ομάδα
Μια ομάδα μπορεί να ορίσει την πορεία της ζωής κάποιου. Φύσει κοινωνικό ον ο άνθρωπος, καθοριστικής σημασίας η ανάπτυξη της ομαδικότητας για την καθημερινότητα. Κάθε μέρα όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή με διάφορους ανθρώπους είτε συγγενείς και φίλους είτε συνεργάτες είτε αγνώστους, με τους οποίους αλληλεπιδρούμε με πολλούς τρόπους. Γελάμε, μαλώνουμε, χαιρετιόμαστε, συζητάμε. Η συμπεριφορά μας δηλαδή είναι ποικιλόμορφη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Συγκεκριμένα, η έννοια της ομάδας είναι ένα σύνολο ανθρώπων που σχετίζονται μεταξύ τους και έχουν κάποιο κοινό όφελος. Τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας είναι ο κοινός στόχος, το κοινό ενδιαφέρον-χόμπι, παρόμοιος τρόπος σκέψης,η συνεργασία, κοινές προτιμήσεις. Δηλαδή ομάδα θεωρείται μια παρέα φίλων ή ένας σύλλογος του μπάσκετ ή το πυροσβεστικό σώμα. Και στις 3 περιπτώσεις τα άτομα που απαρτίζουν τις ομάδες έχουν κοινό σκοπό και κάποιο όφελος από αυτή την συνάθροιση. Τι όφελος; Στην παρέα την διασκέδαση, στο μπάσκετ την γυμναστική και την διάκριση, στο σώμα να σωθούν ζωές, περηφάνια.
ομάδα
Μέσα σε μια ομάδα υπάρχουν κανόνες, τυπικά ή άτυπα, οι οποίοι κρατούν τις ισορροπίες ανάμεσα στα άτομα. Επίσης υπάρχουν ρόλοι, όπως για παράδειγμα στο μπάσκετ ο ρόλος του αρχηγού, ο ρόλος του εμψυχωτή ή σε μια παρέα υπάρχει ο φλύαρος, ο ήσυχος, ο τσαμπουκαλής. Επομένως, η προσωπικότητα και η δράση του κάθε ατόμου επηρεάζει το σύνολο και αντίστοιχα η λειτουργία της ομάδας επηρεάζει τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Τα πλεονεκτήματα του να είσαι μέλος σε μια ομάδα ποικίλουν : • συντροφικότητα-νιώθεις δυνατός επειδή δεν είσαι μόνος, στηρίζεσαι στους άλλους • πειθαρχία-μαθαίνεις να συγκρατείς τον εαυτό σου, να τον ελέγχεις • δοτικότητα-μαθαίνεις να δίνεις και να μοιράζεσαι • σωματικά οφέλη-γυμναστική, καλύτερη φυσική κατάσταση • ποικιλία απόψεων-διαφορετικότητα • δημιουργικότητα-νιώθεις χρήσιμος και άξιος • αλληλεγγύη-μαθαίνεις να συμβαδίζεις και να προσφέρεις.
Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιρροές , όπως συμβαίνει συχνά στις νεανικές-εφηβικές παρέες όπου παρασύρονται πιο εύκολα τα άτομα. Αν καπνίζουν οι 4 είναι πολύ πιθανό να το αρχίσει και ο 5ος . Ωστόσο , με την συμβολή των γονέων μπορούν να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις.
ομάδα
Η ανάπτυξη της ομαδικότητας είναι μια διαδικασία που δεν έχει ημερομηνία λήξης ή όριο ηλικίας. Σαφώς θα ήταν ωφέλιμο τα παιδιά από μικρή ηλικία να μάθουν να λειτουργούν ομαδικά για να βοηθηθούν στην ένταξή τους. Μέσα από την συνεργασία εξελίσσεται ο άνθρωπος και διευρύνει την δράση του ως κοινωνικό ον. Φυσικά διαμορφώνει ή εμπλουτίζει την προσωπικότητά του κάποιος μέσα από την ομάδα αλλά επίσης δίνει το δικό του στίγμα σε αυτήν. Η δράση είναι αμφίδρομη και αυτό είναι που χαρακτηρίζει το ομαδικό πνεύμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here