Μια κατάσταση φυσικής ανάπαυσης ο ύπνος που διέπεται από μια σειρά αλλαγών στις σωματικές και νοητικές δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουμε πόσο βοηθάει ένας καλός ύπνος στην αποδοτικότητά μας εντός της ημέρας. Η σημασία του είναι τεράστια για την διατήρηση της ψυχικής και φυσικής ισορροπίας του ανθρώπου. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για μια κατάσταση ακινησίας , καθώς μιλάμε για μια ενεργή χρονική περίοδο κατά την οποία περνάμε από διάφορα στάδια.
Στην φωτογραφία παρακάτω βλέπετε τα στάδια του ύπνου και το βασικό χαρακτηριστικό του κάθε σταδίου :

ύπνος

Έστω ότι ανεβαίνουμε μια σκάλα. Κάθε σκαλί και ένα στάδιο. Αρχικά κλείνουμε τα μάτια μας, τα σώμα χαλαρώνει και η αναπνοή μετριάζεται. Αφού περάσουν κάποια λεπτά ανεβαίνουμε το επόμενο σκαλί όπου η χαλάρωση είναι πιο έντονη και οι μετακινήσεις σπάνιες. Προχωράμε στο 3ο σκαλί προς τον πιο βαθύ ύπνο όπου καταστέλλονται οι έντονες φυσικές λειτουργίες και ελευθερώνεται η κόπωση της ημέρας. Παραμένουμε μεταξύ των σταδίων 3-4 για περίπου 60-70 λεπτά και έπειτα μπαίνουμε στην φάση REM , η οποία χαρακτηρίζεται από ταχεία  κίνηση των ματιών και υψηλό επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Τα βαθύτερα στάδια του ύπνου είναι τα 3 και 4, καθώς όταν βρισκόμαστε στο 5ο στάδιο ο νους βρίσκεται σε εγρήγορση. Η έναρξη του κύκλου γίνεται πάντα από το πρώτο στάδιο. Δεν μπορούμε να πηδήξουμε σκαλί για να μπούμε απευθείας σε βαθύ ύπνο. Ο κύκλος του ύπνου επαναλαμβάνεται ανά 90-100 λεπτά κατά την διάρκεια της νύχτας. Η φάση REM να κρατάει περισσότερη ώρα όσο κυλάει η νύχτα. Σε λήθαργο πέφτουμε κυρίως στην αρχή του ύπνου.
Ας δούμε τώρα μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με το φαινόμενο του ύπνου.

ύπνος

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ύπνου στη Μεγάλη Βρετανία, ο κατάλληλος χρόνος ύπνου για τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία του είναι :
Νεογέννητα 12 με 18 ώρες την ημέρα
1 έως 3 ετών 12 με 14 ώρες την ημέρα
Παιδιά προσχολικής ηλικίας 11 με 13 ώρες την ημέρα
5 έως 10 ετών 10 με 11 ώρες την ημέρα
Έφηβοι 8,5 έως 9,25 ώρες την ημέρα
Το πέρασμα του χρόνου βλέπουμε πως επηρεάζει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Ένας ηλικιωμένος κοιμάται συνήθως 6 ώρες και είναι αρκετές παρόλο που ο ύπνος διακόπτεται εύκολα και είναι επιφανειακός. Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά για τον χρόνο και την ποιότητα του ύπνου. Από άτομο σε άτομο υπάρχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά(βιολογικά, γενετικά, ψυχολογικά). Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα οφέλη είναι πολλά και η έλλειψη δύναται να προκαλέσει προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, μείωση αντανακλαστικών, ανησυχία, ασταθή ψυχολογία, θολούρα στην σκέψη κ.ά.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω κάτι εντυπωσιακό( κατ΄ εμε) : τα δελφίνια βρίσκονται μονίμως σε δράση διότι έχουν την δυνατότητα να κοιμούνται με τον μισό εγκέφαλο. Όταν κοιμάται το δεξί ημισφαίριο, το αριστερό είναι ξύπνιο και αντίστροφα. Τα δελφίνια ανέπτυξαν αυτήν την ικανότητα για να μπορούν να αναπνέουν όταν κοιμούνται στην επιφάνεια της θάλασσας και να προστατεύονται από απειλές όντας σε εγρήγορση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here