Λύση
Άνδρας: Γυναίκα, τι θα φάμε σήμερα;
Γυναίκα: Δεν ξέρω. Εσύ τι θέλεις;
Άνδρας: Φτιάξε μουσακά.
Γυναίκα: Ω, δεν μπορώ, είναι μπελαλίδικο!!
Άνδρας: Ε τότε φτιάξε μακαρόνια με κιμά.
Γυναίκα: Βαριέμαι τώρα να τρέχω στο σούπερ μάρκετ για κιμά. Δεν παραγγέλνουμε σουβλάκια λέω εγώ;
Άνδρας: Ο.Κ.!
Delivery: Εύκολη λύση, Έτοιμο φαγητό, Στο τέλος θα το θέλουμε και μασημένο! Θες να λυθεί το πρόβλημά σου, αλλά θες έτοιμες λύσεις! Βαριέσαι να ασχοληθείς λίγο με τον εσωτερικό σου εαυτό, με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κι απλά θες να κάνεις διάφορες άλλες δραστηριότητες για να «ξεχαστείς», αφήνοντας «προς το παρόν» τα προβλήματα στην άκρη. Κι αυτό το «προς το παρόν» μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον.
Λύσεις από φίλους
Πολλές φορές επιζητάς τις συμβουλές φίλων και περιμένεις από εκείνους να σου λύσουν το πρόβλημα. Πόσες φορές όμως, όταν έχεις ακολουθήσει τις συμβουλές τους, έχεις όντως πετύχει να λύσεις το πρόβλημα; Κάποια από τις παραμέτρους του προβλήματος που εσύ γνώριζες καλά, οι φίλοι σου δεν την γνώριζαν ή δεν την έλαβαν υπόψη τους, κι έτσι η λύση που σου πρότειναν κατέληξε σε αποτυχία. Κανείς δεν μπορεί να μπει μέσα στο μυαλό σου και να λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματά σου. Ο μόνος που μπορεί να διαχειριστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου είσαι εσύ.
Ούτε καν οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να σου δώσουν έτοιμες λύσεις. Κι αυτό γιατί… η Λύση είσαι Εσύ!

Λύση

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Το πρόβλημα πώς θα το λύσεις; Με αναλύσεις ή με λύσεις;«, οι ψυχοθεραπευτές που ακολουθούν την προσέγγιση που Εστιάζεται στις Λύσεις, υποθέτουν ότι όλοι οι θεραπευόμενοι έχουν κάποια γνώση του τι θα έκανε καλύτερη τη ζωή τους, παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποια βοήθεια για να περιγράψουν τις λεπτομέρειες της βελτιωμένης ζωής τους. Επίσης θεωρούν ότι καθένας που ζητά βοήθεια ήδη διαθέτει τουλάχιστον τις ελάχιστες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία λύσεων. Ο ψυχολόγος λοιπόν σέβεται τις υπάρχουσες ικανότητες του θεραπευόμενου και προσπαθεί να τις ανασύρει και να τις αναδείξει. Ο θεραπευόμενος έχει πόρους και δυνάμεις για να λύσει τα διάφορα προβλήματά του και μόνο αυτός είναι ο ειδικός όσον αφορά τη δική του περίπτωση και τις πιθανές λύσεις. Με άλλα λόγια, οι σύμβουλοι δεν είναι οι εμπειρογνώμονες σχετικά με το τι χρειάζονται οι θεραπευόμενοί τους. Ουσιαστικά, ο σύμβουλος λέει στον θεραπευόμενο «βοήθησέ με να καταλάβω ποιός είσαι, τι θέλεις (τους στόχους σου), και τι θα σε βοηθήσει να το πετύχεις (παρεμβάσεις).
Αναγνώριση του προβλήματος
Για να δώσεις λύσεις στα προβλήματά σου, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν αυτά τα «προβλήματα» και να επιθυμείς να τα επιλύσεις. Να λοιπόν γιατί δεν γίνεται να βοηθηθεί κάποιος που επισκέπτεται ψυχολόγο όχι με δικό του αίτημα, αλλά επειδή κάποιος άλλος τον πίεσε να πάει. Αν ο ίδιος δεν νιώθει ότι έχει κάποιο πρόβλημα και ως εκ τούτου δεν αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει κάτι, δεν πρόκειται να βοηθηθεί από τον ψυχολόγο.
Χρειάζεται αυτογνωσιακή δουλειά αν θες να θεραπευτούν τα ψυχολογικά σου προβλήματα. Είναι δική σου υπόθεση και μόνο εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Αγάπησε τον εαυτό σου και νοιάξου γι’ αυτόν. Νιώσε ότι έχεις τις ικανότητες να επιλύσεις τα προβλήματά σου και ξεκίνα να αναλαμβάνεις δράσεις για να τα λύσεις σήμερα κιόλας!
Γιατί… να θυμάσαι: Η θεραπεία της ψυχής δεν είναι Delivery!!!
Προηγούμενο άρθροΤο Κλειδί Του Soul !
Επόμενο άρθροΟ θάνατος ενός… καλλιτέχνη
Γεια σας! Είμαι η Ελεάνα Τσακιροπούλου, έχω σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) του Πανεπιστημίου Αθηνών, είμαι Φιλόλογος, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού με μεταπτυχιακό στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων. Είμαι καλλιτεχνικός τύπος και άτομο γεμάτο ιδέες! Παιδί στην ψυχή και στην εμφάνιση (καθώς μικροδείχνω πολύ), με θετική στάση για τη ζωή, ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία! Η ατάκα μου είναι: «Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν στη ζωή, και πάντα για το καλό μας!». Ονειρεύομαι έναν κόσμο με περισσότερη και ουσιαστική ευτυχία και αγάπη και έχω βάλει ως σκοπό της ζωής μου, όσο και με όποιον τρόπο μπορώ να συμβάλλω κι εγώ σ’ αυτό. Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών και κατοικώ στην πανέμορφη Παιανία! Δεν θέλω να σας κάνω απλά παρέα. Θέλω να σας κινητοποιήσω και να συμβάλλω, όσο μπορώ, στην ευτυχία σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here