Η Χριστίνα Νεφελούδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη το 1995. Σπούδασε στην Θεσσαλονίκη Τεχνολόγος Γεωπόνος και ακολούθησε την κατεύθυνση της ζωικής παραγωγής στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η κλίση της στα ζώα υπήρχε πάντα εξού και τα θέματα των πυρογραφιών της. Σήμερα είναι εδώ να μας παρουσιάσει τον χειροποίητο κόσμο της και να μοιραστεί μαζί μας μυστικά της δουλειάς της!!!
  • Χριστίνα αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω για τη διαδικασία κατασκευής των υπέροχων δημιουργιών σου στο ξύλο.  Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία;
Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνετε να παρουσιάσω τις πυρογραφίες μου. Πριν περιγράψω την διαδικασία που χρειάζεται για να ξεκινήσω κάποιο από τα έργα μου θα σας πω συνοπτικά τι είναι η πυρογραφία. Η πυρογραφία λοιπόν είναι μια ιδιαίτερη τέχνη που δεν συναντάμε συχνά. Πιο συγκεκριμένα είναι μέθοδος διακόσμησης επιφανειών, συνήθως ξύλινων αλλά και άλλων επιφανειών όπως δέρμα, η οποία γίνεται με ένα εξειδικευμένο εργαλείο τον πυρογράφο. Έτσι λοιπόν εφόσον σας έβαλα λίγο στο πνεύμα για το τι εστί πυρογραφία θα σας μιλήσω για την διαδικασία που χρειάζεται για να υλοποιηθεί. Αρχικά μετά την αγορά του ξύλου εγώ θα πρέπει πρώτα να το τρίψω από όλες τις πλευρές του και να το κάνω λείο, στην συνέχεια το σκουπίζω για να φύγουν οι σκόνες και έτσι είμαι έτοιμη να ξεκινήσω. Πρώτα θα γίνει κάποιο προσχέδιο πάνω στο ξύλο για την αποφυγή τυχόν λαθών διότι όπως είναι λογικό από την στιγμή που το ξύλο καεί δεν υπάρχει επιστροφή, αφού λοιπόν γίνει το προσχέδιο θα τοποθετηθεί ο πυρογράφος στην πρίζα για να ζεσταθεί το σίδερο που υπάρχει μπροστά και χρησιμεύει στην σχεδίαση του ξύλου. Εφόσον λοιπόν έχω τελειώσει το σχέδιο μου η επόμενη διαδικασία θα είναι να περαστεί στο ξύλο κάποιο λούστρο αν το θελήσουν και οι ενδιαφερόμενοι. Το λούστρο προστατεύει το ξύλο από νερό, του δίνει  γυαλάδα και μία ένταση. Εγώ η αλήθεια είναι πως το προτιμώ φυσικό. Αυτή λοιπόν είναι η διαδικασία που χρειάζεται για να γίνει μία πυρογραφία.

  • Ποια ήταν η αφορμή που σε έκανε να ασχοληθείς με το χώρο του χειροποίητου;
Ζωγραφίζω από πολύ μικρή, είμαι αυτοδίδακτη. Αναμφίβολα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ με χαλαρώνει και μέσα από αυτό θα έλεγα πως εκτονώνομαι αρκετά. Δοκίμασα πολλά, όπως σχέδιο σε καμβάδες, κάρβουνο, σχέδιο με μολύβι, πηλό , αλλά καταστάλαξα στην πυρογραφία!!! Δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για αυτήν την τέχνη μέχρι την ημέρα που ήρθε ο πατέρας μου με έναν πυρογράφο στο σπίτι, μόλις τον είδα μου κίνησε το ενδιαφέρον , ήθελα να το δοκιμάσω και έτσι έγινε η αρχή. Σήμερα 2,5 περίπου  χρόνια μετά έχω βελτιώσει αρκετά τις τεχνικές μου και συνεχίζω να προσπαθώ για περαιτέρω βελτίωση τους.
  • Τι μπορεί να αποτελέσει για σένα πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες σου;
Είναι γεγονός ότι πηγή έμπνευσης για εμένα αποτελεί κυρίως  η αγαπημένη μου φυλή σκύλων. Τα αγγλικά ποιντερ μιας και από τότε που με θυμάμαι μεγαλώνω με αυτά. Τώρα πηγή έμπνευσης μου είναι ο αρσενικός μου σκύλος  εν ονόματι  Άστρο σκύλος της ίδιας φυλής. Τον λατρεύω και είναι αξιοπρόσεκτο  ότι σε κάθε τι καινούριο που ξεκινάω η λεβεντιά του πρωταγωνιστεί. Οι πυρογραφίες μου αποτελούνται κυρίως από ζώα. Παρόλα αυτά για να μην παρεξηγηθώ κάνω και άλλα σχέδια όπως λουλούδια, τοπία, καρτούν , σχεδόν δηλαδή ότι μου ζητηθεί.
  • Αυτό που κάνεις απαιτεί σίγουρα πολύ υπομονή. Ποια άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κανείς  για να ασχοληθεί με την τέχνη του χειροποίητου;
Ακριβώς θέλει σίγουρα πολύ μεγάλη υπομονή, επιμονή αλλά και πάθος, μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνεις. Αν δεν το αγαπάς δεν θα πετύχεις και αυτό ισχύει για οτιδήποτε κάνει κανείς στην ζωή του. Τέλος σίγουρα απαιτεί σταθερό χέρι και δυνατά πνευμόνια διότι από  την καύση του ξύλου παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και άλλα χημικά επιβλαβή για τον οργανισμό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον τελευταίο καιρό αναγκάστηκα να αγοράσω μάσκα για την  αποφυγή εισπνοής αυτών των χημικών αερίων .

