Το πόσο προβληματικοί είμαστε στην επικοινωνία οι άνθρωποι, το έχουμε ξαναπεί. Το πόσο λάθος εκπαιδευμένοι, επίσης. Το πόσο σε λάθος ανθρώπους απευθυνόμαστε, αν απευθυνόμαστε, για να μας λύσουν τα προβλήματα-επικοινωνιακά κατά βάση – επίσης. Το ότι επιθυμούμε διαφορετικά αποτελέσματα στις επαφές μας με τους ανθρώπους, αλλά δεν αλλάζουμε τον τρόπο προσέγγισης μας, επίσης.

Έχω ξαναμιλήσει για το θέμα και είναι ένα από αυτά που με απασχολούν πολύ, πράγματι. Από τη στιγμή που ο καθένας μας δεν επικοινωνεί με τον Εαυτό του, Πως και Γιατί απαιτεί να συνεννοηθεί με τους γύρω του; Απορώ.

Η σημασία της επαφής

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!

Πότε θα καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη επαφή μετράει; Ότι είναι το ζητούμενο και όχι το δεδομένο. Ότι πρέπει να ξαναθυμηθούμε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι χρειαζόμαστε αυτή τη σύνδεση για να προχωράμε καθημερινά στη ζωή; Ότι η σχέσεις με τους ανθρώπους θα μας χαρίσουν στιγμές που θα μας κάνουν αυτό που είμαστε τελικά; Θα μάθουμε. Θα γελάσουμε, θα κλάψουμε, θα ανακουφιστούμε. Θα γίνουμε έξω φρενών και θα απογοητευτούμε. Θα χτυπήσει όμως και η καρδιά μας δυνατά. Θα πονέσει το στομάχι μας από αγωνία, χαρά και έξαψη. Θα θυμηθούμε όσα ξεχάσαμε για το σώμα μας και την ψυχή μας. Όλα αυτά. Και πολλά άλλα.

Δεν έχω χρόνο…

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!

Και όμως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι, που φοβούνται πολύ την ανθρώπινη επαφή. Τόσο πολύ. Κρύβονται πίσω από ταμπέλες που οι ίδιοι βάζουν στον εαυτό τους, αρκεί να μην χαλαρώσουν λίγο τις αντιστάσεις τους και επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους. Ανθρώπινα. Και μιλάω για επικοινωνία σε διάφορους χώρους. Προσωπικές και εργασιακές σχέσεις.

Τα πάντα παρεξηγούνται. Κάνεις το βήμα και μιλάς σε άνθρωπο, βρίσκεις ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επικοινωνία, το νιώθεις και ξέρεις ότι το ίδιο νιώθει και εκείνος. Πάνω όμως  που ο άλλος πάει να χαλαρώσει και να επικοινωνήσει μαζί σου, κάτι απότομα τον φρενάρει και σταματάει. Μπορεί να γίνει ψυχρός, αδιάφορος, επικριτικός. Και εκεί θα ακούσεις τις πιο άκυρες δικαιολογίες με κορυφαία την: «Βασικά, δεν έχω χρόνο»!!!

Η Αλήθεια

Αυτοί λοιπόν οι ίδιοι άνθρωποι, όταν έχουν κέφια, όταν για διάφορους λόγους χαλαρώσουν λίγο, θα κάνουν μαζί σου απίστευτες κουβέντες. Το ξέρουν και το ξέρεις. Μπορείς να συζητήσεις μαζί τους τόσο όμορφα, τόσο ανθρώπινα. Και εκεί αρχίζεις να αναρωτιέσαι τι δεν κατάλαβες καλά. Είναι το σημείο που αρχίζεις και αναρωτιέσαι για το τι στο καλό συμβαίνει σε τόσο κόσμο. Γιατί φοβούνται και τη σκιά τους την ίδια. Τι πρότυπα έχουν και τι σόι συμβουλές επικοινωνίας ακολουθούν. Και το πιο σημαντικό, Γιατί; Για ποιο λόγο.

Όταν τολμήσεις να ρωτήσεις για το τι συμβαίνει, θα προσπαθήσουν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι να σε κάνουν να αισθανθείς ότι κάπου το μυαλό σου δεν πάει καλά. Ότι μάλλον κάτι δεν κατάλαβες. Λες, «Δεν γίνεται»!!! Και όμως γίνεται. Οι άνθρωποι που δεν επικοινωνούν, που θα ταμπελωθούν, που θα αποφύγουν την επαφή, είναι τόσο μα τόσο φοβισμένοι. Φοβούνται τόσο πολύ αυτή τη διαφορετική πλευρά του εαυτού τους που δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν, όταν αυτή βγαίνει στην επιφάνεια. Και θα καταφύγουν στη βολική λύση. Το να παραμείνουν στον μικρόκοσμό τους. Θα ταμπουρωθούν και θα σου πουν πράγματα, τα οποία μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Μπορεί απλά και να εξαφανιστούν, μη λέγοντας απολύτως τίποτα. Άβολα και τα 2.

