Το Πάσχα είναι μια ανάσα μακριά και οι απανταχού χριστιανοί ετοιμάζονται να το γιορτάσουν με κατάνυξη. Σε όλη την Ελλάδα γίνονται προετοιμασίες και με αυτή την αφορμή σήμερα θα κάνουμε μια αναφορά στα διαφορετικά έθιμα που υπάρχουν ανά περιοχή.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα αποτελεί έναν από τους περιζήτητους προορισμούς για τις Άγιες αυτές ημέρες. Ο κυριότερος λόγος είναι πως όλο το νησί κινείται με βάση τη Μεγάλη εβδομάδα και σέβονται ιδιαίτερα την ιερότητα αυτής της γιορτής. Ένα υπέροχο και πολύ γνωστό έθιμο, που έχει κερκυραική υπογραφή, είναι τα κανάτια. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την πρώτη Ανάσταση, ο κόσμος πετάει από τα μπαλκόνια πήλινα κανάτια. Αυτό έχει ως σκοπό την αναπαράσταση του σεισμού που έγινε στον τάφο του Χριστού αμέσως μετά την στιγμή της Ανάστασης του.

ΧΙΟΣ-ΒΡΟΝΤΑΔΟ

Στο χωριό της Χίου, το φημισμένο Βροντάδο, κάθε χρόνο την ημέρα της Ανάστασης  γίνεται ο διάσημος ρουκετοπόλεμος. Μαζεύονται οι κάτοικοι στις δύο αντικριστές ενορίες, αυτή του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής και ‘πετάνε’ εκατέρωθεν εκατοντάδες ρουκέτες. Η προετοιμασία δε για το συγκεκριμένο έθιμο είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και αφού πραγματοποιηθεί τις περισσότερες φορές υπάρχουν και παράπλευρες υλικές ζημιές σε στέγες κοντινών σπιτιών.

ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Άλλο ένα εντυπωσιακό έθιμο θα παρακολουθήσουμε αν αποφασίσουμε να κάνουμε Πάσχα στο Λεωνίδιο. Μετά το Χριστός Ανέστη οι κάτοικοι φωτίζουν τον ουρανό με αμέτρητα, πολύχρωμα αερόστατα.

ΤΗΝΟΣ                                       

Το Πάσχα στην Τήνο είναι ιδιαίτερο και συγκινητικό.Την Μεγάλη Παρασκευή, στολίζονται έξι επιτάφιοι, οι οποίοι ‘συναντιούνται’ όλοι στην παραλία στη Χώρα. Κάποια στιγμή λοιπόν αργότερα,  ο επιτάφιος που ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου, οδηγείται μέσα στη θάλασσα όπου και ψέλνεται τρισάγιο για τους ναυτικούς και για όσους χάθηκαν μέσα σε αυτή.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Για το τέλος άφησα ένα διαφορετικό Πάσχα. Εδώ δεν υπάρχουν μεγάλα και εντυπωσιακά έθιμα, αλλά απλότητα και κατάνυξη. Είναι  μια διαδρομή προς το θείο δράμα και την Ανάσταση του Χριστού μας. Τα λουλούδια του επιταφίου είναι μαζεμένα με αγάπη και ευλάβεια από τους μοναχούς. Το Πάσχα στο Άγιο Όρος είναι η ευκαιρία για πραγματική νηστεία –εσωτερική και εξωτερική- προσευχή και μετάνοια. Η δυνατότητα να έρθεις πιο κοντά στον Θεό. Καλό Πάσχα σε όλους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here