Ορμώμενος από την 9η φορά που μου προτείνει φίλος-πελάτης να κάνουμε ένα κομμωτήριο «από αυτά τα φτηνά ρε» και τα «χαμός γίνεται», θέλω να σας ενημερώσω ότι εγώ δεν μπαίνω στην διαδικασία «ξεπλύματος» ή εύκολου χρήματος.
1ον γιατί δεν έχω να ξεπλύνω τίποτα – πέρα από τα μαλλιά σας και
2ον γιατί δεν υπάρχουν εύκολα χρήματα – εξαιρείται οτιδήποτε παράνομο και δεν με αφορά.
Από κεί και πέρα ελεύθερη αγορά έχουμε και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Εμπειρικά μιλώντας, τα γρήγορα χρήματα φεύγουν ακόμη πιο γρήγορα. Ας καταλάβουμε όλοι επιτέλους ότι Η ΤΙΜΗ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ. Και εγώ είμαι καταναλωτής και είμαι προσεκτικός πλέον στις αγορές μου. Το ότι κάτι είναι στο μυαλό μας ως «φτηνό», δεν σημαίνει ότι είναι και πραγματικά «φτηνό». Και εγώ έχω αγοράσει ποιοτικά πράγματα και τα έχω για πάνω από 10 χρόνια και αγόρασα οικονομικά έως φτηνά προϊόντα και μου βγάλανε μια σεζόν. Δεν σημαίνει ότι είμαι χαζός που πλήρωσα για ποιότητα, ούτε και εξυπνάκιας που πλήρωσα φτηνά για κάτι χωρίς διάρκεια. Είναι θέμα επιλογής, συνειδητής επιλογής. Φυσικά δεν αμφιβάλω ότι μπορεί να υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Αντιμετωπίζω σχεδόν καθημερινά ανθρώπους που με ρωτάνε πόσο κάνει το κούρεμα π.χ. Απαντώ και μου λένε «ΩΩΩΩ ακριβό είναι»… Λοιπόν ξαναρωτάω… «Ακριβό σε σχέση με τι;» «Οι άλλοι το έχουν τόσο…-προς τα κάτω». «ΣΩΣΤΑ!!! «Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που το έχουν τόσο…-προς τα πάνω, γιατί εσύ συγκρίνεις πάντα με το φθηνό κι όχι με το ακριβό;» Και στην τελική αφού δεν θέλεις να διαθέσεις λεφτά για τα μαλλιά σου, γιατί δεν τα κόβεις μόνη σου; Πιο φτηνά θα σου είναι! Κουρευόμαστε για να κοντύνουν τα μαλλιά μας απλά, ή για να έχουμε το αποτέλεσμα ακριβώς που θέλουμε, προσφέροντας ταυτόχρονα στον εαυτό μας και μια μικρή πολυτέλεια;; Δεν αξίζουν τα μαλλιά σου, τα οποία τα αγγίζεις καθημερινά 10-20 φορές τουλάχιστον και είναι το πρώτο που κοιτάς μπροστά σε έναν καθρέφτη, τα χρήματα που θα διαθέσεις για να τα περιποιηθείς; Φυσικά και αξίζουν. Για σκέψου το!
Άλλος διάλογος…περαστική απλά ανοίγει την πόρτα και…
-Πόσο έχει βαφή και κούρεμα;
-Καλησπέρα σας, περάστε!
-Όχι, όχι, πόσο κάνει το κόψιμο-βάψιμο;
-Τι εννοείτε; Για ποιόν ενδιαφέρεστε;
-Γενικά…κόψιμο-βάψιμο πόσο;
-Λοιπόν ακούστε έστω και εδώ, αν και θα προτιμούσα να περάσετε μέσα και να σας κεράσουμε έναν καφέ, να καθίσουμε και να σας εξηγήσω. Καταρχήν δεν κάνουμε «κόψιμο», κάνουμε κούρεμα ακριβώς για τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, γι’ αυτό συζητάμε πριν ξεκινήσουμε και στη συνέχεια, χρωματίζουμε το κούρεμα. Δεν κάνουμε «βάψιμο».
-Ωραία, κατάλαβα…Και πόσο πάει;
-Ξεκινάμε από 50€. 
