Η φράση κάθε παιδί έχει την κλίση του, ουσιαστικά συμπυκνώνει αυτό που ο Γκάρντνερ έχει υποστηρίξει ως θεωρία. Πρόκειται για την θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης.


Ποιος είναι ο Χάουαρντ Γκάρντνερ 

Γεννήθηκε το 1946 στην Αμερική.  Είναι Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Επίσης είναι καθηγητής μάθησης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έχει διεξάγει πολλές έρευνες πάνω στα αντικείμενα της γνωστικής ψυχολογίας, της νευρολογίας και της ανθρωπολογίας. Θεωρείται ο πατέρας της θεωρίας της πολλαπλής νοημοσύνης, η οποία έδωσε νέα πνοή στις θεωρίες της μάθησης.


Τι λέει η θεωρία του Γκάρντνερ

Ο Γκάρντνερ στο βιβλίο του Frames of Mind, ασκεί κριτική στο γεγονός, ότι ο άνθρωπος γεννιέται με μία μόνο νοημοσύνη. Στην παραδοσιακή αυτή αντίληψη αντιπαραθέτει εννέα είδη νοημοσύνης. Ερεύνησε τον εγκέφαλο, την ανθρώπινη ανάπτυξη, την εξέλιξη και τις διαπολιτισμικές συγκρίσεις. Κατέληξε λοιπόν, στην θεώρηση ότι η νοημοσύνη αποτελεί το προϊόν μιας μακράς διαδικασίας στην οποία συνδυάζεται η φύση και η ανατροφή.


Οι εννέα τύποι της νοημοσύνης

Μουσική – ρυθμική

Χωροταξική

Γλωσσική

Λογικομαθηματική

Κιναισθητική

Διαπροσωπική

Ενδοπροσωπική

Νατουραλιστική

Υπαρξιακή

Ο Γκάρντνερ τονίζει, ότι οι νοημοσύνες συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Επίσης καμία νοημοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει από μόνη της. Σημαντικός επίσης είναι ο παράγοντας που θέτει ο Γκάρντνερ, σχετικά με τον ρόλο του σχολείου. Συγκεκριμένα υποστηρίζει, ότι το σχολείο δίνει έμφαση μόνο σε δύο από τις εννέα νοημοσύνες: την λογικομαθηματική και την γλωσσική. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα νοημοσύνες που σε κάποια παιδιά μπορεί να είναι πιο αναπτυγμένες.

Η κλίση του κάθε παιδιού έχει σαφέστατα να κάνει με τον συνδυασμό των διαφορετικών ειδών νοημοσύνης που έχει αναπτύξει. Αυτή θα πρέπει να είναι και η βασική κατευθυντήρια γραμμή όσον αφορά στον μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό του.

Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς είναι καλό να δώσουν πολλά διαφορετικά ερεθίσματα στα παιδιά. Έτσι θα εντοπίσουν ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τα ενδιαφέροντα τους, τα δυνατά τους σημεία και ποιες οι αδυναμίες τους.

Πηγή: Gardner, Howard (1993). Frames Of Mind: The Theory of Multiple Intelligences. New York: Basic Books

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here