Συγχώρεση…. Μπορεί μια μόνο λέξη να έχει τόσο μεγάλη δύναμη; Μπορεί να αλλάξει μια κατάσταση, μια ολόκληρη ζωή; Κι όμως, όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, μπορεί! Το να συγχωρείς πραγματικά κάποιον, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα του κόσμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν την δύναμη να το κάνουν – όποιο κι αν είναι το κόστος.
Η συγχώρεση πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Όποιος καταφέρει να συγχωρήσει τον ευατό του, θα μπορέσει να αγαπήσει και να αγαπηθεί πραγματικά. Παράπονα, ενοχές, θυμός, οργή, πικρία, μοναξιά είναι μερικά από τα συναισθήματα που μας κάνουν να μην μπορούμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας. Μας αναγκάζουν να χτίσουμε ένα τοίχο γύρω μας, όπου εκεί νομίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Μια φυλακή μόνο για εμάς!
Παράπονα γιατί δεν καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα όλα εκείνα που είχαμε ονειρευτεί για εμάς. Δεν καταφέραμε να φτιάξουμε την ζωή μας έτσι όπως θέλαμε. Δώσαμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα, αφού νομίζαμε ότι υπήρχε χρόνος. Και όταν «ξυπνήσαμε», ο χρόνος είχε χαθεί! Θυμός και ενοχές για όλα εκείνα που δεν κάναμε όταν έπρεπε. Για όλα εκείνα που δεν είπαμε σε ανθρώπους που αγαπήσαμε και τώρα δεν είναι κοντά μας για να τα πούμε. Για όλα εκείνα που δεν είπαμε σε εκείνους που μας θεωρούσαν χαζούς και ανίκανους. Οργή, πικρία για εκείνους που μας «πάτησαν» και δεν αντιδράσαμε. Για εκείνους που μας άλλαξαν τη ζωή δραματικά κι εμείς ήμασταν απλά θεατές. Μοναξιά γιατί «ξυπνάμε» από το όνειρο που ζούσαμε και καταλαβαίνουμε ότι είχαμε λάθος άτομα στη ζωή μας τόσα χρόνια, τα οποία μας κρατούσαν πίσω.
Όλοι και όλα εκείνα που μας πλήγωσαν στο παρελθόν και δεν μιλήσαμε, μας «σκοτώνουν» κάθε μέρα. Έχουν γίνει ένα με εμάς – έχουν γίνει η ρουτίνα μας. Δεν το αντιλαμβανόμαστε, αλλά κάθε μέρα δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας. Ήρθε η στιγμή να καταλάβεις ότι μόνο πόνο προκαλεί αυτή η κατάσταση και τίποτα παραπάνω! Ήρθε η στιγμή να αποδεσμευτείς από το παρελθόν και να προχωρήσεις τη ζωή σου. Μην φοβάσαι να σπάσεις τα δεσμά αυτά. Θα είσαι πιο ευτιχισμένος κι ας μην το πιστεύεις. Η ρουτίνα νομίζεις ότι σου προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια, αλλά δεν είναι έτσι.
Φαντάζει δύσκολο το να συγχωρέσεις τον εαυτό σου; Θεωρείς ότι δεν υπάρχει τρόπος; Κι όμως, υπάρχει.
Καταρχήν, θα πρέπει να καταλάβεις ότι μαζί με εσένα, υποφέρουν κι άλλοι. Υποφέρουν οι φίλοι σου, οι συνάδελφοί σου, η οικογένειά σου. Υποφέρουν γιατί ξέρουν ότι δεν είσαι καλά και ότι προσποιείσαι. Όλο αυτό «ξεσπάει» στο σώμα σου και μπορεί να σου παρουσιαστούν ασθένειες, υψηλή πίεση ή αλλεργίες που ποτέ δεν είχες. Σε σταματάει από το να σκεφτείς «καθαρά».
