Το γέλιο κάνει καλό. Ρητό παλιό κι αγαπημένο. Μειώνει το στρες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και τονώνει την ψυχολογική υγεία. Μπορούμε να γελάσουμε με ένα ανέκδοτο. Με μια σκέψη. Με μια σκηνή που θα διαδραματιστεί μπροστά στα μάτια μας. Με μια αστεία αφήγηση. Ακόμα και με μια δική μας «ανόητη» αντίδραση. Ή βλέποντας μια κωμική παράσταση. Και μιλάω για παράσταση γιατί έχει την αμεσότητα της επικοινωνίας όπως οι προηγούμενες διαδικασίες.

Γιατί βλέπουμε κωμωδίες; Η κωμωδία είναι φάρμακο αναζωογόνησης για την ψυχή και όπλο για να αντέχεις την καθημερινότητα. Η κωμωδία μπορεί να διαχειριστεί με τον δικό της τρόπο ένα τραγικό συμβάν. Και να σε κάνει να δεις μια τραγική κατάσταση από μια άλλη πλευρά. Σου δίνει μια άλλη διάσταση στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Ή απλά θέλεις να κατεβάσεις ρολά, να γελάσεις με τα «προβλήματα» άλλων και να δεις τη ζωή πιο αισιόδοξα.

Στο «Θέατρο 104»…


«Κομμώτριες – Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια».

… στο Γκάζι, παίζεται η κωμωδία «Κομμώτριες – Η σιωπή δεν ταιριάζει στα κομμωτήρια». Είναι μια παράσταση της Μαριτίνας Πάσσαρη και της ομάδας της, που εμπνέεται από ιστορίες του κέντρου της σύγχρονης Αθήνας, τον Χιλιανό συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο, και το συγκρότημα των Rolling Stones. Το κομμωτήριο είναι ένας «ιερός χώρος». Νιώθεις άνετα, κουτσομπολεύεις με την κομμώτρια, δε φοβάσαι πως θα κριθείς και χαλαρώνεις τις ώρες βρίσκεσαι εκεί.

Οι συγκεκριμένες, όμως, κομμώτριες έχουν τα δικά τους προβλήματα. Η πρόσληψη ενός κοριτσιού, τις κάνει άνω κάτω. Πλέκουν έναν ιστό μυστηρίου γύρω από τη ζωή της κι εμπλέκονται και οι ίδιες σ’ αυτόν. Η παρουσία της μικρής, τις οδηγεί σε δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Όσα φαντάζονται κι επινοούν έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα ή είναι απλά «κουβέντες κομμωτηρίου»; Όταν η μικρή εξαφανίζεται, ανακαλύπτουν…  Δραματουργία / Σκηνοθεσία: Μαριτίνα Πάσσαρη. Παίζουν: Μαριτίνα Πάσσαρη, Αλεξάνδρα Χασάνι.  Έως 6/6/2019

Στην σκηνή του « Θεάτρου του Νέου Κόσμου»…


«Γελώντας άγρια»

… θα παίζεται έως τις 4/6/2019 το διασκευασμένο λογοτεχνικό έργο του του Κρίστοφερ Ντουράνγκ «Γελώντας άγρια». Πρόκειται για ένα κωμικό και συνάμα τραγικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής σε μια μεγαλούπολη. Δύο άνθρωποι που δεν αποζητούν κάποιο σοβαρό άλλοθι για να συγκρουστούν, βρίσκουν μια αφορμή και ξεκινούν ένα ατέλειωτό γαϊτανάκι εξομολογήσεων, συγκρούσεων και παρεξηγήσεων. Οι δύο πρωταγωνιστές μιλούν ασταμάτητα επί παντός επιστητού. Έχουν ανάγκη να αναπνεύσουν μαζί με άλλους ανθρώπους. Να επικοινωνήσουν. Ψαχουλεύουν το παρόν, «γελώντας άγρια εν τω μέσω αδυσώπητης θλίψης, εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν». Σκηνοθεσία-Διασκευή: Νάνσυ Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Νάνσυ Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος και η Μάρα.

Στην οδό Φρυνίχου Πλάκα,..

… στην βρίσκεται το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Κι εκεί έχει κάνει στάση έως τις 6/9/2019 η « Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο. Μια νέα ανάγνωση του πρωτοποριακού έργου – για την εποχή του –  που καθιέρωσε το «θέατρο του παραλόγου». Για τον Ιονέσκο, τα πρόσωπα στα έργα του φέρονται σα μαριονέτες, κάτι που του θύμιζε και την πραγματικότητα στην οποία έζησε: ο κόσμος, του φαινόταν σαν μία τεράστια σκηνή θεάτρου μαριονέτας, όπου κυριαρχούσαν, αλλοπρόσαλλες πολιτικές ιδεολογίες και οι άνθρωποι τις δέχονταν παθητικά, αφήνοντάς τες να καθορίζουν κάθε τους κίνηση. Κατάσταση, όχι πολύ μακριά από τη σημερινή πραγματικότητα. Σκηνοθεσία: Σ. Μαραθάκη. Παίζουν: Μ. Παναγιώτου, Φ. Παπαχριστοπούλου, Μ. Παρασύρη, Σ. Μαραθάκη, Κ. Παπαθεοδώρου.

«Η Φαλακρή τραγουδίστρια»

Το Θέατρο είναι ο πιο σύντομος τρόπος επικοινωνίας επ’ όλα τα είδη Τέχνης αφού λειτουργούν όλες οι αισθήσεις σου για να το παρακολουθήσεις. Η κωμωδία Διδάσκει με τον πιο απλό τρόπο βαθιά νοήματα και σου δίνει, επιπλέον, την επιλογή να προβληματιστείς ή όχι. Τις παραπάνω κωμωδίες δεν τις έχω παρακολουθήσει. Αλλά και μόνο που είναι σύγχρονες ματιές σε παλιότερα αναγνωρισμένα έργα, αξίζουν τον κόπο να τα παρακολουθήσει κανείς. Είπα και ελάλησα και… αμαρτία ουκ έχω!

Ο άνθρωπος που ξέρει να γελά με τον εαυτό του δεν θα πάψει ποτέ να διασκεδάζει.
(Σίρλεϊ Μακ Λέιν, 1934-, Αμερικανίδα ηθοποιός)

Φωτεινή  Βαμβούκη
Ηθοποιός
Θ. Συγγραφέας
artcult.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here