Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων.

Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες είτε από ψυχαναγκασμούς  είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή.

Ιδεοληψίες

Οι ιδεοληψίες αφορούν σε επίμονες και επαναλαμβανόμενες ιδέες, παρορμήσεις ή εικόνες που βιώνονται από το άτομο ως παρείσακτες και δημιουργούν έντονο άγχος και δυσαρέσκεια.

Ο χαρακτήρας των ιδεοληψιών αφορά την αίσθηση του ατόμου ότι είναι κάτι ξένο προς αυτόν αλλά αναγνωρίζει ότι οι σκέψεις / εικόνες αυτές προέρχονται από τον εαυτό του.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι το άτομο αισθάνεται ότι οι ιδεοληψίες του βρίσκονται εκτός του προσωπικού του ελέγχου και έχει επίγνωση ότι είναι παράλογες.

ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Ψυχαναγκασμός

Ο ψυχαναγκασμός είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που στοχεύουν στην εξαφάνιση ή στη μείωση του άγχους, παρά την ευχαρίστηση ή την ικανοποίηση του ατόμου. Έχουν ως αποτέλεσμα το άτομο να σπαταλά τουλάχιστον μία ώρα της ημέρας σε αυτές ή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργικότητα του ατόμου με έντονη ενόχληση.

Κατά τη διάρκεια του ψυχαναγκαστικού επεισοδίου η συναίσθηση του ατόμου είναι συνήθως ελλιπής και δυσκολεύεται να αναγνωρίσει την παράλογη φύση των ψυχαναγκασμών του.

Οι ψυχαναγκασμοί μπορούν να πάρουν πολλές μορφές όπως το πλύσιμο των χεριών, τακτοποίηση αντικειμένων σε σειρά , προσευχή, μέτρηση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Το άτομο πολλές φορές αναγνωρίζει ότι οι ψυχαναγκασμοί του είναι παράλογοι και πολλές φορές προσπαθεί να εμποδίσει την εκτέλεση αυτών. Το πρόβλημα σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι η μη εκτέλεση των πράξεων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και κρίσεις πανικού

ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Μια κύρια μέθοδος αντιμετώπισης είναι η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Η πιο συνηθισμένη τεχνική είναι η έκθεση και η παρεμπόδιση. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο προσπαθεί εκούσια και συνειδητά να εκτεθεί στον ψυχαναγκασμό του ώστε να μάθει να αντιστέκεται και να τον ελέγχει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here