Πριν λίγες μέρες βρέθηκα σε μια κουβέντα που είχε να κάνει με τους μπαμπάδες και τον ρόλο που έχουν απέναντι στα παιδιά. Πόσο βοηθούν τις μαμάδες στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, αν παίζουν και αν ασχολούνται μαζί τους. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στο τι άκουσα και πως τοποθετήθηκαν κάποιες μαμάδες.. ( με όλο το σεβασμό , οι νέες μαμάδες έχουμε ξεφύγει τελείως..!! ). Θέλω μόνο να μοιραστώ τις σκέψεις μου και την μικρή έρευνα που έκανα πάνω στο θέμα. ( έκανα και ένα μικρό γκάλοπ στις φίλες μου μαμάδες… χι χι!)

Νομίζω πως πλέον είναι προφανές και γενικά αποδεκτό, πως όσο πιο ενεργά συμμετέχει ο μπαμπάς στην ζωή του παιδιού του τόσο πιο καλό του κάνει. Έρευνες που έχουν γίνει αποδεικνύουν πόσο ένας πατέρας μπορεί να καθορίσει την κοινωνική ζωή του παιδιού του αλλά και τα μελλοντικά του επιτεύγματα. Ο μπαμπάς επηρεάζει το παιδί σχεδόν από την πρώτη στιγμή της γέννησης του. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο του Καναδά Father Involvement Research Alliance (F.I.R.A), τα μωρά των στοργικών μπαμπάδων νιώθουν συναισθηματικά ασφαλή. Είναι αισιόδοξα και δεν φοβούνται να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης από παιδιά που ο πατέρας δεν είναι τόσο ενεργός στο μεγάλωμά τους. Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση έχοντας δίπλα τους το πατρικό πρότυπο.

Οι μπαμπάδες έχουν αυτά τα φανταστικά χαρακτηρίστηκα, που οι μαμάδες δεν τα έχουμε ή για να μιλήσω μόνο για έμενα, εγώ τουλάχιστον δεν τα έχω!

Οι μπαμπάδες είναι τρομερά διασκεδαστικοί!

Μπορούν τα πάντα να τα μετατρέψουν σε παιχνίδι! Το παιχνίδι των μπαμπάδων χαρακτηρίζεται από διέγερση, ενθουσιασμό, και το «απρόβλεπτο». Ενώ οι μαμάδες παίζουν πιο ήσυχα και πιο συγκεντρωμένα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είμαστε και εμείς διασκεδαστικές. Απλά εκείνοι έχουν ένα τσακ παραπάνω ενθουσιασμό! Κρύβουν ένα παιδί μέσα τους και μπορούν να παίζουν για πολλές ώρες με την ίδια διάθεση και εφευρετικότητα!

Αφήνουν τα παιδιά να ρισκάρουν!

Αν εκείνο επιλέξει να δοκιμάσει να ανεβεί σε μια ψηλή καρέκλα, η μαμά το πιο πιθανό είναι να το αποτρέψει ή να το προστατέψει ενστικτωδώς από το να ανεβεί. Καλά κάνει φυσικά! Αυτή είναι η φύση της! Οι μητέρες δημιουργούν έναν προστατευτικό δεσμό με το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και εστιάζουν στο να αποκτήσουν ένα υγιές παιδί που θα είναι και ασφαλές. Για το λόγο αυτό το ένστικτό τους, τούς επιβάλλει να προλαμβάνουν κάθε επικίνδυνη συμπεριφορά.

Ο μπαμπάς όμως θα το αφήσει να ανεβεί! θα είναι δίπλα του να το προστατέψει, αλλά θα το αφήσει να ανεβεί και να δοκιμάσει!

Οι μπαμπάδες δίνουν «μάχες» με τα παιδιά σκεπτόμενοι στρατηγικά, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή πριν αναλάβουν δράση. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί δεν θέλει να φάει κάποιο φαγητό, συνήθως με τον τρόπο του ή με το κλάμα του προσπαθεί να περάσει το δικό του. Τις περισσότερες φορές η μαμά ενδίδει και του κάνει το χατίρι. Ο μπαμπάς με την κατάλληλη υπομονή, στρατηγική και κουβέντα, θα φέρει το παιδί στα μέτρα του. Όχι μόνο θα φάει, αλλά θα του αρέσει κιολας!

Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι μπαμπάδες είναι πιο ενεργοί στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Αυτό, μόνο χαρά και εξέλιξη μπορεί να φέρει σε ένα παιδί. Υπέροχοι, φανταστικοί μπαμπάδες που κάνουν ό,τι μπορούν για τις αγχωμένες και κουρασμένες μανούλες, αλλά και για την υπέροχη οικογένεια που όλοι μας επιθυμούμε. Να τους αγαπάτε και να τους προσέχετε τους μπαμπάδες!

Είναι η ευλογία που έστειλε στις μαμάδες ο Θεός για να τα βγάζουμε πέρα. Η πιο μαγική αγκαλιά για τα παιδιά μας, αλλά και για εμάς!

Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον άντρα μου, που είναι ο πιο μαγικός μπαμπάς που θα μπορούσε να έχει ο γιος μας! αλλά και τον δικό μου μπαμπά που είναι ο καλύτερος του κόσμου!

Προηγούμενο άρθροΗ Τέχνη και η ύλη
Επόμενο άρθροΕπιλέγουμε θεραπείες προσώπου!
Με λένε Χαρά και είμαι χαρούμενη μαμά και σύζυγος 2 υπέροχων αντρών! Είμαι δασκάλα πιάνου, μέλος ερασιτεχνικής ομάδας θέατρου, ομάδας παραστάσεων παραδοσιακών χορών, πρώην μέλος Φιλαρμονικής και γενικότερα αγαπώ πολύ τις τέχνες και τις «ακολουθώ». Όταν δεν τρέχω να προλάβω τον γιό μου και τις καθημερινές υποχρεώσεις, θα με βρείτε να αναζητώ δημιουργικά πράγματα να κάνω για τον εαυτό μου, μα πάνω από όλα μαζί με την οικογένεια μου! Μαζί, θα εξερευνήσουμε όλα όσα μπορεί να κάνει μια μανούλα μαζι με τα παιδιά της, για την ίδια.. και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here