Η ανάπαυλα του καλοκαιριού σε λίγο καιρό τελειώνει.
Μαθητές και γονείς αγχώνονται για τη καινούρια σχολική χρονιά που έρχεται γεμάτη υποχρεώσεις αλλά και προσδοκίες!
Άραγε ποιους παράγοντες θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, ώστε να επέλθει η ομαλή προσαρμογή και κατά-επέκταση και η  σχολική επιτυχία
Οργανώστε κατάλληλα το χώρο μελέτης του παιδιούΕπιλέξτε ένα σταθερό δωμάτιο μελέτης με λιτή διακόσμηση και κατάλληλα έπιπλα. Τα έπιπλα θα πρέπει να αποτελούνται από ένα γραφείο με απαλά χρώματα και μια καρέκλα μη περιστρεφόμενη για να μην αποσπά το παιδί. Ιδανικά, το γραφείο θα πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στο παράθυρο ώστε να υπάρχει κατάλληλος φωτισμός.
Προγραμματίστε το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού. Αναρτήστε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού καθώς και το πρόγραμμα μελέτης του. Ένα ρολόι, εφόσον δεν αγχώνει το παιδί, θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθεί στον τοίχο του δωματίου του καθώς αφενός θα το συμβουλεύεται και αφετέρου θα οργανώνει το χρόνο του.Βάλτε προτεραιότητες. Να θυμάστε, μην φορτώνεται το παιδί με πολλές δραστηριότητες σε μια μέρα. Τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση και παιχνίδι.
Φροντίστε τον ύπνο και τη διατροφή τουΈνα παιδί χρειάζεται ύπνο τουλάχιστον 8  ώρες για να αποδώσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι  εάν παιδί κοιμάται και ξυπνάει κάθε μέρα ίδια ώρα έχει καλύτερη μνήμη. Όσο αφορά τη διατροφή είναι σημαντικό τα παιδιά να τρώνε ένα καλό πρωινό και κατά τη διάρκεια της μελέτης σνακ πλούσια σε βιταμίνες.(Πχ: Γιαούρτι με μέλι). Να σημειωθεί ότι θα ήταν χρήσιμο να αποφεύγονται όσο μπορούμε τα έτοιμα φαγητά.
Σχολική Επιτυχία
Κάντε μια επίσκεψη στο σχολείο με τα παιδιά πριν αρχίσουν τα μαθήματα. Αυτή η πρόταση είναι ιδανική για παιδιά που ξεκινάνε τώρα το Νηπιαγωγείο  ή το Δημοτικό ή μεταπηδούν στη βαθμίδα του Γυμνασίου. Τα παιδιά εντοπίζουν τους χώρους-κλειδιά και αισθάνονται ασφάλεια και δεν αγωνιούν για μικρές λεπτομέρειες.
Συνεργαστείτε με το δάσκαλο του παιδιού και τους καθηγητές. Είναι ιδιαίτερη σημαντική η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε γονείς-δασκάλους-καθηγητές. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί περνάει πάρα πολύ χρόνο στο σχολείο και μπορεί να υπάρχουν αλλαγές που εμείς δεν τις έχουμε παρατηρήσει.
Επιβραβεύεστε  την προσπάθεια του παιδιού και  δείξτε θετική διάθεση.  Έχουμε θετική διάθεση απέναντι στα αποτελέσματα που μας έφερε το παιδί. Δεν χάθηκε ο κόσμος, εάν σε ένα τεστ δεν πήγε καλά. Μετρά η προσπάθεια!Ακούμε ενεργά τι έχει να μας πει το παιδί χωρίς να το υποτιμάμε ή να το χλευάζουμε!

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο μαθητές!Έχουν και άλλες αρετές!

Κλείνοντας ας δώσουμε και κάποιες μικρές συμβουλές για την αγορά σχολικών υλικών

Μολύβια, Φόντο, Χρωματιστά Μολύβια

  • Δείτε τι υπάρχει στο σπίτι πρώτα, πριν προβείτε σε αγορές. Πχ: Μπορεί να έχουμε γόμες, μολύβια και να μην χρειαστεί να πάρουμε πάρα πολλά.
  • Επιλέξτε Τσάντα με ροδάκια. Είναι προτιμότερο για τα παιδιά καθώς δεν κουβαλούν τόσο βάρος στην πλάτη τους. Ειδικά στις πρώτες σχολικές τάξεις είναι πολύ ωφέλιμο.
  •  Προτιμάτε απλά μολύβια και όχι μηχανικά καθώς  αφενός αποσπούν την προσοχή των   παιδιών και αφετέρου χαλάνε πιο εύκολα. Επιπρόσθετα, με οδηγία της ένωσης των   καταναλωτών είναι καλό πως δεν πρέπει να  αγοράζουμε σχολικά είδη που μυρίζουν σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.). Τέλος  πρέπει  να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια.
  • Είναι σημαντικό σε όλα τα σχολικά υλικά να υπάρχει το σήμα ασφάλειας. (CE)
  • Διαλέξτε συσκευασίες με σχολικά υλικά (μολύβια, γόμα, στυλό) και όχι μεμονωμένα κομμάτια. Αφενός είναι πιο οικονομικά και αφετέρου αποφεύγουμε να επισκεπτόμαστε συνέχεια το βιβλιοπωλείο.
  • Αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν στις αγορές εξηγώντας του με απλά λόγια, πως γίνονται οι επιλογές των σχολικών ειδών.

Καλές αγορές!!

Καλή σχολική χρονιά!

Ειρήνη Παπαδοπούλου
https://eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com/

 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here