ζώα
Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου αποτέλεσε ο ετήσιος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων στις 4 Οκτωβρίου. Στην εποχή μας, είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη πως τα ζώα μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη συντροφιά για τους ανθρώπους.  Δεν είναι λίγοι αυτοί – ανάμεσά τους και εγώ – που θεωρούν ότι τα κατοικίδια συμβάλλουν σε μία ζωή με περισσότερα χαμόγελα και λιγότερο στρες, επηρεάζοντάς τη με αυτόν τον τρόπο θετικά. Πώς όμως συμβαίνει αυτό;
ζώα
Προτού προβούμε σε αναλύσεις, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθούμε στο πώς, πού και γιατί θεσμοθετήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Χρειάζεται να ανατρέξουμε στη Φλωρεντία του 1931, όταν σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών τέθηκε το ζήτημα των υπό εξαφάνιση ζώων. Σκοπός τους ήταν να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους για αυτό το φλέγον ζήτημα, ενώ από τότε αυτή η γιορτή περιλαμβάνει κάθε είδος του ζωικού βασιλείου.
Ας επανέλθουμε όμως στο κύριο ζήτημα. Ασκούν τα ζώα τόσο μεγάλη επίδραση στον άνθρωπο; Για να απαντήσει κανείς σ’αυτό το ερώτημα δε χρειάζεται παρά να έχει εμπειρία επί του θέματος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ζήσει με κατοικίδιο και να απαντήσει πως χωρίς αυτό, η ζωή του θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρουσα ή πως θα ήταν περισσότερο ευτυχισμένος. Αντίθετα, πολλοί είναι αυτοί που μεγάλωσαν χωρίς ζώα και μέχρι αυτή τη στιγμή αισθάνονται μία πικρία, μία απογοήτευση. Όσοι για παράδειγμα έχουν ζήσει με σκυλιά, δεν υπάρχει περίπτωση καθώς σου περιγράφουν ιστορίες για την πίστη και την αφοσίωση σε αυτούς να μη διακρίνεις συγκίνηση στον λόγο τους. Ή αυτοί που έζησαν με γάτες. Είναι αδύνατο να μη διαπιστώσεις καθώς σου διηγούνται τα ναζιάρικα βλέμματα και την ατέλειωτη όρεξή τους για παιχνίδι το πόσο βαθιά χαράχτηκαν αυτές οι στιγμές μέσα τους. Τα παραπάνω φυσικά παρατηρούνται σε όλα τα αφεντικά κάθε κατοικίδιου ζώου.
ζώα
Η επιρροή των κατοικίδιων ζώων στον ανθρώπινο χαρακτήρα.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως στους ανθρώπους που μεγάλωσαν με κατοικίδια διαμορφώνεται διαφορετικά και η προσωπικότητά τους. Συγκεκριμένα, σχηματίζουν μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή, συνηθίζοντας να κοιτάνε τον κόσμο με πιο αισιόδοξο μάτι. Είναι φανερά πιο ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με αυτούς που δεν έζησαν ποτέ με κάποιο ζώο μαζί. Ακόμα, διαμορφώνουν το συναίσθημα της συμπόνοιας όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους συνανθρώπους του. Τέλος, η συνύπαρξη με κατοικίδιο συμβάλλει στην καλύτερη συνύπαρξη του ατόμου γενικά με τους ομοειδείς του μέσα στην κοινωνία.
ζώα
Συνοψίζοντας, οφείλουμε όλοι να παραδεχτούμε τη μεγάλη επιρροή που ασκούν τα ζώα στον άνθρωπο και στη ψυχή του. Ανεξαρτήτως αν αυτά είναι κατοικίδια ή όχι, η επίδρασή τους στο άτομο είναι τεράστια και άξια αναγνώρισης. Ο άνθρωπος ωστόσο χρειάζεται να εκμεταλλευτεί τη σπάνια σχέση που μπορεί να σχηματίσει με τα ζώα, και όχι τα ζώα τα ίδια. Τότε θα αναφερόμαστε για ανθρώπους και κοινωνίες που αφού σέβονται τα ζώα, σέβονται πρώτα τον εαυτό και τον πολιτισμό τους. Που επιτυγχάνουν την ομαλή συνύπαρξη όλων των ζωντανών μελών της κοινωνίας μεταξύ τους. Θα αναφερόμαστε δηλαδή για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
ζώα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here