Παθολογική ζήλια

Η παθολογική ζήλια είναι όταν ένα άτομο κατακλύζεται από σκέψεις ότι ο  σύντροφός του τον απατά, τον κατηγορεί με ασήμαντα προσχήματα και δρα τελείως εμμονικά. Η παθολογική ζήλια χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, την ψυχαναγκαστική ζήλια και την ψυχωτική ζήλια.


Ψυχαναγκαστική ζήλια

Το άτομο έχει επανελλειμένες σκέψεις ότι ο σύντροφός είναι άπιστος .Κατά βάθος αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να σταματήσουν και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

παθολογική ζήλια ή υπερβολική αγάπη;


Ψυχωτική ζήλια

Οι σκέψεις του ατόμου σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο ακραίες όπως και οι πράξεις του , καθώς σε αυτήν τη περίπτωση το άτομο είναι τόσο πεπεισμένο για την απιστία του συντρόφου του , που γίνεται καταστροφικό και για τον ίδιο αλλά και για την σχέση του .


Είναι όμως υπερβολική αγάπη;

Σε κάθε σχέση υπάρχει το κομμάτι της ζήλιας και κατ’ εμέ πρέπει και να υπάρχει. Ας πούμε ότι είναι ένα ζωτικό συστατικό της σχέσης, όταν υπάρχει σε φυσιολογικό βαθμό βεβαία. Είναι ίσως και ένας τρόπος να καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου σε θέλει και σε θαυμάζει ,καθώς η ζήλια είναι ένας τρόπος διεκδίκησης. Ασχέτως εμπιστοσύνης μια δόση ζήλιας ανέκαθεν υπάρχει.

Όταν όμως περνά τα άκρα και παίρνει μια από τις μορφές της παθολογικής ζήλιας , τι γίνεται; Φυσικά και δεν μπορούμε να πούμε ότι η παθολογική ζήλια είναι υπερβολική αγάπη. Είναι κάτι που σκοτώνει την σχέση και δεν την δυναμώνει. Σίγουρα για να φτάσει κάποιος στα άκρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι προηγούμενες εμπειρίες και τα βιώματα του ατόμου.

παθολογική ζήλια ή υπερβολική αγάπη;

Αλλά μιλάμε πάντα για μια παντελώς έλλειψη εμπιστοσύνης όπου πολλές φορές το άτομο απειλείται μέσα στη σχέση , ακόμα και παρακολουθείται για να εξακριβωθεί αν λέει αλήθεια. Πολλές φορές το άτομο θεωρεί ότι και οι φίλες του/της αποτελούν μια κάλυψη για συναντήσεις με το άλλο πρόσωπο. Κάπου εκεί το άτομο θα έλεγα φοβάται να συναντήσει ή και να μιλήσει με τα οικεία του φιλικά πρόσωπα.

Η σχέση με ένα άτομο με παθολογική ζήλια μόνο καταστροφική μπορεί να είναι και για τα δύο πρόσωπα. Είναι κάτι που δυστυχώς δεν αλλάζει και απλά θα επαναλαμβάνονται διαρκώς τα ίδια γεγονότα. Είναι κάτι που σε κανέναν δεν αξίζει να υπομείνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here