Τρόποι:
Πρέπει να κατανοήσεις ότι όποια λάθη κι αν έγιναν στο παρελθόν, ήρθε η ώρα να τα ξεπεράσεις. Πρέπει να τα κατανοήσεις, να τα αποδεχθείς, να συγχωρέσεις και να πας παρακάτω. Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις, είναι να τα χωρίσεις σε κατηγορίες. Να δεις ποια είναι εκείνα που σε έβλαψαν σαν άτομο, ποια ήταν εκείνα που σε μπλόκαραν και ποια εκείνα που σε «κρατάνε» δεμένο ακόμα με το παρελθόν. Και μετά θα αρχίσεις να τα λύνεις. Θα πρέπει να βρεις τον λόγο – χωρίς δικαιολογίες – και να τα κατανοήσεις. Να βρεις τον λόγο που σε οδήγησε σε αυτά. Να δεις κατάματα τις συνέπειες και να τις αποδεχθείς. Να δεις αν μπορείς σήμερα να διορθώσεις κάτι ή να αλλάξεις κάποια κατάσταση.
Να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κάνει λάθη. Όλοι κάνουν. Το μυστικό είναι να το παραδεχθείς, να τα αποδεχθείς και να βρεις τη δύναμη να πας παρακάτω. Πρέπει να ξέρεις τι θες. Αν θες να έρθεις σε επαφή με τα άτομα που τους έκανες κάτι ή που σου προκάλεσαν πόνο.
Βάλε κανόνες στον εαυτό σου. Όταν κάνεις όλα τα παραπάνω, προσπάθησε να καταλάβεις πώς πρέπει να κινηθείς από εδώ και πέρα. Ποιους θες να έχεις  δίπλα σου, πώς θα συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου – θέσε όρια. Όρια για σένα, σκεπτόμενη ότι ήρθε το τέλος της ανοχής σε συμπεριφορές άλλων που σε πληγώνουν. Αφού έχεις καταλάβει τι σε πλήγωσε, μην το επαναλάβεις.
Ζήτησε συγνώμη από τα άτομα εκείνα που πλήγωσες. Μην θεωρήσεις ότι είναι αργά γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός. Να θυμάσαι, ότι ποτέ δεν είναι αργά για μια συγνώμη. Θα δεις ότι θα νιώσεις πολύ καλύτερα! Θα ηρεμήσει η ψυχή σου. Και να είσαι σίγουρος ότι αν είναι πραγματική η συγνώμη, θα κερδίσεις μια ζεστή αγκαλιά!
Θα καταφέρεις, επιτέλους, να κατανοήσεις τα συναισθήματα που σε πληγώνουν, τις ενοχές που νιώθεις και το άγχος που σε «σκοτώνει» κάθε μέρα όταν δεις ότι τα οφέλη της συγχώρησης είναι πολλά, κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Ας δούμε τα πιο σημαντικά:
  • Η συγχώρεση βοηθάει να ξεπεράσεις την κατάθλιψη, το άγχος και τον θυμό
  • Αναγνωρίζω τα λάθη μου, τα αποδέχομαι και έχω τη δύναμη να προχωρήσω με καλύτερες προοπτικές στο μέλλον.
  • Αλλάζω τον εαυτό μου προς το καλύτερο.
  • Αλλάζω τους γύρω μου προς το καλύτερο
  • Μειώνονται τα προβλήματα υγείας
  • Έρχομαι πιο κοντά στα άτομα του περιβάλλοντός μου – φίλοι, συνάδελφοι, οικογένεια.
  • Μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις μας σε καταστάσεις που πριν δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε σωστά.
δύναμη
Η λέξη «Συγνώμη» έχει μαγικές ιδιότητες και μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου προς το καλύτερο. Βασική προϋπόθεση είναι να την εννοεί όταν την λέει, να είναι αληθινή. Θα δεις ΄πόσο πολύ θα αλλάξει η ζωή σου όταν συγχωρέσεις τον εαυτό σου.. Θα μπορέσεις να κάνεις ένα reset και να ξεκινήσεις από την αρχή.
Είναι η ώρα να ξεκινήσεις, δεν νομίζεις;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here