  • Βλέπουμε ότι εκτός απ’ το ξύλο ασχολείσαι και με τη δημιουργία καπέλων. Θέλεις να μοιραστείς μαζί τα μυστικά της τέχνης αυτής;
Τα καπέλα γίνονται με πινέλο. Απαιτούν και αυτά ώρες δουλειάς. Γίνονται με ειδικά χρώματα για ύφασμα. Είναι κάτι που ξεκίνησα τώρα οπότε όσο τα δουλεύω ανακαλύπτω και εγώ τρόπους για να διευκολυνθώ.
  • Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς είσαι ένας άνθρωπος που δεν αρκείται στις σταθερές του, ψάχνεις πάντα το ένα βήμα παρακάτω.  Οπότε, τι μπορεί να ακολουθήσει μετά τα καπέλα;
Είναι αλήθεια πως δεν αρκούμαι ποτέ σε κάτι και δεν μου αρέσει να μένω στάσιμη, θέλω πάντα να εξελίσσομαι και δεν επαναπαύομαι εξάλλου αυτό απαιτεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Για να είναι ικανός κάποιος να ανταπεξέλθει στις τωρινές απαιτήσεις  πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς . Μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα έλεγα πως είμαι αυστηρή με τον εαυτό μου και  βάζω κάθε φορά τον πήχη πιο ψηλά. Το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά τα καπέλα δεν το γνωρίζω , είμαι αυθόρμητη και θα κάνω κάτι που θα σκεφτώ εκείνη την ώρα.
  • Πόσος χρόνος χρειάζεται για την τελειοποίηση ενός έργου;
Ο χρόνος είναι ανάλογος του μεγέθους  του ξύλου και επιπλέον του σχεδίου, όσο περισσότερη λεπτομέρεια έχει τόσο περισσότερο χρόνο θα πάρει  για να είναι έτοιμο. Επίσης τα μπρελόκ που απαιτούν λούστρο για την προστασία του ξύλου χρειάζονται και αυτά κάποιο χρόνο για να στεγνώσει το λούστρο .

  • Θα μπορούσε κάποιος που ενδιαφέρεται για τις δημιουργίες σου να τις δει κάπου ;
Ναι φυσικά και θα μπορούσε να τις δει είτε στο προσωπικό μου προφίλ στο facebook  που δημοσιεύω οτιδήποτε κάνω είτε μέσω  της σελίδας  μου στο Facebook “Πυρογραφίες”.
  • Και κάτι τελευταίο. Πόσο προσιτές είναι οι τιμές των χειροποίητων δημιουργιών σου και τι είναι αυτό που καθορίζει την τιμή του κάθε έργου;
Υπάρχει ένα εύρος τιμών στις δημιουργίες μου. Όποιος θέλει να διαθέσει μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό έχει την δυνατότητα να με ενημερώσει  και να βρούμε έτσι τις διαστάσεις του ξύλου που αναλογεί με το ποσό που μπορούν να διαθέσουν και το σχέδιο που θέλουν οι ίδιοι. Η τιμή των έργων μου καθορίζεται και από το σχέδιο αλλά και από το μέγεθός τους.
Ελπίζω με τις απαντήσεις μου να σας βοήθησα να ανακαλύψετε λίγο τον κόσμο της πυρογραφίας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνεργασία μας.
Προηγούμενο άρθροΦάκελος: Ξανθά Μαλλιά
Επόμενο άρθροΜΝΗΜΕΣ-ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ-COCO
Γεια σας!!! Με λένε Σοφία, έχω σπουδάσει πληροφορική στα Ιωάννινα. Αγαπώ πολύ να διαβάζω αλλά και να γράφω ποίηση! Μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που μπορεί να με χαλαρώσει είναι ένα ζεστό μπάνιο και η αγκαλιά του άντρα μου. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να παίζω με τα σκυλάκια μου, Λιόλιο και Μπουφόν και ν' απολαμβάνω την παρέα καλών φίλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here