Αγαπητές Αναγνώστριες, χρόνια πολλά σε σας και τις οικογένειές σας!

Βρισκόμαστε στα μισά των χριστουγεννιάτικων εορτών. Αυτή η χρονιά τελειώνει και αναμένουμε με αισιοδοξία και χαρά το 2019! Η μήπως όχι;

Εάν αισθάνεστε άγχος, θλίψη και σας διακατέχουν αρνητικά συναισθήματα, μάλλον έχετε γιορτινή μελαγχολία. Ή  όπως έχει τραγουδήσει ο αείμνηστος Έλβις, έχετε Blue Christmas…

Είναι γεγονός, ότι πολλοί άνθρωποι δεν αδημονούν καθόλου για τις γιορτές. Αντιθέτως αισθάνονται περίεργα. Άσχημα, περίεργα δηλαδή! Αυτό οι ψυχολόγοι το ονομάζουν «Μελαγχολία των Γιορτών».

Τα Συμπτώματα

  • Άγχος και αρνητισμός
  • Κούραση και θλίψη
  • Αυπνία ή δυσκολίες γενικά στο ύπνο
  • Ξεσπάσματα στο φαγητό

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία μας, είναι ο οικονομικός. Τα ψώνια, το γιορτινό τραπέζι, οι υποχρεώσεις και τα δώρα, από διασκέδαση γίνονται μάλλον πιο πολύ μπελάς. Κυρίως όταν διαθέτουμε περιορισμένο μπάτζετ.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της PayPal για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, οι Έλληνες καταναλωτές, είναι οι πιο αγχωμένοι κάτοικοι στην Ευρώπη.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα οικονομικά μας εύκολα. Όσο και να το θέλουμε! Μπορούμε όμως να βρούμε λύσεις και να αξιοποιήσουμε όσα χρήματα διαθέτουμε, έξυπνα και κυρίως χωρίς άγχος.

Χριστουγεννιάτικα Μπαζάρ

Επειδή ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων μας πηγαίνει σε δώρα, μια καλή συμβουλή είναι να αγοράσουμε δωράκια από φιλανθρωπικά μπαζάρ. Αρκεί να κάνετε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά τέτοια χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, που προσφέρουν καλόγουστα, χειροποίητα δωράκια και σε συμβολικές τιμές.  Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τους συνανθρώπους μας και προσφέρουμε κοινωνικά. Παράλληλα τα δωράκια αποκτούν μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και… κάνουμε και οικονομία! Να θυμάστε πάντα, ότι αυτό που μετράει είναι η σκέψη και η διάθεση και όχι η αξία του δώρου που θα χαρίσετε. Τα πρόσωπα στα οποία θα κάνετε δώρα, εάν πραγματικά αξίζουν σαν άνθρωποι, θα συγκινηθούν και μόνο με αυτήν σας την κίνηση.

«Πρέπει να περάσω καλά»

Μην βάζετε τον εαυτό σας στην διαδικασία της «καλής οικοδέσποινας», που θα κάνει τα ατελείωτα τραπεζώματα. Παρ’ τε μια στιγμή και σκεφτείτε: «Τι θέλω να κάνω πραγματικά αυτές τις γιορτές; Πώς θέλω να τις περάσω»; Μήπως αυτό που επιθυμείτε είναι να ξεκουραστείτε στο σπιτάκι σας και στον καναπέ σας; Μήπως θέλετε να παίξετε με τα παιδάκια σας στο χαλί και να είστε όλη μέρα με τις φόρμες σας; Αυτό να κάνετε! Μην πιέζεστε, επειδή είναι γιορτές και πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε καλά. Κυρίως μην επηρεάζεστε από φίλες και γνωστές που τρέχουν από γκαλά σε γκαλά και οργώνουν τα πάρτι το ένα μετά το άλλο.

Επικεντρωθείτε στα θετικά στοιχεία στη ζωή σας. Βρείτε τρόπο να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς άγχος. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να σκεφτείτε, ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο.

Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Απόλαυσε τον εαυτό σου. Είναι αργότερα απ’ όσο νομίζεις».

Για σκεφτείτε το…..

Σας στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για την καινούρια χρονιά!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here