οστεοπόρωση

Εδώ και πολλές δεκαετίες μάθαμε να χρειαζόμαστε το γάλα για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών μας (ως παιδιά) και αργότερα για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με αυτά, όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση.

Ωστόσο, με τις νέες έρευνες ανακαλύπτουμε ολοένα και περισσότερα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, όπως για παράδειγμα το ταχίνι καθώς επίσης αρχίζουμε να δίνουμε σημασία και σε άλλα σημαντικά μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα για πολλές λειτουργίες.

Τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο είναι το ταχίνι, το μπρόκολο, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα και τα ρεβίθια, και όχι μόνο το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών (PAS) στην Ουάσινγκτον, οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο με το ασβέστιο στην δημιουργία της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

«Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν ζωτική σημασία για υγιή οστά στα παιδιά και ένα από αυτά φαίνεται ότι είναι το μαγνήσιο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στήβεν Έιμπραμς, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον. «Το ασβέστιο είναι σημαντικό αλλά, με εξαίρεση τα παιδιά και τους εφήβους που έχουν πολύ χαμηλή πρόσληψη, δεν είναι πιο σημαντικό από το μαγνήσιο».

Η έρευνα

Για να διερευνήσουν το θέμα, οι επιστήμονες του Μπέιλορ επιστράτευσαν 63 υγιή παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, τα οποία δεν έπαιρναν κανενός είδους βιταμίνη ή πολυβιταμίνη, και τα μελέτησαν επί δύο εβδομάδες.Οι γονείς των παιδιών κρατούσαν αναλυτικά ημερολόγια της διατροφής των παιδιών τους, ενώ εκείνα χρειάσθηκε να παραμείνουν δύο φορές στο νοσοκομείο για 24 ώρες προκειμένου να υποβληθούν σε μετρήσεις των επιπέδων ασβεστίου και μαγνησίου στον οργανισμό τους.Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας.

Οστεοπόρωση

Στη διάρκεια της νοσηλείας τους το φαγητό και τα ροφήματά τους περιείχαν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου που κατανάλωναν στο σπίτι τους, με βάση τα ημερολόγια διατροφής που είχαν κρατήσει οι γονείς τους. Οι αναλύσεις έδειξαν πως η ποσότητα του μαγνησίου που κατανάλωναν τα παιδιά και απορροφούσε ο οργανισμός τους αποτελούσε ισχυρό δείκτη της οστικής πυκνότητάς τους, ενώ αντιθέτως το ασβέστιο δεν ήταν και τόσο ισχυρό.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίζεται όχι μόνο η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, αλλά και η πρόσληψη μαγνησίου από τα παιδιά», τόνισε ο δρ Έιμπραμς. Να σημειωθεί ότι τα γερά οστά μέχρι την ενηλικίωση παίζουν σημαντικό ρόλο για το αν αργότερα θα εμφανιστεί οστεοπόρωση.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, οι σπόροι κολοκύθας (σπόρια), το γιαούρτι, τα ρεβίθια, οι μπανάνες, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η βρώμη και η μαύρη σοκολάτα.

Επιπλέον, όσοι πάσχετε από οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα πρέπει να εντάξετε την καθημερινότητά σας την άσκηση, ιδιαίτερα την άσκηση με αντιστάσεις. Ένα γερό μυικό σύστημα μπορεί να στηρίξει και τα προστατέψει καλύτερα τα οστά σας και να μειώσει τα συμπτώματα της πάθησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here