ψέματα

Ή αλλιώς σε άπταιστα ελληνικά «white lies». Μικρά, καθημερινά ψέματα, από το κλασικό «Είμαι καλά» ενώ δεν είσαι μέχρι τον αριθμό των κιλών σου λες και πρόκειται να πληρώσεις παραπάνω εισιτήριο στο λεωφορείο αν πεις την αλήθεια. Όλοι μας έχουμε πει ψέματα τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας. Το ότι λέμε ψέματα (αθώα πάντα) φυσικά και δεν μας κάνει κακούς χαρακτήρες. Μπορεί ως παιδιά να κρύψαμε μια «αταξία» για να μην τιμωρηθούμε (τελικά εσύ είχες σπάσει τότε το βάζο, παραδέξου το!) ή ως ενήλικοι να «αρρωστήσαμε» ξαφνικά και να μην πήγαμε στην δουλειά.

Είναι αναπόφευκτο! Είμαστε όλοι, λίγο ή πολύ, μικροί Πινόκιο. Μάλιστα έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει και στην ανθρώπινη φύση μας ως εγγενής προδιάθεση. Ίσως να έχει κάποια λογική να πούμε κάποιο ψέμα ούτως ώστε να ξεφύγουμε από κάτι, ωστόσο γιατί συνεχίζουμε να λέμε ψέματα, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται;

Το να λέμε ψέματα «εξυπηρετεί» διάφορους σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουμε τον εαυτό μας ή τους αγαπημένους μας, όπως και τις κοινωνικές μας σχέσεις, αποφεύγουμε άβολες καταστάσεις ή γλιτώνουμε κάποιον καβγά. Επομένως, τα ψέματα κρίνονται απαραίτητα ή ακόμα και αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα κατά συνθήκην ψέματα, λοιπόν, είναι τα πιο συνηθισμένα και τα πιο «άκακα».

Όμως αυτή η συνήθεια παίρνει πολλές φορές και μια πιο σύνθετη μορφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι λένε ψέματα είτε επειδή φοβούνται ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από το κοινωνικό τους σύνολο είτε επειδή θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποιον με σκοπό να ωφεληθούν είτε επειδή θέλουν να παρουσιάσουν μια διαφορετική εικόνα του εαυτού τους με σκοπό να προκαλέσουν θαυμασμό στον περίγυρό τους. Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις αυτά παύουν να είναι «λευκά».

Ενώ η ειλικρίνεια θεωρείται αρετή, αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψέματα είναι κακά. Βασικά δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά, μάλλον χαρακτηρίζονται από τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που έχουν (ή δεν έχουν) στους άλλους. Ωστόσο, η συνεχής και αδιάκοπη χρήση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό και εκεί πλέον μιλάμε για παθολογική ψευδολογία ή μυθομανία, παθολογικές διαταραχές που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης.

Όσο αναγκαία θεωρούνται, ωστόσο, τα μικρά ψέματα, η αλήθεια είναι εκείνη που πηγάζει από μέσα μας με μεγάλη ευκολία. Η αλήθεια είναι αυτή που θέτει γερά θεμέλια στις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμα κι αν μερικές φορές είναι δύσκολο να την πούμε. Οπότε την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσει κάποιος «Τι κάνεις;» μην φοβηθείς να πεις την αλήθεια αν δεν είσαι καλά!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here