Κάποιοι θα το κάνουν εν αγνοία τους. Έτσι τους βγαίνει. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ακολουθούν «συμβουλές». Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο «ειδικός» που συμβουλεύει τον κόσμο να παίξει το Κρύο-Ζέστη παιχνίδι, και να θεωρείται ο ίδιος νοήμονας, όσο και αυτός που ακολουθεί αυτή τη συμβουλή. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Ειλικρινά. Και ειδικά στο χώρο της Εργασίας!

Το παράδοξο

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!

Υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν χρήματα σε «συμβούλους επικοινωνίας» για να τους μάθουν να παίζουν παιχνίδια. Ενήλικες άνθρωποι, οι οποίοι μη γνωρίζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό, επιθυμούν να γνωρίσουν τους ανθρώπους τριγύρω τους και μάλιστα να τους χειριστούν, όχι απλά να τους διαχειριστούν. Απίστευτο. Και το ακόμη πιο αδιανόητο είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δέχονται να πληρωθούν για να μάθουν σε ανθρώπους να παίζουν με την υπομονή, το χρόνο, την καρδιά και το μυαλό των άλλων ανθρώπων. Με τη Ζωή τους, ουσιαστικά. Ω, ναι!!!

Όταν το πιο απλό που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις ευθέως για αυτό που θες/χρειάζεσαι και εσύ προτιμάς να παίζεις το Κρύο-Ζέστη, κάτι δεν πάει καλά. Με εσένα. Όταν π.χ στη εργασία σου, τη μια είσαι πρόθυμος να είσαι κοντά στον συνεργάτη ή τον υπάλληλό σου και την άλλη γίνεσαι ψυχρός και πολλές φορές αδιάφορος, το πρόβλημα το έχεις εσύ. Σίγουρα προκαλείς σύγχυση στον πιο σκεπτόμενο από εσένα συνάδελφο/υπάλληλο. Αλλά το πρόβλημα το έχεις εσύ.

Όταν στην ερωτική σχέση που θες να ξεκινήσεις τώρα και πραγματικά βρίσκεις κοινά σημεία με τον άλλον, σου αρέσει και το ξέρεις, προτιμάς τη μια μέρα να είσαι ζεστός, τρυφερός, ανοιχτός, δεκτικός και στη συνέχεια να εξαφανίζεσαι προσποιούμενος διάφορα, το πρόβλημα το έχεις εσύ. Όταν ξανάρχεσαι σαν να μη συμβαίνει τίποτα και πάλι φεύγεις ή απλά επικοινωνείς όποτε σε βολεύει, το πρόβλημα το έχεις εσύ. Και δεν μπορεί να μην το ξέρεις. Κάποιος που σε νοιάζεται θα στο έχω πει. Να το κοιτάξεις. Το πρόβλημα το έχεις εσύ.

Μάθε να επικοινωνείς

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!

Σίγουρα το να μάθουμε να επικοινωνούμε δεν είναι εύκολο. Γιατί; Επειδή είμαστε εντελώς αποξενωμένοι από τον Εαυτό μας. Δεν μαθαίνεις μέσα σε μια μέρα να επικοινωνείς, ούτε με εσένα, ούτε με τους άλλους. Όμως είναι κάτι που μαθαίνεται. Ξεκίνα και βγες από τη Ζώνη άνεσης σου. Δείξε προθυμία στο να έρθεις κοντά με τον Εαυτό σου. Προσπάθησε να ελέγξεις τους φόβους σου. Εμπιστεύσου τον άλλον άνθρωπο. Χαλάρωσε και επιδίωξε την ανθρώπινη επαφή! Η επικοινωνία μπορεί να έχει περιορισμούς, αλλά δεν έχει ηλικία. Μπορεί να απαιτεί σοφία, αλλά δεν περιορίζεται από την απόσταση ή το χρόνο. Απαιτεί περισσότερο την ανθρώπινη πλευρά μας, παρά παιχνίδια και τεχνάσματα. Κάτι που έχουμε ξεχάσει εντελώς να κάνουμε. Να είμαστε Άνθρωποι.

