αποδοχή

Σε προηγούμενο άρθρο μου μιλήσαμε για την έννοια της αυτοπραγμάτωσης. Η επιθυμία για θετική αποδοχή συνδέεται με τον δρόμο της αυτοπραγμάτωσης καθώς είναι δείκτης που επηρεάζει τις επιλογές μας. Μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δεχτούν καλές αλλά και κακές εμπειρίες στον βωμό της εκπλήρωσης του εαυτού;

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ανάγκη μερικές φορές τον σεβασμό των άλλων καθώς και την αποδοχή. Το να μας συμπαθούν και να είμαστε αρεστοί. Όλα αυτά ονομάζουμε θετική αναγνώριση ή αποδοχή. Από κάποιους ψυχολόγους έχει ειπωθεί ότι πρόκειται για μια ψυχολογική ανάγκη. Εκτός από τις βιολογικές ανάγκες – φαγητό, νερό – υπάρχουν και οι ψυχολογικές. Η ανάγκη των ανθρώπων να αγαπηθούν και να γίνουν αποδεκτοί από τα σημαντικά για αυτούς άτομα αναπτύσσεται παράλληλα με την επίγνωση του εαυτού και είναι διαρκής.

Η προσωπικότητα του καθενός είναι ένα παζλ που συνθέτει κανείς μόνος. Δεν ταιριάζει με κάποιου άλλου το παζλ ή την προσωπικότητα.

Η ιδέα αυτή είναι τόσο δυνατή που μπορεί να αποπροσανατολίσει κάποιον από τον πραγματικό του εαυτό. Μπορεί να απομακρύνει την προσοχή από εμπειρίες που έχουν προσωπική αξία. Οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την επαφή με τα δικά τους αληθινά συναισθήματα και τις αξίες τους. Και όλα αυτά στο δρόμο για την θετική αποδοχή από τους άλλους. Στην προσπάθεια να γίνει κανείς αρεστός και να ταιριάζει με τους έξω μπορεί να αποξενωθεί από την δική του αλήθεια. Τα θέλω του, τα ιδανικά του, τα πιστεύω του, τις προτιμήσεις του, τις επιθυμίες του. Όλα αυτά παραβλέπονται ή διαστρεβλώνονται επιδιώκοντας τη θετική αναγνώριση.

Βρες την δική σου ισορροπία της ψυχής. Μέσα από την ανισορροπία του πνεύματος.

Είναι κάτι που λέω συχνά σε φίλους και το πιστεύω, ότι η αξία σου δεν αλλάζει τιμή από την γνώμη των άλλων ή την επιρροή που ακούν πάνω σου.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση έρχονται όταν είσαι πραγματικά γεμάτος και συνειδητοποιημένος με σένα.


Το τι θα πει ο κόσμος, το τι περνάει, το τι τραβάει τα βλέμματα, το τι αρέσει, το τι κάνουν οι πιο πολλοί… Όλα είναι έξω από εσένα. Αν σε αγαπάς και νιώθεις όμορφα με αυτό που είσαι και με αυτό που βλέπεις στον καθρέπτη, αυτό είναι η πραγματική αποδοχή.. Μετά έρχονται όλα τα άλλα, ο έρωτας οι φιλίες η δουλειά . Δεν χρειάζεται να κατασκευάσεις την εικόνα σου για να ταιριάζει σ ένα παζλ με πολλούς ίδιους και να νιώθεις αρεστός, in – μέσα στα πράγματα που λένε. Σκέψου με γνώμονα εσένα, αυτή να είναι η ακτίνα των πράξεων σου ώστε να μην χαθεί η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here