-Ιιιιιιιιιιιιιι!!! Χριστός και Παναγία! Γιατί τόσο ακριβό, εγχείρηση θα κάνετε; 
-Οι τιμές που έχουμε θεωρούμε ότι είναι αντιπροσωπευτικές των υπηρεσιών που προσφέρουμε! Δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε ακριβοί. Ας καταλάβουμε – κυρίως στη χώρα αυτή – ότι η τιμή έχει αξία και ας μάθουμε να βλέπουμε τι ακριβώς παίρνουμε με τα χρήματα που πληρώνουμε, πριν αποφασίσουμε να το χαρακτηρίσουμε φθηνό ή ακριβό. Αν για εσάς δεν παίζει ρόλο ο χώρος που θα φτιάξετε τα μαλλιά σας, για εμάς παίζει πολύ σημαντικό! Γι’ αυτό βελτιώνουμε συνεχώς τους χώρους μας (color bar, wash house, styling station etc). Το ότι ακούμε προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, επίσης παίζει ρόλο καθώς μας ενδιαφέρει να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία! Το ότι τηρούμε τα ραντεβού μας με ακρίβεια 99,9%, επίσης. Το ότι τα εργαλεία και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι τα καλύτερα της παγκόσμιας αγοράς και δεν κρύβουμε από τα μάτια σας με τι σας περιποιούμαστε, επίσης. Το ότι οι κομμωτές μας πληρώνονται όσο πρέπει και όποτε πρέπει, επίσης. Το ότι είμαστε πεντακάθαροι και εμείς και ο χώρος μας, επίσης. Το ότι ενημερωνόμαστε όλοι οι κομμωτές για την κομμωτική μόδα από τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου, επίσης. Το ότι τα περιοδικά που τυχόν χρειαστείτε να απασχοληθείτε όσο περιμένετε, είναι ενημερωμένα, επίσης. Το ότι τα ροφήματα που σας προσφέρουμε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας είναι ποιοτικά και σε μεγάλη ποικιλία, επίσης. Το ότι κρατάμε ιστορικό για τον καθένα ξεχωριστά όσον αφορά τα μαλλιά του και είναι στην διάθεση του όποτε το θελήσει ο ίδιος, επίσης. Το ότι έχουμε την γνώση να σας προτείνουμε το σωστό προϊόν για το σπίτι για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα του κομμωτηρίου, επίσης. Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλές μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Θα σταματήσω όμως εδώ, καθώς εκτιμώ ότι καταλάβατε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Και έχει διαφορά. 
Όλοι είμαστε καταναλωτές. Αλλού, σταθεροί πελάτες και αλλού, απλά περαστικοί. Ας μάθουμε να σεβόμαστε και αυτό που ΔΕΝ μας ανήκει. Γι’ αυτό υπάρχουν και τόσες επιχειρήσεις. Δεν είναι όλα για όλους και μπορούμε να διαλέξουμε στο τέλος αυτό που πραγματικά μας ταιριάζει. Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Φυσικά και είναι χρήσιμο να έχουμε την άποψή μας, αλλά αυτή ας παραμείνει προσωπική. Μην το γενικεύουμε και χαρακτηρίζουμε άσχημα όπως δεν χρειάζεται. Σας προτείνω λοιπόν να κοιτάτε καλύτερα τι παίρνετε με τα όποια χρήματα διαθέτετε για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αν το τυχόν «ακριβό» δεν σας ταιριάζει, μην το υποτιμάτε. Μην κάνετε υποδείξεις στον επιχειρηματία. Προχωρήστε παρακάτω, σε αυτό που σας ταιριάζει οικονομικά αλλά και ποιοτικά. Κάτι θα υπάρχει σίγουρα. Για όλους υπάρχει το κατάλληλο, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ας ψάχνουμε και θα είμαστε όλοι χαρούμενοι.
Υ.Γ Μην αφήνετε τα ραντεβού σας για την τελευταία στιγμή. Γιορτές έρχονται, οργανωθείτε. Έτσι μας βοηθάτε να σας προσφέρουμε πραγματικό ποιοτικό χρόνο και εγγυημένο αποτέλεσμα.
Μέχρι την επόμενη φορά, φιλιά πολλά.
Δάκης
www.kteis.gr
Προηγούμενο άρθροΤάνια Καραμάνου, «Πτολεμαίων»
Επόμενο άρθρο«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ»
20+ χρόνια στον χώρο της κομμωτικής, στην σχολή, ως υπάλληλος σε κομμωτήρια και σχεδόν 20 χρόνια ως ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου ΚΤΕΙΣ στη Θεσσαλονίκη, δεν βαρέθηκα ούτε μια μέρα να εργάζομαι και να προσπαθώ να δημιουργώ όμορφα μαλλιά, να συζητώ με τους φίλους πελάτες μου και να προσφέρω χαμόγελα ικανοποίησης σε όλους, όσοι με έχουν τιμήσει με το να αφεθούν στα χέρια μου και να μου εμπιστευθούν την εμφάνιση των μαλλιών τους. Μετά από 50.000+ κουρέματα ακόμη έχω το ίδιο ενδιαφέρον για την δουλειά μου και αυτό το πάθος το βγάζω κάθε φορά που ανοιγοκλείνω τα ψαλίδια μου. Έχω αφιερώσει ατελείωτες ώρες σε εκπαιδευτικά σεμινάρια προσωπικής και κομμωτικής ανάπτυξης και βελτίωσης και από αυτήν εδώ τη στήλη θα μοιράζομαι μαζί σας πολλά και ενδιαφέροντα Πράγματα. Stay Tuned!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here