ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι οι σωματικές εκδηλώσεις που δεν προέρχονται από οργανικά ή σωματικά αίτια. Αυτές οι σωματικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης ανάλογα τον ψυχικό πόνο που υποβόσκει.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρουσιάζονται όταν το άτομο καταπιέζει τα συναισθήματά του και δεν μιλάει για αυτά , όταν κατακλύζεται από άγχος ή ακόμα και όταν περνάει μια απώλεια είτε αυτό αφορά απώλεια σε πραγματικό /ρεαλιστικό επίπεδο είτε όταν αφορά μια συναισθηματική /συντροφική απώλεια.

Καταπιεσμένα συναισθήματα

Λίγο πολύ όλοι μας έχει τύχει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας είτε γιατί αυτό μας επιβάλλει με τον τρόπο της η κοινωνία είτε επειδή κρατάμε τα συναισθήματά μας κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα στο σκοτάδι για χάρη της υπομονής .

Σίγουρα η τόση αυτοσυγκράτηση και η σιωπή κάπου κάπου μας επηρεάζει. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα άτομο καταπιέζει τα συναισθήματά του για αρκετά μεγάλο διάστημα; 

Όταν κάτι μας ενοχλεί , μας θυμώνει , μας απογοητεύει ή έχουμε έντονα τα συναισθήματα της πίεσης ή της προδοσίας, έχουμε συχνά τη τάση να προσπαθούμε να τα προσπεράσουμε, να δώσουμε τόπο στην οργή που λένε. Όμως το μυαλό όσο και αν προσπαθούμε αναγνωρίζει αυτή τη τάση συγκάλυψης και εκούσιας παράβλεψης των αρνητικών συναισθημάτων που μας έχουν δημιουργηθεί. Και κάπου εκεί επεμβαίνει δραστικά για να μας υπενθυμίσει ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.

Κι αυτό είναι το σημείο που ότι νιώθουμε σωματοποιείται. Οι σύνηθες εκδηλώσεις είναι ο πόνος στη κοιλία, ο πονοκέφαλος , η ταχυκαρδία αλλά ακόμα και η μεταβολή στη διατροφή , είτε με απώλεια όρεξης είτε με τάσεις βουλιμίας.

Άγχος

Το άγχος θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης των ψυχικών συμπτωμάτων. Η σωματοποίηση κατά Briquet , είναι η είσοδος  του άγχους στο σώμα.

Το άγχος εκδηλώνεται στο σώμα με τρέμουλο, επίμονες ταχυπαλμίες και πονοκεφάλους, δύσπνοια, στομαχικούς πόνους  αλλά και με εναλλαγή της διάθεσης.

Άτομα τα οποία αδυνατούν να κατευνάσουν το άγχος και το στρες στη καθημερινότητα τους πάσχουν επί μονίμου βάσεως με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή και όλα μαζί σε συνδυασμό .

Απώλεια

Όταν το άτομο βιώσει μια απώλεια είτε αυτό αφορά μια συναισθηματική/ συντροφική απώλεια είτε το χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου ο οργανισμός αρχίζει να μεταβάλλεται και να αντιδρά προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική κατάσταση.

Πέρα από τα αναμενόμενα συναισθήματα θλίψης, θυμού , άρνησης και σοκ, αυτός ο έντονος ψυχικός πόνος κάνει έντονη τη παρουσία του και στο σώμα.

Για παράδειγμα , εμφανίζονται έντονοι πόνοι στο στήθος. Και δυστυχώς άτομα έχουν πάθει ακόμα και έμφραγμα μετά από κάποια απώλεια που συναισθηματικά δεν μπορούσαν να διαχειριστούν.Άλλη μία εκδήλωση είναι η απώλεια ή λήψη σωματικού βάρους.Τέλος συχνά παρατηρείται και μία έξαρση σε δερματικές παθήσεις.

 Είναι εμφανές ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αποβούν καταστρεπτικά για το άτομο . Όσο δύσκολο και αν είναι ή αθέμιτο πολλές φορές , το να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας , καλό είναι να το προσπαθούμε . Διότι εν τέλει μόνο στον ίδιο μας τον εαυτό κάνουμε κακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here