Μαρία Μοντεσσόρι

Η Μαρία Μοντεσόρι, Ιταλική παιδαγωγός γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1870 και απεβίωσε στις 6 Μαΐου  1952. Για την εποχή της, οι παιδαγωγικές μεθόδους της αποτέλεσαν πρωτοπορία και εξακολουθούν να εφαρμόζονται και σήμερα σε αρκετά σχολεία σε όλη την Ευρώπη,  που ονομάζονται ¨Μοντεσοριανά σχολεία¨ ή ¨Μοντεσοριανές σχολές¨. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα σχολεία.


Μέθοδος Μοντεσσόρι

Γεννήθηκε στην Ιταλία και σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου αποφοίτησε ως πρώτη γιατρός στην πατρίδα της. Γρήγορα, όμως διαπίστωσε την αγάπη της προς τα παιδιά και αφοσιώνεται σε αυτά, αφού σπουδάσε ψυχολογία και παιδαγωγικά. Γύρισε όλο τον κόσμο κηρύσσοντας πως το σημαντικότερο όπλο προς την διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι η αγάπη και ο σεβασμός ως προς την προσωπικότητα του παιδιού ανεξάρτητα από τον δείκτη νοημοσύνης  ή τις μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί. Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσόρι, το παιδί συμμετέχει στη γνώση και με τις πέντε αισθήσεις του και εκπαιδεύεται χωρίς σχολικούς καταναγκασμούς. 

Διάφορα αντικείμενα το βοηθούν να κατανοήσει τις έννοιες του βάρους, τα χρώματα, τα ποσοτικά μεγέθη και τα σχήματα, ενώ διάφορες κατασκευές αξιοποιούν τη δημιουργική και καλλιτεχνική του έφεση. Η παιδαγωγός δεν επιβάλλεται ποτέ με τον φόβο ή με την ένταση της φωνής της.

Ο δεκάλογος της Μαρία Μοντεσόρι ήταν ο εξής:

1.     Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.

2.     Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.

3.    Επικεντρωθείτε στο να ενισχύσετε και να βοηθήσετε να αναπτυχθούν τα θετικά στοιχεία και οι υπάρχουσες ικανότητες του παιδιού, ώστε να μην αφήνουν χώρο για το ”κακό”.

4.  Βοηθήστε το να συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του περιβάλλοντος μάθησης. Αφιερώστε σχολαστική και συνεχή φροντίδα σε αυτό. Βοηθήστε το παιδί να συνάψει εποικοδομητική σχέση με το περιβάλλον του. Δείξτε του το περιβάλλον μέσα στο οποίο κρύβονται τα μέσα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του και υποδείξετε του την κατάλληλη χρήση τους.

5.     Να είστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα ενός παιδιού που  έχει την ανάγκη σας. Πάντα να ακούτε και να απαντάτε στο παιδί που σας απευθύνεται.

6.     Σεβαστείτε το παιδί που κάνει κάτι λάθος και μπορεί αργότερα να εντοπίσει μόνο του το λάθος και να διορθωθεί, αλλά να διακόψετε άμεσα και ρητά κάθε καταχρηστική χρήση του περιβάλλοντος και κάθε κίνηση που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο το παιδί,το περιβάλλον του ή τους άλλους.

    7  Σεβαστείτε το παιδί τη στιγμή που ξεκουράζεται ή τη στιγμή που παρακολουθεί άλλους να εργάζονται ή όταν συλλογίζεται τι έχει κάνει ή τι θέλει να κάνει. Μην το κατευθύνετε ούτε να το αναγκάζετε σε άλλες μορφές δραστηριοτήτων.

8.     Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.

9.    Να είστε ακούραστοι στο να επαναλαμβάνετε αυτό που θέλετε στο παιδί που αρνήθηκε λίγο νωρίτερα να σας ακούσει. Να βοηθάτε το παιδί να αποκτήσει ότι δεν έχει ακόμη κατακτήσει και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες του. Κάνετε το δημιουργώντας το μαθησιακό περιβάλλον με φροντίδα, εξοπλισμένοι με αυτοσυγκράτηση και σιωπή, χρησιμοποιώντας ήπια λόγια και γεμάτη αγάπη παρουσία. Κάνετε αισθητή την παρουσία σας στο παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση και αποστασιοποιηθείτε από το παιδί που έχει βρει τις απαντήσεις του.

10  Πάντα να συμπεριφέρεστε στο παιδί χρησιμοποιώντας τους καλύτερους τρόπους σας και να του προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας.

Πως μπορούμε να εισάγουμε την μέθοδο μοντεσσόρι στο περιβάλλον μας:

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας αποφύγετε την κούνια με τα κάγκελα και προτιμήστε το στρώμα στο πάτωμα. Τοποθετήστε ράφια στο ύψος του παιδιού ώστε να τα φτάνει και επιλέξτε έπιπλα που να του επιτρέπουν να δουλέψει τη δική του κινητικότητα.

Αφήστε το παιδί να επιλέξει, τα παιχνίδια του και να χτίσει τις δικές του κλίσεις και δεξιότητες.

Πλησιάστε τη φύση μαζί με τα παιδιά σας, αφήστε το να εξερευνά χωρίς να παρεμβαίνετε, παρά μόνο όταν κινδυνεύει.

Βάλτε μουσική στη ζωή του παιδιού ακόμα και με κουτάλια και πιρούνια.

Τέλος ενεργοποιήστε όλες τις αισθήσεις του παιδιού και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του για τη μάθηση.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως και αν έχουν περάσει τόσα χρόνια οι παιδαγωγικές μεθόδους της Μοντεσόρι, συνεχίζουν να είναι επίκαιρες όσο ποτέ.

Ας αφήνουμε, λοιπόν το παιδί να μαθαίνει σύμφωνα με το δικό του ρυθμό και να ανακαλύπτει με απλή καθοδήγηση, τη νέα γνώση!

Παπαδοπούλου Ειρήνη

eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΗ χαρά της Επαφής! Ναι, με τους Ανθρώπους!!!
Επόμενο άρθροΤα Μαλλιά της Ωραίας Κοιμωμένης!
Το 2004 εισήχθα στη Σχολή Κοινωνικής Eργασίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Πάτρας. Το 2008 αποφοίτησα από τη σχολή και η ενασχόληση μου σαν υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργός σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής με ώθησε να στραφώ στην Ειδική Αγωγή με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσω εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζομαι σαν Ειδική Παιδαγωγός στο νησί της Μυτιλήνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here