Ψυχή Πουθενά
 

  Η Βίκυ Δερμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, όπου διαμένει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Στα εφηβικά της χρόνια γνώρισε και αγάπησε τη λογοτεχνία. Την ποιητική της έκφραση αλλά και την αισθητική διαμόρφωναν εκτός των άλλων η πόλη της Αθήνας των δεκαετιών ’60 και ’70. Ο μαγικός κόσμος του θεάτρου, η Σύλβια Πλάθ, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Γκάτσος και τόσοι άλλοι. Ποιήματά και συνεντεύξεις της έχουν δοθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά έντυπου και διαδικτυακού τύπου.

Η κ. Βίκυ Δερμάνη μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα διαδικτυακά κοντά μας. 


      Κ. Δερμάνη, ψυχή πουθενά ή ψυχή στα πάντα;

Ψυχή στα πάντα είναι το ζητούμενο. Στους καιρούς μας ψυχή πουθενά θα έλεγα, όμως, μ’ ελπίδα. Ελπίζω στη μνήμη της ψυχής. Κάποτε θα ξυπνήσει.  •        Τα ποιήματά σας έχουν ένα τόνο μαύρου, πιστεύετε πως η ποίηση μας κάνει ευτυχισμένους;
 
Αυτό που κάνει η ποίηση είναι το να μας ανοίγει δρόμους. Η έννοια της ευτυχίας είναι πολυδιάστατη. Περιλαμβάνει πληθώρα εννοιών και χρωμάτων, αισθήσεων και συναισθημάτων, μας κάνει να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση ευφορίας, να νιώθουμε πλήρεις. Μ’ αυτήν την έννοια λοιπόν η αληθινή ποίηση, ναι, μας υψώνει και μας κάνει ευτυχισμένους.  •       Υπάρχουν στιγμές που οι σκέψεις δεν γίνονται λόγια, κι αν ναι τι τις εμποδίζει ν’ αποτυπωθούν στο χαρτί;
 
Θεωρητικά δεν τις εμποδίζει τίποτα.  Κάποιες σκέψεις ησυχάζουν μέσα μας γρήγορα, εξαφανίζονται κι έτσι δεν αποτυπώνονται στο χαρτί. Κάποιες άλλες είναι δυνατές, κυρίαρχες, τις εξωτερικεύουμε με λόγια κι έτσι τις κάνουμε ακόμα πιο δυνατές, τους “επιτρέπουμε” ν’ αναπνέουν με τη γλώσσα της ποίησης.
 
  •        Τι μπορεί ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σας;

 

Οτιδήποτε μ’ προσδιορίζει ως ύπαρξη αλλά και βιωματικά σε σχέση με τους άλλους. Οι ερειπωμένοι άνθρωποι, το φθαρτό και το άφθαρτο, το καταστροφικό και τ’ ακατάστρεπτο, η ίδια η ζωή με όλες της τις εκφάνσεις.
 
  •        Μας ετοιμάζετε κάτι για τη συνέχεια ή είναι νωρίς για νέες αναζητήσεις;

Ναι, υπάρχει κάτι ήδη έτοιμο. Εκτός απροόπτου μέσα στο 2018 θα τυπωθεί.


                                                            Καλή επιτυχία και σας ευχαριστούμε πολύ!

 
 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here