blogging

Μέχρι το 1993 υπήρχαν μόλις 600 (περίπου) ιστοσελίδες σε όλον τον κόσμο. Το 1994 φτιάχτηκε το πρώτο blog και έκτοτε αυτός ο περιβόητος κλάδος του “blogging” βλέπει μόνο ανοδική πορεία αφού σήμερα υπάρχουν πάνω 440 εκατομμύρια, με τα πιο δημοφιλή, μάλιστα, να βγάζουν πολλά εκατομμύρια δολλάρια. Με αυτήν την άνοδο, θα ήταν παράλογο να θεωρήσει κανείς ότι το blogging μπορεί να πάρει την κατιούσα. Κι όμως με μια σύντομη αναζήτηση στο Google, θα ανακαλύψεις ότι αυτήν την άποψη ασπάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων.

Το blogging είναι κι αυτός ένας επιχειρηματικός κλάδος. Ναι, είναι! Πολλοί το βλέπουν έτσι, άλλοι το βλέπουν σας χόμπι. Είναι λογικό, λοιπόν, να μην ευδοκιμούν όλα τα αμέτρητα blogs που δημιουργούνται καθημερινά, όπως ακριβώς γίνεται και με τις επιχειρήσεις στον έξω κόσμο.

Οι περισσότεροι που φτάνουν στο σημείο να κλείσουν το blog τους, είναι και εκείνοι που το δημιούργησαν με γνώμονα το οικονομικό όφελος. Κάτι τέτοιο, φυσικά και δεν είναι κακό! Ωστόσο, αν ο στόχος σου είναι τα πολλά, γρήγορα και εύκολα λεφτά, τότε το blogging δεν είναι για σένα. Ένα blog μπορεί να κάνει χρόνια για να βγάλει τα πρώτα του λεφτά ενώ μερικά αλλά μπορεί να μην βγάλουν ποτέ. Πολλοί απογοητεύονται από την εξέλιξη που δεν περίμεναν και έτσι προβαίνουν στο κλείσιμο της “επιχείρισής” τους.

Με άλλα λόγια το blogging είναι το μοναδικό είδος επιχείρησης στο οποίο πρέπει πρώτα να δουλέψεις πολύ πριν φτάσεις στο σημείο να βγάζεις τα ως προς το ζην. Και ίσως να μην φτάσεις και ποτέ εκεί! Γι’αυτό είναι σημαντικό να αγαπάς αυτό που κάνεις για να το συνεχίζεις, έστω κι αν δεν έχεις φοβερά ανταλλάγματα για τον κόπο σου.

Εκτός αυτού, ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια blogs που υπάρχουν είναι εύκολο να διακρίνεις την καλή δουλειά από την κακή! Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Καταλαβαίνει πότε κάποιος αγαπά αυτό που κάνει και πότε όχι. Και συνήθως αυτάπου πετυχαίνουν είναι εκείνα στα οποία έχει υπάρξει από την μεριά του blogger σκληρή δουλειά, αφοσίωση και υπομονή.

 

Οπότε η απάντησή μου στην ερώτηση του άρθρου είναι ένα μεγάλο “ΟΧΙ”. Τo blogging δεν πεθαίνει! Για να πετύχεις εσύ στο δικό σου blog, πρέπει να είσαι απλά καλός. Που δεν είναι τόσο απλό!

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το blogging δεν πρόκειται να πεθάνει, όχι σύντομα τουλάχιστον. Αλλά ακόμα κι αν πεθάνει, θα πεθάνει ουσιαστικά η μορφή με την οποία το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και όχι ως σύνολο. Για παράδειγμα, μπορεί με την τεχνολογική άνοδο να φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα σημείο όπου το περιεχόμενο των blogs θα γράφετε μέσω ομιλίας, παρά πληκτρολογώντας. Έτσι βέβαια χάνεται και το συναίσθημα, αλλά όπως και να ‘χει, το blogging δεν είναι άλλος ένας κλάδος που ήρθε για να φύγει έτσι απλά.

  Έχω την εντύπωση πως πρώτα θα πεθάνουν όλα τα υπόλοιπα [βλέπε podcasting για παράδειγμα] και στη συνέχεια το blogging.

  • Συμφωνώ απόλυτα, Παναγιώτη. Κι εγώ θεωρώ ότι το blogging -όπως και το youtube- είναι οι πλατφόρμες που δεν πρόκειται να χάσουν την δύναμη τους εύκολα. Απλά, όπως όλα, έτσι κι εκεί πρέπει να κάνεις τα σωστά βήματα για να πετύχεις. Εσύ τα ξέρεις πολύ καλύτερα από μένα.

   • Πάντως, έτσι για να κλείσει η συζήτηση, αν το blogging πεθάνει ποτέ, εύχομαι να «φύγει» με ωραίο τρόπο και να μην αντικατασταθεί από κάτι άλλο.. όπως τα ηχητικά άρθρα για παράδειγμα, τα οποία αποκαλούν ορισμένοι στο εξωτερικό ως τα «άρθρα» του μέλλοντος.

    Ωραίο άρθρο, ελπίζω να δω και άλλα παρόμοια τέτοια 😀

    • Κατά την γνώμη μου, παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι φωτογραφίες. Ειδικά σε ένα fashion blog, για παράδειγμα, οι φωτογραφίες είναι όλο το άρθρο. Αν φτάσουμε σε σημείο να ακούμε ηχητικά άρθρα με το κινητό στην τσέπη όπως ακούμε μουσική, νομίζω το ενδιαφέρον θα χαθεί. Οπότε συμφωνώ μαζί σου.

     Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Παναγιώτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here