Μαρίκα Κοτοπούλη
Η Μαρίκα Κοτοπούλη, κόρη της Ελένης και του Δημήτρη Κοτοπούλη, ηθοποιοί στο επάγγελμα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαΐου του 1887. Είχε άλλες τρεις αδελφές επίσης ηθοποιούς. Η ίδια λίγο έλειψε να γεννηθεί κυριολεκτικά επάνω στη σκηνή αφού η μητέρα της ήταν επάνω στο σανίδι όταν ξεκίνησαν οι ωδίνες της γέννας.
Την πρώτη της επαφή με τη θεατρική σκηνή είχε σε ηλικία μόλις 40 ημερών στο έργο » Ο αμαξηλάτης των Άλπεων», στο θίασο των γονιών της! Ήταν μόλις 6 χρονών όταν υποδύθηκε μια μαθήτρια στη επιθεώρηση «Λίγο απ’ όλα» στη επιθεώρηση των Μίκιου Λάμπρου και Λάμπρου Αστέρη. Μέχρι το 1901 εμφανίστηκε σε μια σειρά από έργα στο πλάι των γονιών της περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, τη Σμύρνη αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Οι υποκριτικές της ικανότητες έκαναν πολύ μεγάλη εντύπωση στους κριτικούς της εποχής οι όποιοι δεν δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν ως τη «Δόξα της Ελληνικής σκηνής».
Το 1902 εντάχθηκε στο Βασιλικό θέατρο και άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Αρχικά αντιμετώπισε εχθρότητα από μια μερίδα των συναδέλφων της εξαιτίας της νεαρής της ηλικίας αλλά και της αναγνώρισης του ταλέντου της από τους κριτικούς. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν με το «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» του Σέξπιρ, όπου ερμήνευσε το «Μώμο». Συνέχισε με τραγωδίες όπως η Ιφιγένεια του Γκαίτε και τη Μαργαρίτα του «Φάουστ».

Μαρίκα Κοτοπούλη

Χωρίς αμφιβολία, απ’ τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στην τριλογία του Αισχύλου «Ορέστεια» το 1903. Ήταν τότε που για πρώτη φορά έγινε απαγγελία αρχαίου δράματος στη δημοτική γλώσσα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επεισόδια με πολλούς τραυματίες και ένα νεκρό. Όπως είναι φυσικό η συνέχεια των παραστάσεων διεκόπη. Τα επεισόδια αυτό έμειναν στην ιστορία ως «Ορεστειακά».
Τον Οκτώβρη του 1906 θα ταξιδέψει στο Παρίσι μαζί με τον ξάδελφό της, επίσης ηθοποιό, Πέτρο Νικολάου. Εκεί θα μείνει για 6 μήνες. Θα δει πολλές παραστάσεις και θα ενημερωθεί για τα τρέχοντα θεατρικά νέα! Είναι η ίδια χρονιά που σε μια περιοδεία της στην Κωνσταντινούπολη θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τον πολιτικό Ίωνα Δραγούμη. Η σχέση αυτή θα κρατήσει ως της 30 Ιουλίου του 1920 που ο Δραγούμης θα εκτελεστεί από υποστηρικτές του Βενιζέλου.
Το 1911 η Μαρίκα Κοτοπούλη θα ιδρύσει νέο θίασο με τον Ιωάννη Παπαϊωάννου, κωμικό ηθοποιό του μουσικού θεάτρου. Τον Απρίλη του 1912 θα συγκροτήσει το δικό της θίασο. Οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν πια στο δικό της θέατρο που θα έχει το όνομά της. Μια σειρά σπουδαίων παραστάσεων θα ανέβουν εκεί και το 1921 θα τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου το Ά. Τρία χρόνια αργότερα θα της απονεμηθεί το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών από το Υπουργείο Παιδείας. Το 1924 θα παντρευτεί τον επιχειρηματία απ’ την Αίγυπτο, Γιώργο Χέλμη και θα ζήσουν μαζί ως το τέλος της ζωής τους.

μαρίκα κοτοπούλη

Το 1929 μαζί με το δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Μελά θα συστήσει την «Ελεύθερη Σκηνή». Μετά τη μεγάλη της επιτυχία «Ιφιγένεια εν Ταύροις» θα αναχωρήσει για μια μεγάλη περιοδεία στις Η.Π.Α. «Μολονότι η κα Κοτοπούλη, αδράχνει  το ρόλο της με σφοδρότητα, είναι πάντα κυρίαρχος όλων των θυελλωδών συγκινήσεων της» θα γράψουν οι Τάιμς για την παράστασή της «Ηλέκτρα». Η μεγάλη της επιθυμία να δημιουργήσει ένα θεατρικό σχήμα που θα είναι αντίπαλο δέος του Εθνικού Θεάτρου θα υλοποιηθεί όταν επιστρέψει απ’ την Αμερική.  Τότε θα συνεργαστεί μέχρι την ως τότε ανταγωνίστριά της Κυβέλη.
Κατά τη διάρκεια της κατοχής η Μαρίκα Κοτοπούλη απείχε συνειδητά απ’ τις θεατρικές παραστάσεις. Μετά την απελευθέρωση διορίστηκε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου που αργότερα μετονομάστηκε σε Βασιλικό. Μαθητές της υπήρξαν σπουδαία ονόματα του μετέπειτα θεάτρου, μεταξύ των οποίων ήταν: ο Αλέξης Μινωτής, η Έλλη Λαμπέτη, η Σαπφώ Νοταρά, ο Κάρολος Κουν, η Μελίνα Μερκούρη, ο Βασίλης Λογοθετίδης, Ο Δημήτρης Μυράτ και πολλοί ακόμα.
Η Κοτοπούλη θα πεθάνει στις 11 Σεπτεμβρίου του 1954 στην Αθήνα από καρδιακή ανακοπή. Ήταν 67 ετών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here