Η κατάρριψη του μύθου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Independent, στο δημοτικό σχολείο Cedar Hill στο Νιου Τζερσει, αναπληρώτρια δασκάλα φέρεται να είπε σε μαθητές της πως Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει!

Συγκεκριμένα, ένας εξάχρονος μαθητής μίλησε στην τάξη για τον Άγιο – Βασίλη. Αυτό εξόργισε την δασκάλα, η οποία δήλωσε, ότι δώρα  φέρνουν οι γονείς. Τα βάζουν εκείνοι κάτω από το δέντρο και δεν υπάρχει κανένας Άγιος – Βασίλης!

Οι γονείς φυσικά εξοργίστηκαν. Υποστήριξαν συγκεκριμένα, ότι καταστράφηκαν τα όνειρα των εξάχρονων παιδιών τους. Ο διευθυντής του σχολείου, μάλιστα απέλυσε την δασκάλα.

Συζήτησα το περιστατικό αυτό με αρκετούς γονείς. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψαν δύο αντίθετες απόψεις.

Οι πιο συναισθηματικοί γονείς βρήκαν απαράδεκτη την κίνηση της δασκάλας. Θεωρούν, ότι η αποκάλυψη αυτή συνθλίβει την αθωότητα των παιδιών τους. Από την άλλη, οι πιο ορθολογιστές θεώρησαν υπερβολή την απόλυση της δασκάλας. Υποστήριξαν, ότι τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν την αλήθεια.


Την αλήθεια στην ώρα της!

Προσωπικά θεωρώ, ότι πάντα πρέπει να λέμε στα παιδιά την αλήθεια. Η βασική προϋπόθεση όμως είναι αυτό να γίνει, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω εάν η συγκεκριμένη δασκάλα έπρεπε να απολυθεί. Σίγουρα όμως δεν έπρεπε από μόνη της να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ηλικία των έξι ετών είναι μια πολύ ευαίσθητη και μεταβατική περίοδος για τα παιδιά. Ο συναισθηματικός τους κόσμος βομβαρδίζεται από ένα καινούριο σχολικό περιβάλλον. Είναι πλέον μαθητές και καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλά καινούρια δεδομένα. Το γεγονός αυτό από μόνο του τους προκαλεί ένα ιδιαίτερο άγχος, που θα πρέπει να το διαχειριστούν. Τόσο εκείνα, όσο και οι γονείς.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων  κρύβουν μια μαγεία, που είναι πολύτιμη για τα παιδιά. Πόσο μάλλον ο Άγιος – Βασίλης! Το πότε θα καταρριφθεί ο μύθος αυτός και με ποιόν τρόπο, νομίζω πως είναι μια συζήτηση αποκλειστικά για γονείς και παιδιά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έρθει η στιγμή, που το παιδί σας, θα σας ρωτήσει: «Μαμά, υπάρχει Άγιος – Βασίλης»; Αυτό συνήθως γίνεται, όταν το παιδί βρίσκεται στο δημοτικό. Η πρώτη αποκάλυψη μπορεί να γίνει από κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο.  Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις τα μεγαλύτερα αδελφάκια αναλαμβάνουν να χαλάσουν το όνειρο στα μικρότερα!

Πότε και πώς απαντάμε στη δύσκολη ερώτηση;

Σε κάθε περίπτωση, όταν σας κάνει το παιδάκι σας την ερώτηση αυτή και είναι σε μια σχετικά »καλή» ηλικία, μην φοβηθείτε. Συζητείστε μαζί του, με μια ωραία ζεστή σοκολάτα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Δώστε του να καταλάβει το πνεύμα των γιορτών και το πόσο ωραίο είναι να χαρίζουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε, αλλά και να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Μπορεί να σβήσει ο μύθος του Άγιου – Βασίλη.

Μπορούμε όμως να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, το πνεύμα της χαράς, της αγάπης και της ανιδιοτέλειας!

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και αγάπη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here