πανελλήνιες

Ενόψει της πρεμιέρας των Πανελλήνιων εξετάσεων αύριο, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για όλους τους υποψήφιους και μη. Παίρνω μεγάλη χαρά (και ίσως λίγη νοσταλγία) όταν προσπαθώ να επαναφέρω στην μνήμη μου εκείνη την μέρα του Μάη το 2012 πριν αρχίσουν οι Πανελλήνιες εξετάσεις μου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Προς μεγάλη μου έκπληξη, στις εξετάσεις μου δεν είχα καθόλου άγχος. Πέρασα μια μικρή κρίση άγχους τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν συνειδητοποίησα ότι αυτές οι εξετάσεις θα καθόριζαν την ζωή μου. Ναι, ήμουν λίγο υπερβολική. Σίγουρα, είσαι κι εσύ που δίνεις Πανελλήνιες αύριο.

Μια ολόκληρη χρονιά, προετοιμαζόσουν για αυτή την μέρα που έρχεται αύριο. Αμέτρητες ώρες διαβάσματος, φροντιστήρια, όλη σου η ζωή την τελευταία χρονιά περιτριγυριζόταν γύρω από αυτές τις εξετάσεις. Και τώρα, μια μέρα πριν, τι κάνεις; Το αυτονόητο θα πει κανείς είναι να μην σηκώσεις κεφάλι από το βιβλίο. Ωστόσο, μια ακόμα μέρα διαβάσματος, σίγουρα, δεν θα κάνει την διαφορά.

Σήμερα, κάνε μια σωστή επανάληψη όταν ξυπνήσεις και αφιέρωσε όλη την υπόλοιπη μέρα σου στο να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν. Η καλή ψυχολογία παίζει πιο σημαντικό ρόλο από όσο νομίζεις στην απόδοση που θα έχεις, οπότε μια μέρα πριν αρχίσουν οι εξετάσεις σου, επικεντρώσου σε αυτό. Βεβαιώσου ότι θα κοιμηθείς νωρίς και μην περάσει από το μυαλό σου να μην κοιμηθείς καθόλου για να διαβάσεις. Στα τέσσερα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής αποφάσισα δύο φορές κιόλας ότι αυτό θα ήταν καλή ιδέα. Και τις δυο φορές, με το που είδα την λευκή κόλλα μπροστά μου το μυαλό μου κόλλησε και το αποτέλεσμα ήταν να περάσω και τα δύο αυτά μαθήματα με 5. Ακόμα και αυτό το 5 με εξέπληξε.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εσύ αύριο είναι να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Το 100%! Αυτό πρέπει να κάνεις με ό,τι καταπιάνεσαι. Όχι μόνο με τις εξετάσεις. Να θυμάσαι ότι οι Πανελλήνιες δεν καθορίζουν εσένα σαν άνθρωπο. Δεν θα είσαι παραπάνω καλός αν πετύχεις ή λιγότερο καλός αν αποτύχεις. Ναι, η μόρφωση είναι πολύ σημαντική. Είναι ένα προνόμιο που εμείς απολαμβάνουμε ενώ άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί. Το πιο σημαντικό όλων όμως είναι η παιδεία. Αυτήν δεν μπορεί να σου την δώσει κανένα πανεπιστήμιο. Η παιδεία είναι η ανεπτυγμένη κριτική σκέψη, η δυνατότητα να διαχωρίζεις το καλό από το κακό και να θέλεις να πράττεις μόνο το πρώτο, η υψηλή αίσθηση δικαίου. Και όσο κι αν είναι σημαντικός ο ρόλος της μόρφωσης, χωρίς την παιδεία, όσα πτυχία κι αν έχεις, θα σου είναι απολύτως άχρηστα. Ο συνδυασμός των δυο, από την άλλη μεριά, μπορούν να κάνουν θαυμαστά πράγματα.

Καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους!

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here