. Και πόσο όμορφο είναι. Πόσο σου θυμίζει όλο αυτό ότι η ζωή είναι όμορφη και ότι κανείς δεν είναι κανενός…Ότι φυσικά και υπάρχουν όρια. Όμως είναι πολύ όμορφο να μη φοβάσαι να το παραδεχθείς. Χαμογέλα πάντως αν σου συμβεί.

20.Το να μη μιλάς ξεκάθαρα

Το να μη ζητάς ακριβώς αυτό που θες. Το να μην εκφράζεις ανοιχτά τις επιθυμίες σου. Όταν δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου αρχικά αλλά και τις σχέσεις σου με τους άλλους, σίγουρα η ηλικία δεν παίζει ρόλο στη δυσλειτουργία της επικοινωνίας σου. Δεν πρέπει να φοβάσαι να μιλάς ανοιχτά. Να ζητάς ότι χρειάζεσαι. Ακόμη και αν το απορρίψουν οι άλλοι, εσύ δεν θα μείνεις με την απορία του τι θα γινόταν αν…Να είσαι ξεκάθαρη λοιπόν στα «θέλω» σου και να τα υποστηρίζεις.

Πες μου τι ακολουθείς εσύ από τα παραπάνω…Έχεις να προτείνεις κάτι ακόμα;Θα χαρώ να το μοιραστείς μαζί μας.

Μέχρι το επόμενο άρθρο μου,

Σας φιλώ!!!

Προηγούμενο άρθροΠαιδί και Πάσχα: Ευχάριστες Δραστηριότητες
Επόμενο άρθρο5 trendy in fashion προτάσεις, για ανοιξιάτικα χτενίσματα!
Χαίρεται, είμαι η Μαρία! Είμαι μαμά 2 παιδιών και μένω στη Θεσσαλονίκη. Πολυσχιδής προσωπικότητα που δημιουργεί μάλλον πρόβλημα σε μονοδιάστατους, μονόπλευρους ανθρώπους. Γενικά ταράζω τα νερά συχνά πυκνά. Τόσο τα δικά μου, όσο και των άλλων. Δεν βολεύομαι καθόλου σε μια ανιαρή καθημερινότητα. Δεν μου πάει πολύ το μέτριο και το πιο κάτω αυτού. Κυνηγάω τη δράση, ψάχνω την αλλαγή, προτιμώ να ζορίζομαι. Προσαρμόζομαι εύκολα και τολμάω να δοκιμάζω. Από τότε που με θυμάμαι, κάνω βαθιές βουτιές μέσα μου και πάντα κάτι ανεβάζω στην επιφάνεια. Μαγικά μοναχικά αλλά και μοναδικά ταξίδια ψυχής. Στα 40 μου, αποφάσισα ότι δεν θα πεθάνω με απωθημένα. Στο Blog αυτό θα βρίσκετε τις σκέψεις μου καθώς και στο προσωπικό μου Blog: https://colourfulpebbles.blogspot.com https://www.facebook.com/LifePebbles Ακολουθήστε με στον μοναδικό κόσμο των γυναικών! Θα περιμένω με χαρά την παρέα σας και τα σχόλια σας. Φιλιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here