Προπαίδεια
Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολεύονται αρκετά  στα προβλήματα μαθηματικών.
Μια καλή εναλλακτική λύση είναι να προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία της επίλυσης των προβλημάτων με τους παρακάτω τρόπους:
1)Διαβάζουμε αρκετές φορές το πρόβλημα μέχρι να το καταλάβει το παιδί.  Κυκλώνουμε ή τονίζουμε με μαρκαδόρο τα δεδομένα του προβλήματος
2)Βρίσκουμε τις λέξεις κλειδιά
Οι λέξεις κλειδιά ανάλογα με τις πράξεις είναι οι εξής:
Πρόσθεση:
 1. Όλα μαζί
 2. Παραπάνω
 3. Άθροισμα
 4. Αυξήθηκε
 5. Συνολικά

Αφαίρεση

 1. Διαφορά
 2. Λιγότερα
 3. Μειώθηκε
 4. Έμεινε
 5. Τι απέμεινε 

Πολλαπλασιασμός 

 1. Πόσες φορές
 2. Γινόμενο
 3. Διπλάσιο-Διπλασιάστηκε
 4. Το ένα τόσο, Τα πολλά πόσο

Διαίρεση

 1. Μοιράζω
 2. Χωρίζω
 3. Σε ίσα μέρη
 4. Το καθένα
 5. διαιρώ

3)Σε ένα χαρτί ζωγραφίζουμε μια εικόνα σχετική με το πρόβλημα. Η οπτικοποίηση βοηθά το παιδί να σκεφτεί τη λύση.

Γενικά για τη λύση των προβλημάτων οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αληθινά αντικείμενα κάνοντας αναπαράσταση του προβλήματος όπως μπογιές, μπαλάκια, αυτοκινητάκια, κούκλες, καραμέλες, μολύβια κ.λ.π. 
Eεπιπλέον, για προβλήματα σχετικά με το βάρος (γραμμάρια, κιλά κ.λ.π) μπορούμε να πάμε στην κουζίνα, να ζυγίσουμε, να υπολογίσουμε και να παίξουμε με τα παιδιά.Τέλος, για προβλήματα με τα χρήματα χρειάζονται τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες για καθημερινές οικονομικές συναλλαγές πχ στο super market και στο φούρνο.
Πρακτικά πράγματα δηλαδή! Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πως να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται!
Ένα άλλο πράγμα που δυσκολεύει τα παιδιά είναι η προπαίδεια! Παρακάτω θα ακολουθήσουν κάποιες δημιουργικές ιδέες ώστε να βοηθηθεί ένα παιδί:
1)Γράψτε την προπαίδεια σε εναλλακτικό υλικό εκτός  από τετράδιο όπως: Χρωματιστά χαρτόνια με μαρκαδόρους, γλωσσοπιέστρα.
2)Χρησιμοποιείστε  μπάλα για εκμάθηση  της προπαίδειας. Πετάξτε τη μπάλα στο παιδί και πείτε του να  «ανεβεί» ανά 2,3 και αντιστοίχως να «κατεβεί».
3)Ενισχύστε τις καθημερινές συναλλαγές για να κατανοήσει το παιδί τον μηχανισμό της προπαίδειας. (Πχ αγόρασε 4 καραμέλες με 50 λεπτά)
4)Παίξτε επιτραπέζια και παιχνίδια μνήμης. Κάποια παιχνίδια που βοηθάνε είναι uno, γκρινιάρης, φιδάκι.
5)Μάθετε την προπαίδεια μέσα από τραγούδια
6)Βάλτε  στη ζωή σας on line λογισμικά για εξάσκηση.
Κάποια λογισμικά είναι τα παρακάτω:
http://www.multiplication.com/games/play/flying-high
http://www.multiplication.com/games/play/dynamite-multiplication
7) Δημιουργήστε σταυρόλεξα.Φτιάξτε ένα πίνακα και γράψτε αριθμούς στα κουτάκια, ώστε οι συνδυασμοί κάποιων από αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Στη συνέχεια ζητάτε από το παιδί να τα βρουν οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια.
8)Παραστήστε  τα γινόμενα με αντικείμενα που ενδιαφέρουν τα παιδιά. Πχ: Φτιάξτε 2 σειρές από 5 lego, τουβλάκια ή ζωάκια που αγαπά το παιδί ώστε να αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της προπαίδειας είναι 10.
9)Παίξτε κρυφτό μαζί με το παιδί  και πείτε του να μετρήσει ανά 2, ανά 3 κτλ.
Όλες οι παραπάνω μεθόδους μπορούν να συνδυαστούν  ανάλογα με τις ανάγκες του  κάθε παιδιού αλλά και με τις ανάγκες της οικογένειας, οι οποίες είναι μοναδικές και ξεχωριστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί πρέπει να νιώσει ότι τα μαθηματικά βρίσκονται στην καθημερινή μας ζωή και όχι απλώς στο βιβλίο σαν ένα ακόμα μάθημα που δεν το καταλαβαίνουν!
Παπαδοπούλου Ειρήνη
eidikiagogi-symvoulesgiagoneis.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here