φωτογραφία
Είναι κοινά αποδεκτό πως ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας. Εμείς – καλώς ή κακώς – έχουμε ενδώσει σε αυτά, αφιερώνοντας και μοιράζοντας παράλληλα πολλές στιγμές της ζωή μας. Από αυτήν την απρόσμενη και ανεξέλεγκτη μερικές φορές αφοσίωση, έχει αναδειχθεί μία νέα συνήθεια, που εξελίσσεται σε αγάπη. Η αγάπη για τη φωτογραφία.
φωτογραφία
Για να βεβαιωθείς για τα παραπάνω, αρκεί να ρίξεις μία ματιά γύρω σου. Στις καφετέριες, στις πλατείες, στα γήπεδα, μπορείς να δεις τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να προσπαθεί να απαθανατίσει μία βάφλα, ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα γκολ, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό πάντα τρόπο. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως αυτό δε λέγεται αγάπη για τη φωτογραφία, αλλά επιθυμία να δείχνω συνεχώς πού βρίσκομαι και τι κάνω. Αυτή η ξαφνική »αγάπη» θεωρείται ότι προκλήθηκε όχι από αληθινό ενδιαφέρον που κάνει τον φωτογράφο να ψάχνει το τέλειο »κλικ», αλλά από ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, και ότι μοναδικός της σκοπός είναι η αυτοπροβολή. Μία βαθύτερη όμως εξέταση του θέματος είναι δυνατόν να αντιστρέψει τα νοήματα.
φωτογραφία
Πράγματι, είναι πολύ πιθανόν αυτή η ξαφνική λατρεία για τις φωτογραφίες να έχει ξεκινήσει από την παραπάνω κατάσταση. Αυτό όμως δε σημαίνει πως υπάρχουν μόνο αρνητικά στο προσκήνιο. Εξαιρώντας το πραγματικά λυπηρό φαινόμενο οι άνθρωποι να δημοσιοποιούν καθετί στο διαδίκτυο, είναι εμφανές πως η φωτογραφία παίζει και αυτή κυρίαρχο ρόλο στην εποχή μας, και πολλές φορές θετικό. Παρατηρείς ανθρώπους να συνδυάζουν βόλτες και ταξίδια προκειμένου να ζήσουν στιγμές και να τις φωτογραφίσουν, χαράζοντάς τες μια για πάντα μέσα τους. Επίσης, είναι αδιαμφισβήτητο πως οι φωτογραφίες αποτελούν τρόπο έκφρασης των ανθρώπων. Έστω ότι ανεβαίνουμε στον Λυκαβηττό και φωτογραφίζουμε τη θέα. Η θέα, αν και κοινή, αποτυπωμένη σε δύο διαφορετικές φωτογραφίες δε δημιουργεί κοινά συναισθήματα στους φωτογράφους. Με τη φωτογραφία λοιπόν ο καθένας γίνεται καλλιτέχνης, απαθανατίζει αυτό που βλέπει με δικό του τρόπο, δημιουργώντας έτσι ξεχωριστές αναμνήσεις.
φωτογραφία
Πώς επιδρά η φωτογραφία στην ανθρώπινη ψυχολογία;
Η επιρροή της φωτογραφίας στον άνθρωπο είναι κάτι το αναμφισβήτητο. Πρώτα από όλα δίνεται στον καθένα η ευκαιρία της ομαλής κοινωνικοποίησης. Παύει πια να αισθάνεται μόνος ενώ παράλληλα δημιουργούνται ευκαιρίες και γέφυρες επικοινωνίας με τους συνανθρώπους του. Ευαισθητοποιείται και γίνεται ένα με την φωτογραφία, γεγονός που βοηθάει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Συμβάλλει στην έκφρασή του, στην προώθηση της μοναδικότητας αλλά και του διαφορετικού. Ο άνθρωπος εξετάζει πλέον και την άλλη πτυχή του θέματος, αντιλαμβάνεται πως δε ζει μόνος και σέβεται το διαφορετικό. Τέλος, η φωτογραφία γεννάει καλλιτέχνες, ανασταίνει ανθρώπους και δημιουργεί άτομα με προοδευτική και αισιόδοξη αντίληψη για τη ζωή.
φωτογραφία
Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πως η φωτογραφία πρόκειται όντως για τέχνη. Ανεξαρτήτως συνθηκών και εποχών, οι φωτογραφίες και η ενασχόληση με αυτές αποτελεί σε κάθε περίπτωση κάτι το θετικό, το αισιόδοξο. Η επίδρασή της στον άνθρωπο και αυτόματα στην κοινωνία είναι τεράστια. Βλέποντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να ασχολούνται τόσο ζεστά με τις φωτογραφίες, γεννιούνται ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς τις κακουχίες του σήμερα.
φωτογραφία

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here