Η Καρίνα Βέρδη έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και συνεχίζει τις σπουδές της στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, τμήμα Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εργάζεται στο θέατρο και στο ραδιόφωνο, ενώ ασχολείται και με τη στιχουργική . Έχει δημοσιεύσει ποίηση και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και ιστολόγια, ενώ το μικροδιήγημά «Νονά» απέσπασε το Γ΄ βραβείο στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα στη Λαμία, τον Οκτώβριο του 2016 και εκδόθηκε με άλλα βραβευθέντα. Συμμετέχει ενεργά σε ομάδες ποίησης, σε δημόσιες αναγνώσεις και performances.
  • Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας που κυκλοφόρησε φέτος απ’ τις εκδόσεις Όστρια «Ηλεκτρικό Βυσσινί».
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 29 ποιήματα ελεύθερου στίχου και ένα Έμμετρο, τη «Φαβέλα», που έχει μελοποιηθεί. Έχουν κάποια κινηματογραφική αίσθηση μερικά από αυτά, δεδομένου ότι έχω σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου, ενώ φλερτάρουν λίγο με την ποίηση του φανταστικού, με την οποία θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο. Υπάρχουν ακόμη ποιήματα ερωτικά, κοινωνικού χαρακτήρα και υπαρξιακού, καθώς και μια αναφορικότητα σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η πρωτεύουσα της Σομαλίας, ο Σαρωνικός κλπ.
  • Χθες ήταν η παρουσίαση του βιβλίου σας στο εντευκτήριο του Εμβολίμου, στα Άσπρα Σπίτια, ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας; Υπήρχε κάτι που σας άγχωνε;
Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά! Το άκουσα από διάφορους ανθρώπους και χάρηκα πολύ γιατί είχα την καλλιτεχνική επιμέλεια. Βρήκα τους μουσικούς, τους είπα τα τραγούδια που θα ήθελα, παρουσιάστηκαν δύο βιβλία μου μαζί και το ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΕΡΑΚΙ, μια συλλογή με χαικού, που βγήκε ταυτόχρονα με το ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΒΥΣΣΙΝΙ. Δεν με άγχωσε κάτι, ήθελα να είναι μεστό και να μην κουράσει, λόγω της διπλής παρουσίασης, αλλά το καταφέραμε αυτό και ο οικοδεσπότης, ο Γιώργος X. Θεοχάρης και οι μουσικοί ήταν όλοι πολύ συγχρονισμένοι και βγήκε ένα όμορφο αποτέλεσμα. Τους ευχαριστώ θερμά γι αυτό!
 Κατερίνα Βέρδη,
  • Τι θέλετε να προσφέρετε με αυτή σας την ποιητική συλλογή στους αναγνώστες σας;
Με ενδιαφέρει να μοιραστώ τους στοχασμούς, τις εικόνες που έχω στο μυαλό μου, τις ιδέες μου και τα συναισθήματά μου με άλλους ανθρώπους. Θα ήθελα να προσφέρω τροφή για στοχασμό, συγκίνηση και την αίσθηση ότι ο αναγνώστης νιώθει ότι μία δική του σκέψη του είναι διατυπωμένη. Αυτό το έχω ακούσει για παράδειγμα για τον στίχο μου από το Δαιμονικό λουλούδι «σ’ αγαπώ κάπως αόριστα με νεκρή ταχύτητα»
 
  • Γνωρίζω ότι ασχολείστε ακόμα με τη στιχουργική και τη λογοτεχνία. Μάλιστα το μικροδιήγημα σας «Νονά» απέσπασε το Γ΄ βραβείο στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό που έλαβε χώρα στη Λαμία, τον Οκτώβριο του 2016 και εκδόθηκε με άλλα βραβευθέντα. Εσείς όμως ποιο απ’ αυτά τα τρία ήδη αγαπάτε περισσότερο;
Όλα τα αγαπώ και γι αυτό ασχολούμαι και με τα τρία. Το καθένα μου δίνει και του δίνω διαφορετική συγκίνηση. Ωστόσο βαθιά μέσα μου αγαπώ την ποίηση, γιατί είναι πιο ελεύθερη και πιο οραματική. Η στιχουργική υπόκειται σε συμβάσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει, γιατί αν το κάνει, ακυρώνει τον εαυτό της και η λογοτεχνία μερικές φορές σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις τεχνικές, για να εξελίξεις την πλοκή. Η ποίηση δεν έχει κανόνες για μένα, είναι πιο ατίθαση, πιο άπιαστη και γι αυτό όταν πετυχαίνει ένα ποίημα να αποκτήσει οντότητα και να γίνει στιβαρό είναι πολύ ιδιαίτερο συναίσθημα.
 
  • Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε θα ήθελα να σας ρωτήσω: ετοιμάζετε και για τη συνέχεια ή είναι νωρίς ακόμα για νέα σχέδια;
  Ετοιμάζω μια ανθολογία διηγημάτων για λογαριασμό των εκδόσεων Κύμα, υπό τον τίτλο «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ». Συμμετέχουν νέοι συγγραφείς και περιλαμβάνεται και ένα δικό μου μικροδιήγημα. Επίσης έχω ολοκληρώσει μια προσωπική συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο ΟΜΑΡΟΣΑ, η οποία δρομολογείται προς έκδοση για τους προσεχείς μήνες.
Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενείτε στις σελίδες σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο δημοσιογραφικό σας έργο!

Κατερίνα Βέρδη,

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here