διαχείρισης
Μέσα από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, έχω γίνει πολλές φορές μάρτυρας καταστάσεων που οδηγούν τις οικογένειες σε εντάσεις, έχθρες, ρήξεις.  Και στη δική μου ζωή συνέβη. Αυτό γιατί κανείς ή σχεδόν κανείς δεν μας καθοδήγησε σε μια διαδικασία εξεύρεσης κοινού τόπου διαχείρισης των οικονομικών μας με τον σύντροφό μας και την οικογένειά μας ευρύτερα.
Συνήθως, προερχόμαστε από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές αντιλήψεις. Κάποιες φορές υπάρχει περιουσία, κάποιες άλλες τίποτα και πρέπει να ξεκινήσουμε με έλλειμμα. Αυτές τις καταστάσεις και τις αντιλήψεις μεταφέρουμε και στην κοινή μας ζωή.
Είναι πρέπον λοιπόν, να κάνουμε μια συζήτηση, ανοιχτή, ξεκάθαρη. Να μιλήσουμε για χρήματα. Ναι, για χρήματα. Είτε μόνοι μας, είτε με την παρουσία του ασφαλιστικού μας συμβούλου.
Να μερικά σημεία ελέγχου που καταγράφονται για τον καθένα ξεχωριστά.
  • Ποιο είναι το εισόδημα του καθενός; Τι έξοδα έχει αναλάβει; Έχει δικά του περιουσιακά στοιχεία; Τι χρέη έχει;
  • Ποια είναι η στάση του καθενός έναντι των χρημάτων; Πώς συμπεριφέρεται ο καθένας ξεχωριστά σε σχέση με τα χρήματα; Πχ. είναι οικονόμος, τσιφούτης, σπάταλος;
  • Υπάρχει περιουσία από τους γονείς ή συγγενείς που μελλοντικά θα επέλθει στον έναν από τους δύο ή και τους δύο; Πώς θα καλυφθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις αυτής της περιουσίας;
Μετά από αυτή την μικρή ανάλυση και αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης, η συζήτηση προχωράει στο επόμενο σκέλος. Και ποιο είναι αυτό; Ο καθορισμός ενός κοινού οράματος. Γιατί κοινό όραμα; Διότι η δημιουργία μιας νέας οικογένειας προϋποθέτει κοινό όραμα. Η ένταση της λέξης «δημιουργία» μας ακολουθεί καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας.Τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή τη λέξη, μας υποδεικνύουν ότι δεν δημιουργούμε μόνο υλικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά μια κοιτίδα αγάπης, σεβασμού, φροντίδας, προστασίας, αλληλεκτίμησης.

διαχείρισης

Από πού λοιπόν ξεκινάμε να στήνουμε το πλάνο μας;
  • Θέτουμε στόχους από κοινού
  • Πόσα παιδιά θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε; Πώς θα τα υποστηρίξουμε οικονομικά;
  • Θέλουμε να αποκτήσουμε δικό μας σπίτι (αν δεν το βρήκαμε έτοιμο); Πώς θα το υποστηρίξουμε οικονομικά;
  • Θέλουμε να αποταμιεύουμε – επενδύσουμε για μια καλύτερη ζωή αργότερα, ή προτιμούμε να ξοδεύουμε για ταξίδια και διακοπές;
  • Πώς θα συμβάλλουμε στη σύνταξή μας; Θα μείνουμε με τη σύνταξη που δίνει το κράτος, ή θα ενδιαφερθούμε να μη γίνουμε βάρος στα παιδιά μας, όταν μεγαλώσουμε; Πώς θα διαμορφώσουμε τον σχεδιασμό γι’ αυτή μας την ανάγκη;
Βλέπουμε λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε ευθείς, ξεκάθαροι και ανοιχτοί σε συζήτηση.
Θίξαμε πολλά σε πολύ λίγο χώρο, όμως η ζωή θέλει προγραμματισμό. Δεν είναι υπεύθυνη στάση να αφήνουμε τα πάντα στην τύχη τους, στο «σ’ εμένα θα τύχει;».
Τότε, θα γνωρίζουμε ότι κάναμε το μέρος μας, φροντίσαμε για τα αναγκαία. Σταθήκαμε ως ζευγάρι στις προκλήσεις της ζωής με θάρρος και αίσθηση ευθύνης. Για να απολαύσουμε τον κόπο των χεριών μας.
Φιλικά,
Μαρία Γκιάτα – Ποζιού
Ασφαλιστικός & Επενδυτικός Σύμβουλος
www.iasfalisimou.gr
www.facebook.com/iasfalisimou
www.instagram/iasfalisimou
www.linkedin/com/in/valuableadvisor

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here