Για δοκίμασε…

Αν μπορούσα να συνοψίσω εδώ, αυτά που προσωπικά γνωρίζω, θα έλεγα τα εξής:

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!
  1. Δείξε προθυμία στο να συναναστραφείς με κόσμο. Συνδέσου  και θα δεις ότι υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να περάσεις πολύ πολύ όμορφα και δημιουργικά. Σου ανοίγονται πολύ μαγικά μονοπάτια αν είσαι πρόθυμος να συνδεθείς και να συνεργαστείς ουσιαστικά.
  2. Μάθε να μαθαίνεις πάντα κάτι από τον κάθε άνθρωπο που συναντάς. Ανεξάρτητα από την ηλικία, το κοινωνικό επίπεδο, το μορφωτικό κτλ, πάντα μπορείς  να αποκομίσεις οφέλη από την επαφή. Δεν χρειάζεται πάντα να συμφωνείς  με τον άλλον. Μπορείς να διαφωνείς δημιουργικά. Μάθε να χτίζεις γέφυρες επικοινωνίας και να μαθαίνεις διαρκώς.
  3. Δοκίμασε να βγείς για καφέ ΚΑΙ με άλλους ανθρώπους, πέρα από τη σχέση σου. Δοκίμασε να πας για φαγητό με έναν συνάδελφο, πέρα από τη σχέση σου. Δοκίμασε να οργανώσεις κάτι ΚΑΙ με κάποιον άλλον πέρα από τη σχέση σου. Ξέρουμε ότι έχεις σχέση. Πήγαινε σινεμά, σε μια έκθεση ή συναυλία. Δοκίμασε κάτι που σου αρέσει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων βέβαια, έχεις σχέση, είσαι με κάποιον. Αν δεν έχεις όμως, δοκίμασε την επαφή με τον περίγυρο. Μην κλείνεσαι και δεν θα χάσεις.

Φυσικά και δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να ταιριάξουμε με όλους. Δεν μιλάω για τις περιπτώσεις αυτές. Μιλάω για τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι φοβούνται την επαφή, παρόλο που η σχέση μπορεί να είναι απόλυτα εποικοδομητική. Μιλάω για τις περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια σκοπιμότητας, αντί να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια. Για αυτούς που εμμένουν στον μικρόκοσμό τους από φόβο, όχι καθαρή επιλογή.

Να θυμάσαι ότι πάντα κάποιος μπορεί να συνδεθεί και να κουμπώσει πολύ όμορφα με κάποιον άλλον, οποιαδήποτε στιγμή υπάρξει συντονισμός. Και ακόμη και να βρεθεί αυτή η ιδανική σύνδεση, τίποτα δεν αποκλείει ότι υπάρχουν και άλλες. Διαφορετικές, αλλά καινούργιες. Μην τις αποκλείεις.

A Woman’s Life – Η χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!

Η χαρά που σου προσφέρει η ουσιαστική  επαφή με τους ανθρώπους δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί με όποια υποκατάστατα. Ας συνδεθούμε λοιπόν!!!!

Προηγούμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΩΝ 90s
Επόμενο άρθροΜαρία Μοντεσόρι, μια σπουδαία παιδαγωγός!!!
Χαίρεται, είμαι η Μαρία! Είμαι μαμά 2 παιδιών και μένω στη Θεσσαλονίκη. Πολυσχιδής προσωπικότητα που δημιουργεί μάλλον πρόβλημα σε μονοδιάστατους, μονόπλευρους ανθρώπους. Γενικά ταράζω τα νερά συχνά πυκνά. Τόσο τα δικά μου, όσο και των άλλων. Δεν βολεύομαι καθόλου σε μια ανιαρή καθημερινότητα. Δεν μου πάει πολύ το μέτριο και το πιο κάτω αυτού. Κυνηγάω τη δράση, ψάχνω την αλλαγή, προτιμώ να ζορίζομαι. Προσαρμόζομαι εύκολα και τολμάω να δοκιμάζω. Από τότε που με θυμάμαι, κάνω βαθιές βουτιές μέσα μου και πάντα κάτι ανεβάζω στην επιφάνεια. Μαγικά μοναχικά αλλά και μοναδικά ταξίδια ψυχής. Στα 40 μου, αποφάσισα ότι δεν θα πεθάνω με απωθημένα. Στο Blog αυτό θα βρίσκετε τις σκέψεις μου καθώς και στο προσωπικό μου Blog: https://colourfulpebbles.blogspot.com https://www.facebook.com/LifePebbles Ακολουθήστε με στον μοναδικό κόσμο των γυναικών! Θα περιμένω με χαρά την παρέα σας και τα σχόλια σας. Φιλιά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here