Φανταστείτε να μην μπορούσατε να εκφράσετε, το θυμό σας, τις κοσμοθεωρίες σας, τη θλίψη σας, το χιούμορ σας, το δίκιο σας, την ελπίδα, το πάθος, την απογοήτευσή σας, την αγάπη σας, την επιθυμία σας. Η καλλιτεχνική  ελευθερία  και η δημιουργικότητα αναγνωρίζονται ως δικαίωμα σε διεθνές επίπεδο από τους «νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά αυτό που κάνει την καλλιτεχνική ελευθερία να έχει σημασία είναι ότι μας προσδιορίζει σαν ανθρώπινα όντα στην κοινωνία. Ενώ πολλοί απολαμβάνουν αυτήν την ουσιαστική ελευθερία και βρίσκουμε τη δική τους φωνή στον κόσμο, εκατοντάδες άλλοι δεν μπορούν, με αποτέλεσμα να μένουν βουβοί.

Το 2017, κατά μέσο όρο, κάθε εβδομάδα ένα άτομο διώκεται για την καλλιτεχνικά του έκφρασή. Η Freemuse (ελεύθερη μούσα) είναι ανεξάρτητη διεθνής οργάνωση που υποστηρίζει και υπερασπίζεται την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης. Σύμφωνα με δική της έρευνα, 48 καλλιτέχνες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση με ποινές, άνω των 188 ετών. Γυναίκες καλλιτέχνες δέχτηκαν επιθέσεις, περιορίστηκαν αυθαίρετα και παραβιάστηκε η καλλιτεχνική τους ελευθερία. Οι καλλιτεχνικές μειονοτήτων αντιμετώπισαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ΛΟΑΤ καλλιτέχνες διώχθηκαν και οι τέχνες τους λογοκρίνονται. Χιλιάδες έργα τέχνης, μουσικής, ζωγραφικής, θεάτρου, χορού και λογοτεχνίας λογοκρίθηκαν, βανδαλίστηκαν και καταστράφηκαν. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η καλλιτεχνική ελευθερία δεν είναι για όλους.

Η τέχνη…

Zehra Doğan ζωγράφος του δρόμου. Εκτίει, στην Τουρκία, ποινή φυλάκισης σχεδόν τριετούς διάρκειας στη χώρα καταγωγής του για τη δημιουργία έργου τέχνης που απεικόνιζε την κατεστραμμένη κουρδική πόλη Nusaybin μετά την καταστροφή της από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

… είναι ισχυρή, συναισθηματική και μεταμορφωτική. Δεν υπάρχει μόνο για να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα αλλά, μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε συζητήσεις, να προβάλει ιδεολογίες και να χτυπήσει το κατεστημένο. Να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Αυτό αποδεικνύει την μεγάλη αξία της τέχνης, της ελευθερίας της έκφρασής και την αναγκαιότητα προστασίας της ως ανθρώπινο δικαίωμα, επειδή πολλοί επιδιώκουν την υπονόμευσή της για τους ίδιους λόγους που την κάνουν απαραίτητη για την κοινωνική ευημερία.

Η έκθεση της Freemuse για την κατάσταση της καλλιτεχνικής ελευθερίας είναι αποτελείτε από 553 τεκμηριωμένες περιπτώσεις παραβίασής της που παρακολουθήθηκαν σε 78 χώρες το 2017, σε συνδυασμό με μια ανάλυση των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων (που φωτίζουν τα κίνητρα). Όλες οι πληροφορίες θεωρήθηκαν σωστές το Φεβρουάριο του 2018.

Οι Κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν νόμους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τη σύλληψη, κράτηση και δίωξη τους. Όσο χειρότερος είναι ο νόμος, τόσο αποτελεσματικότερο είναι το αποτέλεσμα. Όσο πιο ασαφές, τόσο το καλύτερο. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για παραβιάσεις της καλλιτεχνικής ελευθερίας ήταν από τα πιο απλά πράγματα: η ηθική, η ακολασία, η γυμνότητα και η τρομοκρατία.

Αυτοί οι νόμοι

Κίνα: Γυμνή φωτογράφιση στην απαγορευμένη πόλη.

… είναι δύσκολο να αλλάξουν υπό τους σημερινούς αδύναμους μηχανισμούς διεθνούς λογοδοσίας. Ωστόσο, κρατούν το κλειδί για το τέλος της ταλαιπωρίας για πολλούς. Οι χώρες που πρωτοστατούν είναι: Κίνα, Κούβα, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Μεξικό, Πολωνία, Ισπανία, Βενεζουέλα και ΗΠΑ. Επίσης, ανησυχητική διάθεση απέναντι στην ελευθερία  των καλλιτεχνικών εκφράσεων παρουσιάζουν οι: Μπανγκλαντές, Μαλαισία, Μαρόκο, Νιγηρία, Πακιστάν, Ρωσία και Τουρκία.

Για το 2017:
ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ 48 / 31 μουσικοί, 4 ηθοποιοί,11 συγγραφείς, 2 εικαστικοί καλλιτέχνες11 χώρες
ΔΙΩΧΤΗΚΑΝ 57 / 31 μουσικοί, 5 ηθοποιοί, 6 συγγραφείς, 11 εικαστικοί καλλιτέχνες, ένας χορευτής – 25 χώρες
* ορισμένοι καλλιτέχνες είχαν πολλές υποθέσεις εναντίον τους
ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΑΝ 2 /2 μουσικοί
ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ 50 / 12 μουσικοί, 18 ηθοποιούς,8 συγγραφείς,
6  εικαστικοί καλλιτέχνες,6 χορευτές 21 χώρες
ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ 57 /57 περιπτώσεις προς τους ίδιους τους καλλιτέχνες ή την καλλιτεχνική έκφρασή τους μέσα – 26 χώρες
ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΑΝ 246
/56 χώρες
ΚΑΚΟΠΟΙΗΚΑΝ 5 /4 μουσικοί, 1 συγγραφέας2 χώρες
ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΝ 88 /37 μουσικοί, 34 ηθοποιούς, 5 συγγραφείς,10 εικαστικοί καλλιτέχνες, 2 χορευτές 23 χώρες

Η πρακτική της σιωπής έχει γίνει μια άγραφη παγκόσμια κουλτούρα.

Τίποτα δεν εξημερώνει τόσο τα ήθη και δεν απομακρύνει απ’ αυτά την αγριότητα, όσο η σταθερή αφοσίωση στη σπουδή των καλών τεχνών.
(Οβίδιος, 43 – 17, Ρωμαίος ποιητής).

Φωτεινή  Βαμβούκη
Ηθοποιός
Θ. Συγγραφέας
artcult.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here