γηρατειά

Η ψυχική υγεία στα γηρατειά είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει διάφορους ψυχολόγους ερευνητές.

Όταν ακούμε γεράματα το μυαλό μας πάει σε ρυτίδες, γέρικα χέρια, σωματική κατάπτωση και πιθανολογούμε ότι ψυχολογικά θα ισχύει το ίδιο. Δεν ισχύει αυτό.

Σύμφωνα με μετρήσεις αυτοεκτίμησης και ψυχολογικής ευζωίας έναντι της κατάθλιψης, οι ηλικιωμένοι έχουν θετική διάθεση και δεν είναι χειρότερα από νεότερους ανθρώπους. Το γήρας έρχεται με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις όπως ο θάνατος φίλων και συγγενών συνομήλικων, κινητικά θέματα, απραγία. Όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετά για να μαυρίσουν τις πλούσιες συναισθηματικές εμπειρίες μια ζωής. Οι γηραιότεροι εμφανίζουν ψυχική ανθεκτικότητα όντας ικανοί να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που φέρνει η ηλικία. Επίσης μπορούν να ελέγξουν τις σκέψεις γύρω από τον εαυτό τους και να διατηρούν μια θετική και ωφέλιμη στάση. Μπορεί να αποδυναμώνονται βασικές γνωστικές λειτουργίες, αλλά με το πέρας του χρόνου αυτοί οι άνθρωποι κερδίζουν προσωπική σοφία.

γηρατειά

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος ορισμένες ιδιότητες χάνονται και γεννιούνται νέες ώστε να αντεπεξέλθει ψυχολογικά στα νέα δεδομένα της ηλικίας. Το κέρδους στην γνώση και στην εμπειρία εξισορροπεί τις απώλειες που μπορεί να έχουν οι γέροι. Αυτό τους καθιστά λειτουργικούς και πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες ή εργασία στην ζωή των ηλικιωμένων συμβάλει στο να εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη πτυχή της ζωής. Για παράδειγμα κάποιες γιαγιάδες έχουν πολύ καλή μνήμη, ενώ κάποιες άλλες ταλέντο στην πλέξη. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το ευ ζην και γεμίζει η ψυχή από ζωντάνια στα γηρατειά.

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας;

Η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος σαφώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των παππούδων και γιαγιάδων καθώς καταπολεμούν την μοναξιά. Οι νεότεροι μεταδίδουν ενέργεια και θετική σκέψη στους γηραιότερους ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν. Οι οικογενειακές στιγμές είναι οι πιο πολύτιμες για έναν άνθρωπο που γνωρίζει ότι η ζωή του φτάνει προς το τέλος.

Η αγάπη είναι το παν.

Και οι γέροι έχουν ψυχή.

Μπαίνοντας στο τελευταίο στάδιο της ζωής, τα γηρατειά, δεν υπάρχουν αξιόλογα κίνητρα ή στόχοι. Μόνο ευχές και προσευχές για την οικογένεια και χαρά για τις στιγμές του παρόντος. Οι γέροι επιζητούν θετικές συναισθηματικές εμπειρίες μέσα στην καθημερινότητά τους παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Το σώμα μπορεί να γερνάει, η ψυχή όμως χωράει την αιωνιότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here